Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Nainen istuu veneessä.

Itä-Suomen yliopiston lokakuun tapahtumissa esillä maasta- ja maahanmuutto ja identiteetti

  • Yliopistoyhteisö

Kansainvälisen liikkuvuuden ja identiteetin teemat ovat lokakuun aikana esillä kahdessa Itä-Suomen yliopiston tapahtumassa, tiedekahvilassa, josta voit katsoa videotallenteen täällä, sekä valokuvanäyttelyssä, joka on avoinna yliopiston henkilöstölle ja opiskelijoille Kuopion kampuksella 5.-9. lokakuuta ja suurelle yleisölle Puijon tornin kahvilassa 12.-18. lokakuuta.

Café Smart: Keitä olimme ja olemme? Muuttuuko etninen identiteetti?

Englanninkielinen Café Smart -tiedekahvila järjestettiin studiolähetyksenä 8.10.2020. Katso videotallenne Youtubessa!

Teemana on Who am I here and there, then and now? Changing ethnic identity in the context of emigration and immigration. Apulaisprofessori Olga Davydova-Minguet ja yliopistonlehtori Päivi Armila keskustelevat tutkimustensa pohjalta muun muassa siitä, voiko etnisyytemme muuttua ja muuttuuko se globaalin liikkuvuuden myötä. Lisäksi yliopistonlehtori Sohaib Khan kertoo Women beyond the walls -valokuvanäyttelynsä taustoista. Keskustelua juontaa kehitysyhteistyön erityisasiantuntija Roseanna Avento.

Maasta- ja maahanmuutto on maailmalla vilkkaampaa kuin koskaan ennen. Yliopiston tutkijat tarkastelevat muun muassa, millaisia vaikeuksia ja esteitä maahanmuutto- ja integraatiopolitiikat ja -käytännöt asettavat maahanmuuttajille. Tutkimuksen kohteena ovat myös yksilöiden käsitykset etnisyydestään ja siitä minne he kuuluvat sekä miten ympäröivä maailma kyseenalaistaa näitä käsityksiä. Tutkijoita kiinnostaa myös, miten maahanmuuttajat säilyttävät kotikulttuuriaan transnationaalisten diaspora-, media- ja muistin politiikkojen välityksellä. Tervetuloa kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta! Tilaisuudessa on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja Presemo-työkalulla.

Vahvoja naisia valokuvanäyttelyssä

–  Kuopiossa ja Itä-Suomen yliopistossa viettämäni aika on mahdollistanut lukuisia kohtaamisia erilaisista yhteiskunnista tulevien ihmisten kanssa ja pakottanut luopumaan monista stereotyyppisistä käsityksistä. Valokuviini olen halunnut vangita joitakin näistä kohtaamisista ja oivalluksista, kertoo yliopistonlehtori Sohaib Khan Women beyond the walls -valokuvanäyttelynsä taustoista.

Näyttely on avoinna yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille 5.-9.10.2020 yliopiston Snellmania-rakennuksen aulassa ja suurelle yleisölle 12.-18.10.2020 Puijon tornin kahvilassa aukioloaikoina ma-pe klo 10-18 ja la-su klo 10-16. Khan avaa näyttelyn rehtori Jukka Mönkkösen kanssa Snellmanian aulassa maanantaina 5.10. klo 14.

Khan on opettanut yliopiston Master’s Degree Programme in Public Health -ohjelmassa vuodesta 2006 ja keskittyy työssään erityisesti kansanterveyteen humanitaarisissa kriiseissä. Näyttelyyn hän on valokuvannut yliopistoon opiskelemaan tai töihin maailman eri kolkilta tulleita naisia.

Khan viittaa Minna Canthiin esimerkkinä naisista, jotka ovat Suomessa ja kaikkialla maailmassa raivanneet tietään miesten vallan alta. –  Ajattelen, että myös Minna Canth haluaisi nähdä tämän: vahvoja naisia kaikkialta maailmasta – täällä hänen pienessä Kuopiossaan.

– Nämä naiset murtavat stereotypioita ja kulkevat omia polkujaan elämässä. He ovat vahvoja ja motivoituneita muutoksen agentteja, omien yhteiskuntiensa Minna Cantheja.

Lisätietoja:

Café Smart - Roseanna Avento, kehitysyhteistyön erityisasiantuntija, roseanna.avento (a) uef.fi, +358403553828

Valokuvanäyttely - Sohaib Khan, yliopistonlehtori, sohaib.khan (a) uef.fi, +358 449871005