Hyppää pääsisältöön

Sähkökatkoihin varautuminen yliopistossa

Airut promootiokulkueessa.

Kuvassa promootiokulkue Joensuussa, airut Rosa Summanen etualalla vasemmalla.

Kesäkuun tohtoripromootioon haetaan vielä opiskelija-airuita – ”Hieno kokemus”

Kuopion kampuksen opiskelijoilla on vielä 18.4. asti mahdollisuus ilmoittautua airueksi kesäkuun tohtoripromootioon. Airuet ovat mukana toteuttamassa vuosisatojen takaa juontuvaa akateemista juhlaa. Ikimuistoisten kokemusten lisäksi airuena toimimisesta saa myös opintosuorituksen.

– Ehdottomasti suosittelen airuen pestiä muillekin, kertoo Rosa Summanen, joka toimi airuena yliopiston edellisessä promootiossa Joensuussa vuonna 2019.

Nyt haetaan opiskelija-airuita Kuopiossa 9.-11.6.2022 järjestettävään tohtoripromootioon.

Tohtoripromootiossa juhlistetaan yliopistosta valmistuneita tohtoreita. He saavat juhlallisessa seremoniassa oikeuden käyttää akateemisen arvon merkkejä, tohtorinhattua ja yliopiston tohtorintunnusta. Lisäksi vihitään kunniatohtoreiksi tieteessä tai yhteiskunnallisissa tehtävissä ansioituneita henkilöitä. Kolmipäiväisiin promootiojuhlallisuuksiin kuuluu tohtoripromootion lisäksi muun muassa juhlakulkue, promootiojumalanpalvelus, promootiopäivälliset ja -tanssiaiset sekä risteily.

Opiskelija-airuet auttavat monissa tehtävissä promootion eri tilaisuuksissa. He esimerkiksi seisovat kunniavartiossa, opastavat osallistujia ja yleisöä, huolehtivat tohtorinhatuista ja ojentavat ne promoottorille promootioaktissa, osallistuvat promootiokulkueeseen ja toimivat tarvittaessa myös promootiotanssiaisissa tanssipartnereina. Ilmoittautumisen yhteydessä voi kertoa, mihin tilaisuuksiin voisi osallistua. Jokainen saa ohjeet ja koulutuksen tehtäviinsä ja maksuttoman ruokailun työvuorojen aikana. Airuena toimimisesta voi saada myös 1–2 opintopistettä.

Yhteishenkeä, tanssia ja tohtorinhattuja

Rosa Summaselle airuen tehtävästä jäi mieleen erityisesti airutporukan hyvä yhteishenki. Hieno kokemus oli promootiopäivän iltajuhla, jossa hänellä oli kovasti vientiä tanssilattialla. – Merkittävää oli myös tilaisuuden arvokkuus ja se, että airuen tulee edustaa hillitysti ja siististi yliopistoa.

Opinto- ja uraohjauksen maisteriopiskelija Summasella oli ennestään kokemusta niin yliopiston hallintoelimistä opiskelijajäsenenä kuin erilaisista edustustehtävistä. – Siten olen jo kokenut olevani osa akateemista yhteisöä ja halusinkin osallistua tällaiseen juhlallisuuteen, joka on merkittävä koko yliopiston kannalta.

– Tehtäviini promootiossa kuului vieraiden tervehtiminen heidän saapuessaan kampukselle, tohtorihattujen järjestely ja testisovitus. Tärkein tehtävä oli itse seremoniassa, jossa olin parnassolla kuljettamassa vihittävien tohtorinhattuja promoottorille. Olin vastuussa kunniatohtoreiden hatuista, joten pääsin antamaan Ismo Alangon hatun promoottorille.

Summasen mukaan airuen tehtäviin sai hyvän perehdytyksen. – Vastuuhenkilöt olivat kokeneita promootiojuhlallisuuksien osallistujia, joten he osasivat kertoa erittäin hyvin aiempien vuosien tapahtumista. Ennen promootiota meillä oli kokoontumisia, joissa muun muassa jaettiin vastuutehtävät.

Kommelluksiakin silti sattui. – Hattujen jakamisessa kahden tohtorin hatut menivät sekaisin ja kuiskimme siitä työparini kanssa. Onneksi tilanne kuitenkin korjaantui ja tohtorit itse huomasivat hattujen vaihtuneen.

Summanen suosittelee muillekin opiskelijoille ehdottomasti airueksi hakeutumista. – Itse koin sen myötä olevani yhä tiiviimmin osa yliopistoyhteisöä. Koko promootioviikko ja eri aloja edustavien tohtorien tapaaminen oli erittäin antoisaa, ja loin myös suhteita eri alojen tutkijoihin.

Mitä airuena toimiminen sitten vaatii? – Airuena tulee olla valmis olemaan esillä kaikkien katsottavana. Airut edustaa yliopistoa, minkä vuoksi tehtävä tulee suorittaa arvokkaasti ja hillitysti perinteitä kunnioittaen. Airuena on myös antoisampaa, jos pitää ihmisten kanssa työskentelystä ja eräänlaisesta ”asiakaspalveluhenkisyydestä”, Summanen tuumaa.

Promootioperinteestäkin tuli opittua uutta. – Tiesin, että tohtorit saavat hattunsa, ja että niitä ei saa käyttää ennen virallista seremoniaa. En kuitenkaan tiennyt, että tämä tapahtuu viiden vuoden välein. Opin myös, että Itä-Suomen yliopistossa tohtorin viitta ja miekka on otettu pois käytöstä, sillä kahden eri kampuksen käytäntöjä on haluttu yhdenmukaistaa.

Lisätietoa airuiden tehtävistä promootiosivuilla

Ilmoittautumislomake

Lisätietoja:

Promootiokoordinaattori Kirsi Bykachev, promootio (a) uef.fi, p. 050 363 4819, www.uef.fi/promootio