Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Yleiskuvaa toimistolta.

Ikäihmisten digitaidot vaihtelevia – Ikääntyvät digiyhteiskunnassa -kirjan julkistus 28.11.

Digitalisaation myötä moni välttämätön yhteiskunnallinen palvelu on siirtynyt sähköiseksi toiminnaksi verkkoon. Palveluiden käyttäminen edellyttää digitaitoja, joiden suhteen ikäihmisten kyvyt vaihtelevat suuresti. 

Tuore Ikääntyvät digiyhteiskunnassa -kirja tarkastelee kriittisesti yhteiskunnan digitalisoitumista ja sitä, miten se vaikuttaa ikäihmisten toimintaan. Kirja antaa äänen ikääntyneille ja tarjoaa tietoa siitä, miten ikäihmiset oppivat ja opettelevat teknologian käyttöä, ja miten taitoja ylläpidetään sopivalla tavalla. 

Kirja perustuu tuoreeseen tutkimustietoon, ja se on syntynyt kahden tutkimushankkeen yhteistyönä. ACCESS-hanketta koordinoi Itä-Suomen yliopisto ja HARVEST-hanketta Lapin yliopisto. Hankkeita rahoitti EU:n More years, Better lives -ohjelma ja Suomen Akatemia.

– Ikäihmisillä on moninaisia taitoja ja voimavaroja mutta myös tarpeita ja haluja uuden oppimiseen. Niitä on syytä tukea ja tutkia. Näin vahvistetaan ikäihmisten mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja varmistetaan, että esimerkiksi sosiaaliset tukiverkostot pystyvät tukemaan heitä yksilöllisesti digitaitojen omaksumisessa, tiivistää professori Eija Kärnä tutkimusten taustaa. 

Kirjan julkistustapahtuma pidetään ma 28.11. klo 16–17 etäyhteyksien kautta Zoomissa (lähetys alkaa klo 16.15). Tilaisuuteen voi osallistua myös etäkatsomossa, jotka sijaitsevat Joensuussa (Itä-Suomen yliopisto, Metria-rakennus, sali M107), Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Ilmoittautuminen etäkatsomoihin viimeistään 22.11. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja antavat: 
Professori Eija Kärnä (Joensuun tilaisuus) eija.karna(at)uef.fi
Projektitutkija Kristiina Korjonen-Kuusipuro (Jyväskylän tilaisuus) kristiina.korjonen-kuusipuro(at)xamk.fi
Professori Päivi Rasi-Heikkinen (Rovaniemen tilaisuus) paivi.rasi-heikkinen(at)ulapland.fi

Zoom-yhteys