Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

UEF-tunnus.

Business Finlandin rahoitusta teknillisen fysiikan laitoksen ER4Surgery -projektille

Teknillisen fysiikan laitos on saanut uuden Business Finlandin Research to Business -rahoituksen projektilleen ER4Surgery. Projektin kokonaisbudjetti on 684 174 euroa, ja sen vastuullisena johtajana toimii professori Pasi Karjalainen. Projektin tavoitteena on luoda uutta tutkimuslähtöistä kasvu- ja kansainvälistymiskykyistä liiketoimintaa.

ER4Surgery -projektissa tutkitaan kaupallistamispotentiaalia ja -vaihtoehtoja Itä-Suomen yliopiston ja Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen yhteistyönä kehittämälle videoprosessointimenetelmän sovellukselle, joka on tarkoitettu kirurgian käyttöön. Menetelmän kehittäjätiimin avainjäsenet ovat neurokirurgi Ahmed Hussein sekä tutkijatohtorit Mastaneh Torkamani Azar ja Paavo Vartiainen. Menetelmällä yhdistetään kliinisessä kirurgiassa laajalti käytettävien digitaalisten mikroskooppien, endoskooppien ja muiden kameroiden kuva reaaliaikaisesti yhteen näkymään. Tällöin kirurgi näkee paremmin operoitavan kudoksen, sekä ympäröivän alueen samassa videonäkymässä. Menetelmän ytimenä toimiva algoritmi on jo kehitetty, ja hankkeen aikana tästä algoritmikokonaisuudesta ja ohjelmistoratkaisuista kehitetään menetelmä, jolla tutkitaan menetelmän käyttökelpoisuutta ja etuja kirurgian eri aloilla.

Ratkaisulle on kartoitettu ensivaiheen kaupallisena sovelluksena käyttö kirurgian kehitys, tutkimus- ja opetuskeskuksissa (Surgical training centers). R2B -vaiheen jälkeen kaupallinen toiminta on mahdollista aloittaa tässä markkinassa (go-to-market), ja samanaikaisesti edetä regulaatioprosessia siten, että voidaan tavoittaa lopullinen tavoitemarkkina eli kliiniset kirurgiset leikkaussalit terveydenhoidon yksiköissä. Kaupallistamisprojektin alusta on tarkasteltu kaupallisia mahdollisuuksia eri maanosissa, erityisesti Euroopassa ja USAssa. Hankkeessa tähdätään kansainvälisille markkinoille.

Lisätietoja:

Professori Pasi Karjalainen, p. 040 355 2546, pasi.karjalainen@uef.fi

ER4Surgery - Expanded reality for minimally invasive and image-guided surgery https://sites.uef.fi/humea/er4surgery/