Metsät ja metsien bioresurssit -tohtoriohjelma on metsiin ja metsien kestävään käyttöön keskittyvä monitieteinen ja kansainvälinen tohtoriohjelma, joka kattaa kaikki metsätieteen alat ja niihin pohjautuvan metsäbiotalouden tutkijakoulutuksen. Tohtoriohjelma edustaa vahvaa omaleimaisuutta ja on profiloitunut metsään, puuhun ja maankäyttöön. Ohjelmassamme on opiskelijoita noin 80 ja vuosittain ohjelmastamme valmistuu keskimäärin 10 tohtoria.
Tohtorin- tai lisensiaatin tutkinnon suorittaminen edellyttää väitöskirja- tai lisensiaattitutkielman teon lisäksi valmiustaito- ja tieteen- ja tutkimusalan opintojen suorittamista tohtoriohjelman linjausten mukaisesti. Tohtoriohjelman pääopetuskieli on englanti.
Tohtoriohjelman johtajana toimii professori Heli Peltola ja koordinaattorina Marjoriitta Möttönen (yhteystiedot alla).
Tutkimus
Metsätieteiden koulutus on monitieteistä. Tohtoriohjelmassamme perehdyt syvällisten ja systemaattisten opintojen ja oman tutkimuksesi avulla tieteellisen tutkimuksen menetelmiin ja käytäntöihin metsätieteiden alalla.
Metsät ja metsien bioresurssit -tohtoriohjelma kattaa kaikki metsätieteiden alat. Metsätieteillä on myös läheiset yhteydet muun muassa biologiaan, ympäristötieteisiin, fysiikkaan, kemiaan, tilastotieteisiin, taloustieteisiin ja yhteiskuntatieteisiin sekä teknologisiin tieteisiin.
Tohtoriohjelmassamme voit kehittää ja soveltaa erilaisia tutkimusmenetelmiä metsiin ja niiden tarjoamiin uusiutuviin luonnonvaroihin liittyvissä kysymyksissä.
Tohtoriohjelmaan hakeminen
Tohtoriohjelmassa voit suorittaa maatalous- ja metsätieteiden tohtorin (MMT) sekä maatalous- ja
metsätieteiden lisensiaatin (MML) tutkinnon, joiden pääaine on metsätiede, tai filosofian tohtorin
(FT) tutkinnon pääaineena metsätiede.
Tieteelliseen jatkokoulutukseen kelpoinen on henkilö,
- joka on suorittanut ylemmän korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulututkinnon,
- joka on suorittanut sellaisen ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin, tai
- jolla yliopisto muutoin toteaa olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet.
Mikäli haet jatko-opinto-oikeutta muulla kuin perustutkintosi tutkimusalalla, voi tiedekunta määrätä sinulle täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. Mahdolliset täydentävät opinnot määritetään opinto-oikeuden myöntämisen yhteydessä eikä niitä voi sisällyttää jatkotutkintoon.
Metsät ja metsien bioresurssit -tohtoriohjelmaan hakevalla henkilöllä tulee olla: (1) soveltuva kotimainen tai ulkomainen perustutkinto, (2) riittävät tiedolliset ja menetelmälliset perusvalmiudet tieteellisen jatkotutkinnon suorittamiseksi metsätieteessä, (3) tutkimussuunnitelma ja (4) vähintään kaksi työnohjaajaa, joilla on tohtorin tutkinto soveltuvalta alalta. Ainakin yhden työnohjaajan tulee olla metsätieteiden osaston opetushenkilökuntaan kuuluva professori, apulaisprofessori, yliopistotutkija tai lehtori (dosenttitasoinen).
Metsät ja metsien bioresurssit -tohtoriohjelmaan voi hakea henkilö, joka on suorittanut:
- maatalous-metsätieteellisen koulutusalan maisterin tutkinnon tai sitä vastaavan ulkomaisen tutkinnon tai
- muun soveltuvan ja tasoltaan maisterin tutkintoa vastaavan kotimaisen tai ulkomaisen tutkinnon tai
- soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tai
- soveltuvan ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
Lisäksi ei-suomenkielisiltä hakijoilta edellytetään riittävää englannin kielen taitoa. Kielitaitovaatimukset kuvataan tohtoriohjelman englanninkielisillä verkkosivuilla: https://www.uef.fi/en/degree-programme/doctoral-programme-in-forests-and-bioresources
Kohdissa 2), 3) ja 4) aiemman tutkinnon sisällöllisen kelpoisuuden sekä tiedollisten ja menetelmällisten perusvalmiuksien riittävyyden tieteellisen jatkotutkinnon suorittamiseksi metsätieteessä tarkastavat ja hyväksyvät sekä metsätieteiden osaston ohjaajana toimiva opettaja (tutkielman pääohjaaja) että tohtoriohjelman johtoryhmä tai johtaja.
Lisäksi tohtoriohjelmaan hyväksyminen edellyttää, että hakijan esittämä väitöskirjatyö- tai lisensiaatintutkielma kuuluu esitetyn tutkimussuunnitelman perusteella tohtoriohjelman alaan ja se on toteuttamiskelpoinen, minkä on tarkastanut ja hyväksynyt vähintään kaksi työn ohjaajaa, joista ainakin yksi on metsätieteiden osaston opetushenkilökuntaan kuuluva professori, apulaisprofessori, yliopistotutkija tai lehtori. Mikäli tutkielman pää- tai muuksi ohjaajaksi esitetään henkilöä, joka ei kuulu Metsätieteiden osaston opetushenkilökuntaan, on hänen ajantasalla oleva ansioluettelo ja julkaisuluettelo liitettävä jatko-opintohakemukseen. Hakijan tulee itse sopia tutkielman ja siihen liittyvän tutkimussuunnitelman teon ohjausjärjestelyistä ohjaajien kanssa. Tavoitteena on, että tohtorin tutkinto suoritetaan 4 vuodessa.
1. Tutustu jatko-opintoja koskeviin ohjeisiin, määräyksiin ja tutkintovaatimuksiin, jotka löytyvät näiltä nettisivuilta ja Kamusta.
2. Neuvottele jatko-opintomahdollisuuksista metsätieteiden osastolla mahdollisten ohjaajien kanssa tai Metsät ja metsien bioresurssit -tohtoriohjelman koordinaattorin tai johtajan kanssa.
3. Neuvottele pääohjaajaksi lupautuvan henkilön kanssa tutkimustyön aiheesta, jatko-opinnoista ja niiden suorittamisesta sekä muista ohjaajista. Ohjaajia tulee olla vähintään kaksi. Jatko-opiskelijaksi aikovan ja ohjaajien tulee neuvotella ja sopia vastuista sekä sitoutumisesta tutkimustyön ohjaamiseen. Ohjaajien suostumus tulee antaa kirjallisena hakulomakkeessa. Tee alustava tutkimussuunnitelma ja ilmoita hakemuksessasi, että haet Metsät ja metsien bioresurssit -tohtoriohjelmaan opinto-oikeutta.
4. Jatko-opiskelijaksi aikova hakee jatko-opinto-oikeutta Opintopolussa. Hakemukseen liitetään:
- Kopio perustutkintotodistuksesta ja muut opinto-oikeuden myöntämiseen vaikuttavat asiakirjat.
- Aikaisempien opintojen opintorekisteriote.
- Pääohjaajan hyväksymä alustava tutkimussuunnitelma. Tutustu myös yksityiskohtaisiin ohjeisiin tutkimussuunnitelman laadinnasta.
- Ohjaajien allekirjoittamat ohjaussopimukset (linkki lomakkeeseen).
- Tarvittaessa hakemukseen liitetään eettisen toimikunnan lausunto tutkimuksen eettisyydestä sekä esim. mahdollinen koe-eläinlupa.
Kaikki pyydetyt liitteet on toimitettava viimeistään yhden kuukauden kuluessa sähköisen hakemuksne jättämisestä.
5. Jatko-opinto-oikeushakemuksesi käsitellään tohtoriohjelmassa.
6. Tiedekunta päättää jatko-opinto-oikeuden myöntämisestä tohtoriohjelman esityksen perusteella. Opinto-oikeuden myöntämisen yhteydessä tiedekunta määrää mahdolliset täydentävät opinnot, vahvistaa tutkimustyön aiheen, nimeää tutkimustyön ohjaajat sekä hyväksyy tutkimussuunnitelman. Tiedekunta lähettää tiedon päätöksestä hakijalle, ohjaajille, Opinto- ja opetuspalveluihin sekä ao. tohtoriohjelmalle. Myös kielteisestä päätöksestä perusteluineen ilmoitetaan hakijalle, ohjaajalle ja tohtoriohjelmalle. Lisäksi hakijalle annetaan ohjeet muutoksenhakuun.
7. Jatko-opinto-oikeuden saatuasi ilmoittaudu välittömästi jatko-opiskelijaksi saamasi ohjeistuksen mukaisesti. Seuraavina lukuvuosina ilmoittautuminen tapahtuu syyskuun puoliväliin mennessä.
8. Suunnittele jatko-opintosi yhdessä ohjaajiesi kanssa opintosuunnitelmalomakkeelle (saat sen opinto-oikeuden myöntämisen jälkeen) ja toimita se tohtoriohjelman koordinaattorille (Marjoriitta Möttönen) viimeistään 3 kk kuluessa jatko-opinto-opiskeluoikeuden saamisesta.
Hakuajat ja hakemusten käsittely
Tohtoriohjelmaan on jatkuva haku. Saat tiedon opiskelu-oikeuden myöntämisestä yleensä noin kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä.
Opiskelupaikan vastaanottaminen ja jatko-opiskelijoiden ilmoittautuminen
Hakija saa ottaa vastaan yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukuvuonna alkavasta koulutuksesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tohtoriohjelmaan hyväksytyn tulee ilmoittaa yliopistolle, ottaako hän vastaan saamansa opiskelupaikan vai ei.
Ilmoittaminen tapahtuu paperilomakkeella, jonka yliopisto lähettää valintapäätöksen mukana. Tohtoriohjelmaan hyväksytyn tulee palauttaa lomake yliopiston hakijapalveluihin yliopiston ilmoittamassa määräajassa. Mikäli hän ei reagoi opiskelupaikan vastaanottamiseen määräaikaan mennessä, hän menettää opiskelupaikan. Uuden opiskelupaikan voi saada vain hakemalla uudestaan.
Paikan vastaanoton yhteydessä uudet jatko-opiskelijat myös ilmoittautuvat yliopistoon. Lisätietoa löydät uusien jatko-opiskelijoiden ilmoittautumisohjeesta. Yliopistoon on ilmoittauduttava joka lukuvuosi määrättynä ilmoittautumisaikana (15.9. mennessä). Ilmoittautumisen voi tehdä Oilissa, sähköpostilla tai puhelimitse (p. 029 445 8900).
Opiskelijat, jotka eivät ilmoittaudu ilmoittautumisaikana, poistetaan yliopiston kirjoilta. Takaisin kirjoille pääsyä haetaan opintopalveluista. Ilmoittautumismisajan jälkeen ilmoittautuvalta peritään lisäksi uudelleenkirjoittautumismaksu.
Tutkimustyöhön harjaannutaan ohjatusti. Sinulla tulee olla vähintään kaksi henkilökohtaista jatko-opintojen ja tutkimustyön ohjaajaa, joilla kaikilla tulee olla tohtorin tutkinto ja joista ainakin yhden tulee olla tiedekunnan professori, apulaisprofessori tai yliopistotutkija. Mikäli väitöskirjan pääohjaajaksi esitetään muuta kuin tiedekunnan professoria, apulaisprofessoria tai yliopistotutkijaa, on hänen ajantasainen julkaisuluettelonsa liitettävä hakemukseen.
Jatko-opiskelijana työskentelet usein tutkimusryhmissä, joissa on useita saman alan tohtorikoulutettavia ja ohjaajia, mikä tukee tehokasta ja laadukasta tohtorikoulutusta.
Metsätieteiden osaston opetushenkilökunta
Sähköposti henkilökunnalle: etunimi.sukunimi@uef.fi, ellei henkilön kohdalla mainita muuta. Lisätietoja henkilöistä: https://uefconnect.uef.fi/
Professorit (tutkimusala):
- Haapala, Antti (puumateriaalitiede)
- Hujala, Teppo (metsäbiotalouden ennakointi)
- Kangas Jyrki (metsäbiotalous)
- Kouki, Jari (metsäekologia)
- Kärenlampi, Petri (puuteknologia)
- Kärhä, Kalle (metsäteknologia)
- Maltamo, Matti (metsänarvioimistiede)
- Palander, Teijo S. (metsäteknologia; Email: teijo.s.palander(at)uef.fi)
- Pappinen, Ari (metsien terveys)
- Peltola, Heli (metsänhoitotiede)
- Pukkala, Timo (metsätalouden suunnittelu)
- Pykäläinen, Jouni (metsäekonomia ja -politiikka)
- Tokola, Timo (metsätietojärjestelmät)
- Turunen, Ossi (puumateriaalitiede)
- Tuittila, Eeva-Stiina (metsämaatiede)
- Vastaranta, Mikko (digitalisaatio ja tietojohtaminen metsäbiotaloudessa)
- Vauhkonen, Jari (metsäsuunnittelu)
Yliopistotutkijat ja apulaisprofessorit (tutkimusala):
- Aakala, Tuomas (metsien häiriöekologia)
- Heinonen, Tero (metsätalouden suunnittelu)
- Kilpeläinen, Antti (metsänhoitotiede)
- Korhonen, Lauri (metsäarvioimistiede)
- Mola, Blas (biomassa ja bioenergia)
- Tikkanen, Jukka (metsäpolitiikka, tutkimusjohtaja)
- Tikkanen, Olli-Pekka (metsäpatologia ja -eläintiede)
Jatko-opinto-oikeus ei sisällä rahoitusta. Rahoitusmahdollisuuksista on hyvä keskustella ohjaajan kanssa jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee tohtorikoulutusta. Rahoitusmahdollisuuksia ovat muun muassa apurahat, tohtoriohjelmien palkalliset tohtorikoulutuspaikat, palkalliset projektitutkijan tehtävät tai opintojen ja muun palkkatyön yhdistäminen.
Lue lisää tohtorikoulutuksen rahoitusmahdollisuuksista opiskelijoiden Kamu-verkkopalvelusta.
Hakuaika tohtoriohjelmaan
Tohtoriohjelmaan on jatkuva haku. Saat tiedon opiskelu-oikeuden myöntämisestä yleensä noin kuukauden kuluttua hakemuksen jättämisestä.
Mikä on Opintopolku?
Suomalaiset yliopistot ylläpitävät omien koulutustensa tietoja Opintopolku.fi-portaalissa. Opintopolussa voit hakea koulutuksiin, selailla eri aloja ja tutkintoja sekä tutustua tarkemmin valintaperusteisiin.
Opinnäyte ja opinnot
Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä itsenäiseen tutkimukseen perustuva tieteellinen esitys, jonka voidaan katsoa laajentavan tietämystä kyseisellä tieteenalalla (monografia).
Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä myös yliopiston riittäväksi katsoma määrä samaa tutkimusongelmaa käsitteleviä tieteellisiä julkaisuja tai julkaistavaksi hyväksyttyjä/tarkoitettuja käsikirjoituksia (artikkeliväitöskirja) ja niistä laadittu yhteenveto.
Tohtoriohjelmassamme artikkeliväitöskirjan rakenne on seuraava:
- Artikkeliväitöskirja koostuu tyypillisesti 3-4 vertaisarvioidusta tieteellisestä artikkelista
- Kolmen artikkelin väitöskirjassa tulee olla vähintään kaksi ja neljän (tai useamman) artikkelin väitöskirjassa vähintään 50 % julkaistu tai hyväksytty julkaistaviksi kansainvälisissä vertaisarviointia käyttävissä tieteellisissä sarjoissa.
- Väittelijän tulee olla päätekijä vähintään kahdessa osajulkaisussa, jonka lisäksi väitöskirjassa tulee esittää selvitys väittelijän työn osuudesta yhteisjulkaisuissa.’
Jatkotutkinto koostuu seuraavista osista:
- Väitöskirja- tai lisensiaatintutkielma
- Jatko-opinnot (30 opintopistettä):
- Valmiustaito-opinnot (5 op)
- Tieteen- ja tutkimusalan opinnot (25 op)
Väitöskirjaksi tai lisensiaattitutkielmaksi voidaan hyväksyä itsenäiseen tutkimukseen perustuva tieteellinen esitys, jonka voidaan katsoa laajentavan tietämystä kyseisellä tieteenalalla (monografia). Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä myös yliopiston riittäväksi katsoma määrä samaa tutkimusongelmaa käsitteleviä tieteellisiä julkaisuja tai julkaistavaksi hyväksyttyjä/tarkoitettuja käsikirjoituksia (artikkeliväitöskirja) ja niistä laadittu yhteenveto.
Jatko-opintojen lisäksi opiskelijalta voidaan tarvittaessa vaatia täydentäviä opintoja. Niitä voidaan edellyttää sen mukaan, mikä on opiskelijan perustutkinto ja tiedolliset ja menetelmälliset perusvalmiudet jatko-opintoihin. Niitä voidaan edellyttää myös, mikäli hakijan tavoitetutkinnoksi esitetään MMT ja hakijalla ei ole aiempia metsätieteen alan opintoja.
Valmiustaito-opinnot (5 op)
Yleisiin valmiustaito-opintoihin tulee sisältyä (1) tieteen etiikan (min. 1 op) ja (2) tutkimusprojektin johtamisen (min. 2 op) opintoja. Muihin valmiustaito-opintoihin suositellaan sisällytettäväksi esimerkiksi tieteellisen kirjoittamisen ja viestinnän, immateriaalioikeuden tai muita soveltuvia valmiustaito-opintoja (ks. UEF:n tohtorikoulun opetussuunnitelma, esim. Tutkimusetiikan perusteet (1-2 op) ja Tutkimusprojektin hallinta (2 op)).
Valmiustaito-opinnot suorittanut opiskelija
- hallitsee tieteen eettiset, tieteellisen raportoinnin, kommunikaation ja viestinnän sekä tutkimusprojektin johtamisen perusteet ja hyvät käytännöt,
- osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan tutkimustulosten raportoinnissa ja viestinnässä tiedeyhteisölle ja laajemminkin yhteiskunnassa, ja
- osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan työelämässä erilaisissa vaativissa asiantuntija- ja kehittämis- ja koulutustehtävissä.
Tieteen- ja tutkimusalan opinnot (25 op)*
Tieteen ja tutkimusalan opinnot ovat pääosin vapaasti valittavissa. Niiden tulee kuitenkin tukea väitöskirja-/lisensiaatintutkielman tekoa ja olla pääsääntöisesti syventävien opintojen tasoisia. Pakollisena tieteen- ja tutkimusalan opintoihin kuuluu metsätieteen tutkijaseminaari ja niistä vähintään 12 op tulee olla Itä-Suomen yliopiston tarjoamia opintojaksoja. Tieteen- ja tutkimusalan opintoihin voidaan hyväksyä UEF:n tarjoamien opintojaksojen lisäksi vastaavia muiden kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen (ja korkeakoulujen) järjestämiä opintojaksoja, tai muita suoritteita, alla kuvatun mukaisesti.
UEF:n tarjoamat opintojaksot (min. 12 op):
- Tutkijaseminaari, metsätiede (2-4 op)
- Tieteen teorian ja metodologian opinnot (min. 8-10 op)
Muut tieteen- ja tutkimusalan opinnot (max. 13 op) voivat sisältää seuraavia suoritusmuotoja:
- Muiden kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen (ja korkeakoulujen) tai verkostojen, joihin UEF kuuluu (esim. Pohjoismaiden yhteisen NOVA-yliopistoverkosto: http://www.nova-university.org/) järjestämiä tieteen- ja tutkimusalan opintoja (max. 13 op)
- Väitöskirja/lisensiaatintutkielman alan tieteellinen kirjallisuus (tieteen teoria ja metodologia), esseet sovituista aiheista ja/tai kirjallisuuden tenttiminen UEF ohjaajalle (max. 4 op)
- Osallistuminen kansainvälisiin tieteellisiin kokouksiin (oma posteri tai suullinen esitelmä, 1 op/esitys) (max. 3 op)
- Kotimaisessa tai kansainvälisessä tutkimus- tai muussa organisaatiossa vierailevana tutkijana/harjoittelijana toimiminen, mikä tukee väitöskirja- tai lisensiaattitutkielman tekoa (max. 4 op)
- Julkaiseminen vertaisarvioidussa kansainvälisessä tieteellisessä sarjassa väitöskirja- tai lisensiaatin tutkielman alalta (julkaisu ei sisälly väitöskirja- tai lisensiaatin tutkielmaan) (max. 4 op)
- UEF:n ja/tai muiden kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen (ja korkeakoulujen) tarjoamien kurssien valmistelu- ja opetustehtävät väitöskirja- tai lisensiaatintutkielman alalta (max. 4 op)
Muiden kuin UEF:n tarjoamien tieteen- ja tutkimusalan opintojen (ks. Itä-Suomen yliopiston opetussuunnitelma) sisällyttäminen jatko-opintoihin edellyttää, että opiskelija toimittaa yhdessä metsätieteiden osaston opettajana toimivan ohjaajan (pääohjaaja) kanssa yksityiskohtaisen selvityksen haettavasta opintosuoritteesta tohtoriohjelman koordinaattorille, minkä jälkeen tohtoriohjelman johtaja voi hyväksyä suoritteen jatko-opintoihin.
Opiskelijan ja ohjaajan yhdessä tekemästä selvityksestä on käytävä ilmi seuraavat asiat:
(1) Muiden kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen (ja korkeakoulujen) tai niiden verkostojen järjestämien tieteen- ja tutkimusalan opintojakson koulutustaso ja kurssin nimi, oppimistavoitteet, sisältö, opetus-, suoritus- ja arviointitapa (arvostelu hyv, numeerinen asteikko) sekä todistus kurssin suorittamisesta ja metsätieteiden osaston opettajana toimivan ohjaajan lausunto opintojakson liittymisestä opiskelijan väitöskirja- tai lisensiaatintutkielman alaan
(2) Väitöskirja/lisensiaatintutkielman alan UEF ohjaajalle tentittävän tieteellisen kirjallisuuden teosten nimet, tekijät ja laajuus, sekä metsätieteiden osaston opettajana toimivan ohjaajan selvitys tentittävän kirjallisuuden liittymisestä opiskelijan väitöskirja- tai lisensiaatintutkielman alaan, opintojakson suoritustapa sekä ohjaajan esitys suorituksen arvioinnista (opintopistemäärä, arviointi hyv, numeerinen asteikko)
(3) Kansainvälisen kokouksen nimi, aika ja paikka sekä esityksen/posterin esittäjä, nimi ja tekijät, ja opiskelijan selvitys roolistaan esityksessä/posterissa sekä metsätieteiden osaston opettajana toimivan ohjaajan lausunto kokouksen ja esityksen liittymisestä opiskelijan väitöskirja- tai lisensiaatintutkielman alaan sekä ohjaajan esitys suorituksen arvioinnista (opintopistemäärä, arviointi hyv)
(4) Todistus vierailevana tutkijana/harjoittelijana toimimisesta vierailun/harjoittelupaikan isäntäorganisaatiosta, ja opiskelijan raportti tutkijavierailun/harjoittelun sisällöstä sekä metsätieteiden osaston opettajana toimivan ohjaajan selvitys sen liittymisestä opiskelijan väitöskirja- tai lisensiaatintutkielman alaan ja ohjaajan esitys suorituksen arvioinnista (opintopistemäärä, arviointi hyv)
(5) Väitöskirja- tai lisensiaatintutkielman alan vertaisarvioidun kansainvälisen tieteellisen sarjan artikkelin nimi, tekijät ja julkaisusarja sekä metsätieteiden osaston opettajana toimivan ohjaajan selvitys opiskelijan roolista artikkelin teossa ja sen liittymisestä opiskelijan väitöskirja- tai lisensiaatintutkielman alaan ja ohjaajan esitys suorituksen arvioinnista (opintopistemäärä, arviointi hyv)
(6) Opiskelijan opettaman opintojakson suorituspaikka, ajankohta, koulutustaso, opintojakson nimi, oppimistavoitteet/sisältö, opetustavat, kontaktiopetuksen tuntimäärä ja työtodistus/tuntiopetusmääräys, sekä metsätieteiden osaston opettajana toimivan ohjaajan selvitys opetustehtävien liittymisestä opiskelijan väitöskirja- tai lisensiaatintutkielman alaan ja ohjaajan esitys suorituksen arvioinnista (opintopistemäärä, arviointi hyv)
Tieteen- ja tutkimusalan opinnot suorittanut opiskelija
- hallitsee oman tutkimusalansa tieteellisen kysymyksenasettelun sekä keskeiset tieteellisen päättelyn ja tutkimuksen menetelmät,
- osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan erilaisten tutkimusongelmien ratkaisemiseksi,
- pystyy tuottamaan tutkimukseen perustuvaa kokonaisvaltaista tietoa ja osaamista päätöksenteon tueksi, ja
- osaa soveltaa tietojaan ja taitojaan työelämässä erilaisissa vaativissa asiantuntija- ja kehittämis- ja koulutustehtävissä.
Täydentävät opinnot
Jatko-opintojen (30 op) lisäksi voidaan opiskelijalta edellyttää täydentäviä opintoja enintään 60 op sen mukaan, mikä on opiskelijan perustutkinto, ja tiedolliset ja menetelmälliset perusvalmiudet jatko-opintoihin ja/tai, mikäli hakijan tavoitetutkinnoksi esitetään MMT ja hakijalla ei ole aiempia metsätieteen alan opintoja. Täydentävät opinnot esitetään jatko-opintosuunnitelmassa, jonka hyväksyvät sekä väitöskirja- tai lisensiaatintutkielmaa ohjaava metsätieteiden osaston opettaja sekä tohtoriohjelman johtaja ja koordinaattori.
Täydentävät opinnot suorittaneella opiskelijalla
- on valmiudet väitöskirja- tai lisensiaatintutkielman ja jatko-opintojen tekemiseen metsätieteen alalta.
AHOT-käytännöt jatkokoulutuksessa
Metsät ja metsien bioresurssit -tohtoriohjelmassa voi AHOT-suoritteina tohtoriohjelman hyväksymiin tieteen- ja tutkimusalan opintoihin sisällyttää (1) pääsääntöisesti syventävien opintojen tasoisia opintosuorituksia kotimaisissa ja ulkomaisissa yliopistoissa ja korkeakouluissa ja/tai (2) tieteellisen tutkimustoiminnan yhteydessä syntyneitä taitoja ja valmiuksia. Myös täydentäviä opintoja voidaan suorittaa AHOT-käytännön mukaisesti. AHOT-suoritteiksi ei voida kuitenkaan hyväksyä sellaisia aiempia opintoja, jotka ovat jo hakijan perustutkinnossa suoritteina. AHOT-suoritteet esitetään jatko-opintosuunnitelmassa. Väitöskirja- tai lisensiaatintutkielmaa ohjaava metsätieteiden osaston opettaja sekä tohtoriohjelman johtaja ja koordinaattori hyväksyvät hyväksi luettavat suoritteet.
Ohjaajat, esitarkastajat, vastaväittäjä ja kustos
Tiedekunnassa on määritelty seuraavasti jatko-opiskelijan ohjaajien, esitarkastajien, vastaväittäjän ja kustoksen pätevyys: https://kamu.uef.fi/wp-content/uploads/2020/12/KAMU-Patevyys-Lumet-vaitoskirjaprosessissa-2019.pdf
Väitöskirja ja valmistuminen
Väitöskirjat julkaistaan Dissertationes Forestales-sarjassa.
Kirjoitusohjeet: https://www.dissertationesforestales.fi/?lang=en
Ohjeet viittauskäytäntöön (Zotero): https://www.uef.fi/en/library/references
Taittopohja (doc)*
*Tarkistathan kuitenkin aina viimeisimmän ohjeistuksen ja mahdolliset muutokset Dissertationes Forestales -sarjan kirjoitusohjeista.
Kun väitöskirja on valmis ja kaikki vaadittavat opinnot on suoritettu, on edessä väitöstilaisuus ja valmistuminen tohtoriksi. Tätä ennen on haettava väittelylupaa ja julkaistava väitöskirja.
Jakeluohjeet (Dissertationes Forestales)
Väitöstilaisuuden järjestämiseen liittyviä neuvoja löytyy Kamusta: https://kamu.uef.fi/tyokalut/tohtorikoulutus/
Opintoneuvontaa jatkokoulutukseen liittyvissä kysymyksissä antavat:
- Hallintopäällikkö Kaisa Laitinen, huone Natura 348, puh. 050 432 7573, kaisa.laitinen@uef.fi
- Koordinaattori Marjoriitta Möttönen, huone Borealis 365, puh. 050 442 3031, marjoriitta.mottonen@uef.fi
Lisäksi Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulu järjestää läpi vuoden jatkuvan opintojakson "Tohtoriopinnot, ura ja verkostoituminen", joka koostuu itsenäisistä Moodle-tehtävistä sekä sarjasta seminaareja. Yksityiskohtainen kuvaus ja aikataulu löytyvät WebOodista (Tohtorikoulu > Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulu > 1145018 Tohtoriopinnot, ura ja verkostoituminen (1 op)).
Tekninen neuvonantaja koskien Dissertationes Forestales-sarjaa ja jakeluohjeita:
- Marjoriitta Möttönen, marjoriitta.mottonen@uef.fi, puh. 050 442 3031
Väitöskirjatutkijoiden edustajat tohtoriohjelman johtoryhmässä:
- Olga Shromova, olga.shromova@uef.fi ja Satu Helenius, satu.helenius@uef.fi
- Varajäsen: Katri Rusanen, katri.rusanen@uef.fi
Yhteyshenkilöt tiedekunnassa
Koulutuspäällikkö Kaisa Laitinen, kaisa.laitinen@uef.fi, p. 050 432 7573, Natura 348, Joensuu
- jatko-opiskelijan yleinen opintoneuvonta (Joensuu ja Kuopio)
- jatko-opiskelijaksi hakeminen (Joensuu)
- jatko-opintosuunnitelman ja ohjausryhmän päivittäminen (Joensuu)
- vastaväittäjän ja kustoksen määrääminen (Joensuu)
- sairaalafyysikon erikoistumiskoulutus (Joensuu ja Kuopio)
Suunnittelija Riikka Levänen, riikka.levanen@uef.fi, p. 050 478 6176, Natura, Joensuu
- jatko-opiskelijaksi hakeminen (Kuopio)
- jatko-opintosuunnitelman ja ohjausryhmän päivittäminen (Kuopio)
- väittelylupa (Joensuu ja Kuopio)
- vastaväittäjän ja kustoksen määrääminen (Kuopio)
- väitöskirjan hyväksyminen (Joensuu ja Kuopio)
Johdon assistentti Satu Turunen, satu.turunen@uef.fi, p. 040 355 3698, Snellmania 2145/2, Kuopio
- esitarkastajien määrääminen (Joensuu ja Kuopio)
Opintosihteeri Taru Nylund, taru.nylund@uef.fi, p. 040 355 3042, Technopolis G5-019, Kuopio
- tutkintotodistus (Joensuu ja Kuopio)
Olemme koonneet väitöskirjatutkijan tietopankin Kamu-verkkopalveluun, josta löydät kattavasti tietoa tohtorikoulutuksen eri vaiheisiin:
- Tohtorikoulutuksen aloittaminen
- Tohtorikoulutukseen liittyvät opinnot
- Kansainvälistyminen tohtorikoulutuksessa
- Ohjaus ja tuki tohtorikoulutuksessa
- Väitöstutkimuksen tueksi
- Tohtorikoulutuksen rahoitus
- Väitöskirjatutkijan hyvinvointi ja vapaa-aika
- Väittelylupa ja väitöskirjan tarkastaminen
- Väitöskirjan julkaiseminen
- Väitöstilaisuus ja karonkka
- Tohtoritutkinnon valmistuminen
- Lisensiaatintutkinto
- Tohtorin ura ja alumnitoiminta