Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Kati Kantanen

Lempeästi jämäkkä johtaja

EMBA-koulutus tarjosi sosiaali- ja terveysjohtaja Kati Kantaselle välineitä työtehtävien priorisointiin ja resursointiin. Punaisena lankana hyvän johtajan matkalla on oikea suhde lempeyttä ja jämäkkyyttä.

Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Kati Kantanen hakeutui puolitoista vuotta sitten EMBA-koulutukseen, kuultuaan kokonaisuudesta hyvää palautetta Siilinjärven kunnan johtavalta lääkäriltä.

– Kun kuulin EMBAsta kehuja, lähdin itsekin tutkimaan tarkemmin koulutuksen sisältöjä. Minua kiinnostivat opinnot suorittaneiden kokemukset ja se, auttoiko koulutus löytämään voimaa omaan työhön, Kantanen kertoo.

Vuonna 2017 johtamisen alalta väitellyt Kantanen koki tarvitsevansa vahvasta osaamisestaan huolimatta lisäpaukkuja johtamiseen ja sen eri osa-alueille.

– Talousjohtamisen kokonaisuus liiketoiminnan näkökulmasta kiinnosti erityisesti, koska se on soten puolella ehkä ollut vähän vieraampaa. Sote-uudistuksen ympärillä puhutaan vahvasti bisneskulttuurista ja siitä, että tuottavuutta ja tehokkutta tarkastellaan liiketalouden mittareilla.

Lähtölaukauksena koulutukseen hakeutumiselle toimi halu saada lisää talous- ja liiketoimintaosaamista oman tekemisen tueksi. Oppia kertyi kuitenkin myös tutuilla johtamisen alueilla.

– Minulle on tullut yllätyksenä, että olen saanut koulutuksesta tukea myös niille alueille, joiden olin ajatellut parinkymmenen vuoden kokemuksen perusteella olevan vahvuuksiani, kuten esimerkiksi henkilöstöjohtaminen. Koulutuksen edetessä huomasin saavani uusia eväitä ja menetelmiä päivittäiseen johtamistyöhön ja muun muassa haastavien tilanteiden johtamiseen.

EMBA-koulutus on tarjonnut Kantaselle tuoreita ajatuksia siitä, miten johtamisessa pätevät samat lainalaisuudet ja käytännöt, alasta riippumatta. Näkökulma on siis laajentunut myös soten ulkopuolelle.

– Alalla kuin alalla ajaudutaan herkästi ajattelemaan, että jotkut tekemisen tavat koskevat vain sitä omaa alaa. Oli silmiä avaavaa huomata, että hei, tätähän voisi noinkin tarkastella. Sote-alan johtaminen ei ole sen kummempaa kuin pankkitoimialan, asioita vain katsotaan vähän eri perspektiivistä.

Kati Kantanen
- Koulutuksen edetessä huomasin saavani uusia eväitä ja menetelmiä päivittäiseen johtamistyöhön ja muun muassa haastavien tilanteiden johtamiseen, Kati Kantanen sanoo.

Sote-alan johtaminen ei ole sen kummempaa kuin pankkitoimialan, asioita vain katsotaan vähän eri perspektiivistä.

Kati Kantanen

Siilinjärven kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja

Kati Kantanen