Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Juuan koulu.

Älyä vähenevän väestön kuntien kehittämiseen

Kun väki kaikkoaa, kuntien on entistä tarkemmin mietittävä, mihin hupenevat resurssinsa käyttävät. Itä-Suomen yliopistossa on jo pitkään etsitty vastauksia vähenevän väestön kuntien kehittämisen haasteisiin.

  • Teksti Sari Eskelinen | Kuvat Piia Juntunen/Vaarojen Sanomat, Varpu Heiskanen, Jarno Artika, Eija Laitila, Mänttä-Vilppula taidekaupunki, Kemiönsaaren kuvapankki/OneTake Productions

Kuntien pitäisi päästä irti siitä, että kuntastrategiat tehdään valtuustokausittain.

Petri Kahila

Tutkimusjohtaja

Petri Kahila
Ihmisiä tanssii katoksessa joen rannalla.
Ilomantsi edistää kulttuuri- ja hyvinvointipalveluja ja on aktiivinen elinkeino- ja yritysyhteistyössään. Kunta on myös sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Kuva Eija Laitila.

Talouspuheessa retoriikan pitää muuttua.

Markus Hirvonen

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja

Markus Hirvonen.
Serlachius-museo Mänttä-Vilppulassa.
Mänttä-Vilppula pyrkii lisäämään työpaikkojen määrää ja turvaamaan työpaikkaomavaraisuuden yhdessä yritysten kanssa. Kaupunki on pyrkinyt myös vahvistamaan taide- ja kulttuuri-imagoaan. Kuva Mänttä-Vilppula taidekaupunki.

Siihen, miten kunta ui muutosten aallokossa, voi vaikuttaa.

Teemu Makkonen

Professori

Makkonen Teemu.
Ilmakuva Kemijärven kaupungista.
Kemijärvi on sopeuttanut palveluja väestörakenteeseen sopivammaksi. Kunta pyrkii saavuttamaan tavoitteensa kasvihuonekaasujen vähentämisestä karsimalla kiinteistöjen energiankulutusta ja osallistamalla kuntalaisia ja yrityksiä hiilineutraaliin toimintaan.
Mies hyppää veneestä laiturille.
Kemiönsaari pyrkii houkuttelemaan uusia asukkaita mittavilla tulomuuttokampanjoilla. Kuntaan tavoitellaan paitsi vakituisia myös monipaikkaisia asukkaita. Kuva Kemiönsaaren kuvapankki, OneTake Productions.