Itä-Suomen yliopiston Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta vastaa maailmanlaajuisiin haasteisiin korkeatasoisella monitieteisellä ja tieteidenvälisellä tutkimuksella ja koulutuksella.
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan -tohtoriohjelmassa (LUMETO) tutkimus ja tohtorikoulutus keskittyvät erityisesti UEF profiilialueeseen Ympäristön muutos ja luonnonvarojen kestävä käyttö, mutta myös profiilialueisiin Ikääntyminen, elintavat ja terveys sekä Moninaistuva oppiminen ja vuorovaikutus. LUMETO -tohtoriohjelma kattaa kaikki luonnontieteiden ja metsätieteiden alat ja niihin pohjautuvan luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan alan tutkijakoulutuksen.
Tohtoriohjelman tavoitteena on antaa valmiudet luoda uutta tietoa, soveltaa tieteellisen tutkimuksen menetelmiä kriittisesti ja itsenäisesti sekä toimia vaativissa asiantuntija- ja tutkimustehtävissä niin yliopistoissa, yritysmaailmassa kuin julkisella sektorilla. Opintoihin kuuluu oleellisena osana tutkimus kansainvälisesti korkeatasoisissa tutkimusryhmissä. Opintojen aikana on mahdollisuus verkottua laajasti.
Tiedekunnan tohtoriohjelmat (EPHB, FORES ja SCITECO) yhdistyivät 1.8.2023 alkaen uudeksi LUMETO-tohtoriohjelmaksi.
Tohtoriohjelman tutkimusalueet
Voit tutustua tohtoriohjelman kattamiin tutkimusaloihin ja potentiaalisiin ohjaajiin alla olevista linkeistä.
Tohtoriohjelmaan hakeminen
Filosofian tohtorin (FT) tai filosofian lisensiaatin (FL) tutkinnon voi suorittaa tieteen- ja tutkimusaloilla (=pääaineet):
- Biologia
- Fysiikka
- Sovellettu fysiikka
- Teknillinen fysiikka
- Kemia
- Matematiikka
- Tietojenkäsittelytiede
- Ympäristötiede
- Metsätiede
Maatalous- ja metsätieteiden tohtorin (MMT) tai maatalous- ja metsätieteiden lisensiaatin (MML) tutkinnon voi suorittaa tieteen- ja tutkimusaloilla (=pääaineet):
- Metsätiede
Tekniikan tohtorin (TkT) tai tekniikan lisensiaatin (TkL) tutkinnon voi suorittaa tieteen- ja tutkimusaloilla (=pääaineet):
- Fotoniikka
- Teknillinen fysiikka
- Kestävät teknologiat
Lisensiaatin tutkinto on ensisijaisesti ammatillisesti pätevöittävä tutkinto.
Tohtoriohjelman hakijalla tulee olla: (1) soveltuva kotimainen tai ulkomainen perustutkinto, (2) riittävät tiedolliset ja menetelmälliset perusvalmiudet tieteellisen jatkotutkinnon suorittamiseksi kyseisessä pääaineessa, (3) tutkimussuunnitelma ja (4) vähintään kaksi väitöskirjatyön (lisensiaatintutkimuksen)
ohjaajaa.
Tieteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin voidaan tohtoriohjelmassa ottaa henkilö,
- joka on suorittanut ko. koulutusalan maisterin tutkinnon tai sitä vastaavan ulkomaisen tutkinnon tai
- joka on suorittanut muun tasoltaan maisterin tutkintoa vastaavan kotimaisen tai ulkomaisen tutkinnon ja jolla tiedekunta toteaa olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet
- joka on suorittanut ko. alan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja jolla tiedekunta toteaa olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet
- joka on suorittanut soveltuvan ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin ja jolla tiedekunta toteaa olevan opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet
Mikäli haet jatko-opinto-oikeutta muulla kuin perustutkintosi tutkimusalalla voi tiedekunta määrätä sinulle täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. Mahdolliset täydentävät opinnot määritetään opinto-oikeuden myöntämisen yhteydessä eikä niitä voi sisällyttää jatkotutkintoon.
Jatkokoulutukseen valinnan tärkeimpänä perusteena on tutkimustyön pääohjaajan suostumus työn ohjaajalta. Muina valinnan perusteina voidaan käyttää aikaisempaa opintomenestystä, tutkimuksen aiesuunnitelmaa (ml. rahoitussuunnitelma) sekä motivaatiokirjettä.
Hakemuksen liitteeksi tarvitaan sitoumus ohjaajilta.
Sen lisäksi, mitä jatko-opintokelpoisuudesta on yleisesti todettu, tohtoriohjelmaan soveltuvat perustutkinnot kuvataan tieteenalan/tutkimusalan mukaan seuraavasti:
Tavoitetutkinto fílosofian tohtori tai lisensiaatti:
- Biologia: Biologia, ympäristötiede, metsätiede tai muu soveltuva ala
- Fysiikka: Fysiikka, sovellettu fysiikka tai muu soveltuva ala
- Sovellettu fysiikka: Fysiikka, Matematiikka, tietojenkäsittelytieteet, insinööritieteet, kemia tai muu soveltuva ala
- Teknillinen fysiikka: Fysiikka, Matematiikka, tietojenkäsittelytieteet, insinööritieteet, kemia tai muu soveltuva ala
- Kemia: Kemia, kemian tekniikka tai muu soveltuva ala
- Matematiikka: Matematiikka, sovellettu matematiikka,tai muu soveltuva ala
- Tietojenkäsittelytiede: Tietojenkäsittelytieteet, tekniset tieteet, matematiikka, sovellettu matematiikka ta opetusteknologian jatko-opintoihin soveltuva tutkinto, tilastotiede tai muu soveltuva ala
- Ympäristötiede: Ympäristötiede, biologia, biotieteet, fysiikka, kemia tai muu soveltuva ala
- Metsätiede: Metsätiede tai muu sovetuva ala
Tavoitetutkinto maatalous- ja metsätieteiden tohtori tai maatalous- ja metsätieteiden lisensiaatti:
- Metsätiede: Metsätiede tai muu soveltuva ala
Tavoitetutkinto tekniikan tohtori tai tekniikan lisensiaatti:
- Fotoniikka: Fysiikka, optiikka, fotoniikka, tekniset tieteteet tai muu soveltuva ala
- Teknillinen fysiikka: Fysiikka, matematiikka, tietojenkäsittelytieteet, insinööritieteet, kemia tai muu soveltuva ala
- Kestvät teknologiat: Luonnontieteet, metsätiede, tietojenkäsittelytieteet, insinööritieteet tai muu soveltuva ala
Kielitaitovaatimukset ei-suomenkielisille hakijoille on kuvattu seuraavasti
Foreign applicants applying to LUMETO doctoral programme in the faculty must demonstrate sufficient proficiency in English when submitting their application. The sufficient proficiency can be demonstrated by providing evidence of any of the following:
- TOEFL (iBT): 92
- IELTS (academic), also IELTS Indicator: 6.5
- PTE (academic): 62
- C1 Advanced (former CAE): C
- C2 Proficiency (former CPE): Level C1
- National Certificate of Language Proficiency (YKI): level 5 in the reading comprehension, writing, and speaking sections
- the applicant has completed master’s degree in English. If the applicant has completed the prior studies in English, he/she must attach to the application a statement from the educational institution indicating that the language of instruction was English; or
- secondary or higher education conducted in English in EU/EEA country, Australia, Canada, New Zealand, the United Kingdom, Switzerland, or the United States; or
- the applicant has completed the English test of the Finnish matriculation examination (IB Diploma or English as A1 language); or
- sufficient English language skills proven by an interview with the UEF main supervisor. The supervisor shall confirm the proficiency of English language by a signed document.
Jatko-opinto-oikeus ei sisällä rahoitusta. Rahoitusmahdollisuuksista on hyvä keskustella ohjaajan kanssa jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee tohtorikoulutusta. Rahoitusmahdollisuuksia ovat muun muassa apurahat, tohtoriohjelmien palkalliset tohtorikoulutuspaikat, palkalliset projektitutkijan tehtävät tai opintojen ja muun palkkatyön yhdistäminen.
Lue lisää tohtorikoulutuksen rahoitusmahdollisuuksista opiskelijoiden Kamu-verkkopalvelusta.
1. Tutustu jatko-opintoja koskeviin ohjeisiin, määräyksiin ja tutkintovaatimuksiin, jotka löytyvät näiltä nettisivuilta.
2. Neuvottele jatko-opintomahdollisuuksista mahdollisten ohjaajien kanssa. Lisätietoa tutkimusaiheiden vastuuhenkilöistä ja mahdollisista ohjaajista löytyy tutkimusalakohtaisilta sivuilta.
3. Sovi pääohjaajaksi lupautuvan henkilön kanssa tutkimustyön aiheesta, jatko-opinnoista sekä muista ohjaajista. Keskustele yhdessä ohjaajien kanssa vastuista sekä sitoutumisesta tutkimustyön ohjaamiseen. Ohjaajien suostumus tulee antaa kirjallisena hakulomakkeessa. Tee alustava tutkimussuunnitelma, jonka ohjaajat tarkastavat ja hyväksyvät.
Jatko-opiskelijalle nimetään vähintään kaksi ohjaajaa, joista yksi on pääohjaaja ja joista vähintään yksi kuuluu yliopiston henkilökuntaan. Kaikilla ohjaajilla tulee olla tohtorin tutkinto. Pääohjaajan tieteellinen pätevyys tulee olla vähintään dosentin arvoa vastaava. Jos pääohjaaja ei ole yliopiston henkilökuntaa, myös yliopiston henkilökuntaan kuuluvan ohjaajan pätevyys tulee olla tieteelliseltä tasoltaan vähintään dosentin arvoa vastaava. Mikäli väitöstutkimuksen pääohjaajaksi esitetään muuta kuin luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan henkilökuntaan kuuluvaa, on hänen ajantasainen julkaisuluettelonsa liitettävä jatko-opintohakemukseen.
4. Jatko-opiskelijaksi aikova hakee jatko-opinto-oikeutta Opintopolussa. Hakemuksen liitteeksi pyydetään toimittamaan seuraavat dokumentit:
- kopio perustutkintotodistuksesta ja muut opinto-oikeuden myöntämiseen vaikuttavat asiakirjat,
- aikaisempien opintojen opintorekisteriote,
- pääohjaajan allekirjoituksellaan hyväksymä alustava englanninkielinen tutkimussuunnitelma (sisältäen aikataulu- ja rahoitussuunnitelman),
- ohjaajien allekirjoittama sitoumus jatkotutkinnon ohjaajaksi,
- tarvittaessa hakemukseen liitetään eettisen toimikunnan lausunto tutkimuksen eettisyydestä sekä esim. mahdollinen koe-eläinlupa.
Kaikki pyydetyt liitteet on toimitettava viimeistään kahden viikon kuluessa sähköisen hakemuksen jättämisestä. Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä.
Ilmoittautuminen
Uudet jatko-opiskelijat ilmoittautuvat opiskelijarekisteriin saatuaan päätöksen opinto-oikeudesta. Ilmoittautumislomake lähetetään tiedekunnasta uusille jatko-opiskelijoille jatko-opinto-oikeuden myöntämiskirjeen yhteydessä. Lukuvuodelle ilmoittaudutaan syyskuun puoliväliin mennessä.
Tarkemmat aikataulut lukuvuosi-ilmoittautumiselle löydät opiskelijan käsikirjasta Kamusta. Ilmoittautuminen on välttämätöntä opiskeluoikeuden säilyttämiseksi, eikä siihen liity maksuja. Hyväksytty ilmoittautuminen jatkokoulutukseen on edellytyksenä mm. opintopisteiden merkitsemiselle opintorekisteriin.
Jatko-opintosuunnitelma
Suoritettavat opinnot määritellään henkilökohtaisessa jatko-opintosuunnitelmassa (JHOPS), joka tulee laatia tohtoriohjelman tutkintorakenteen mukaisesti ja kolmen kuukauden sisällä opintojen aloittamisesta. Tee suunnitelma yhteistyössä pääohjaajasi kanssa käyttäen jatko-opintosuunnitelma-lomaketta.
Jatko-opintosuunnitelmaa voidaan muuttaa ohjaajan ja opiskelijan esityksestä.
Hakeminen tohtoriohjelmaan
Tohtoriohjelmaan voi hakea 2.1. - 31.5. ja 1.8 - 30.11. välisenä aikana Opintopolku-palvelussa. Hakemuksia käsitellään myös hakuaikojen sisällä. Hakemusten käsittelyaika on noin kaksi viikkoa.
Mikä on Opintopolku?
Suomalaiset yliopistot ylläpitävät omien koulutustensa tietoja Opintopolku.fi-portaalissa. Opintopolussa voit hakea koulutuksiin, selailla eri aloja ja tutkintoja sekä tutustua tarkemmin valintaperusteisiin.
Opinnäyte ja opinnot
Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä itsenäiseen tutkimukseen perustuva tieteellinen esitys, jonka voidaan katsoa laajentavan tietämystä kyseisellä tieteenalalla (monografia). Väitöskirjaksi voidaan hyväksyä myös yliopiston riittäväksi katsoma määrä samaa tutkimusongelmaa käsitteleviä tieteellisiä julkaisuja tai julkaistavaksi hyväksyttyjä/tarkoitettuja käsikirjoituksia ja niistä laadittu yhteenveto (artikkeliväitöskirja).
Tiedekunnassa artikkeliväitöskirjan rakenne on seuraavanlainen:
- Artikkeliväitöskirja koostuu tyypillisesti kolmesta (3) osajulkaisusta, joista vähintään kaksi (2) (matematiikassa yksi) on julkaistu tai hyväksytty julkaistavaksi kansainvälisissä vertaisarviointia käyttävissä tieteellisissä sarjoissa. Mikäli joku osajulkaisuista on käsikirjoitus, tulee sen olla lähetetty arvioitavaksi kansainväliseen vertaisarviointia käyttävään tieteelliseen sarjaan
- Erityistapauksissa voidaan hyväksyä kriteerit täyttävä kahden artikkelin väitöskirja, jolloin molempien osajulkaisujen tulee olla hyväksyttyjä
- Väittelijän tulee olla päätekijä vähintään kahdessa osajulkaisussa, jonka lisäksi väitöskirjassa tulee esittää selvitys väittelijän työn osuudesta yhteisjulkaisuissa
Tiedekunnassa on määritelty seuraavasti Väitöskirjatutkijan ohjaajien, esitarkastajien, tarkastajien, vastaväittäjän ja valvojan pätevyys.
Kun väitöskirja on valmis ja kaikki vaadittavat opinnot on suoritettu, on edessä väitöstilaisuus ja valmistuminen tohtoriksi. Tätä ennen on haettava väittelylupaa ja julkaistava väitöskirja. Väitöstilaisuuden järjestämiseen liittyviä neuvoja löytyy väitöskirjatutkijan tietopankin Kamu-verkkopalvelusta.
Suoritettavat opinnot määritellään henkilökohtaisessa jatko-opintosuunnitelmassa (JHOPS), joka tulee laatia tohtoriohjelman tutkintorakenteen mukaisesti ja kolmen kuukauden sisällä opintojen aloittamisesta. Tee suunnitelma yhteistyössä pääohjaajasi kanssa käyttäen jatko-opintosuunnitelma-lomaketta.
Jatko-opintosuunnitelmaa voidaan muuttaa ohjaajan ja opiskelijan esityksestä.
Jatkotutkinto (30 op) koostuu seuraavista osista:
- Yleiset valmiustaito-opinnot, 5-10 op
- Tieteen- ja tutkimusalan opinnot, 20 -25 op
Yleiset valmiustaito-opinnot (5-10 op):
- Tutkimusetiikan perusteet/ Research Ethics (1 op) tai vastaava suoritus, sekä tieteellisen kirjoittamisen kurssi (Tieteellinen kirjoittaminen väitöskirjatutkijoille, 2 op, Research Writing in English, 4 op tai vastaava opintojakso) kuuluvat pakollisina suorituksina valmiustaito-opintoihin. Lisäksi opintoihin suositellaan sisällytettäväksi esim. avoimen tieteen, tutkimusrahoituksen tai tutkimusprojektin hallinnan opintoja.
- Opinnot voivat sisältää tieteellistä kielitaitoa ja työelämätaitoja edistäviä kieliopintoja.
Tieteen- ja tutkimusalan opinnot (20-25 op):
- Tutkimusseminaari (1-5 op) kuuluu pakollisena suorituksena tieteenalakohtaisiin opintoihin. Yksiköt järjestävät tutkimusseminaareja vuosittain. Tutkimusseminaari suoritetaan väitöskirjatutkijan tieteenalan yksikön ohjeistuksen mukaan. Tutkimusseminaarien suoritus sisältää tyypillisesti oman esitelmän sekä yksikön erikseen ilmoittaman määrän kuunneltuja tieteellisiä esitelmiä.
- Tutkintoon on sisällytettävä tutkimustyötä tukevia ja pääosin syventävien opintojen tasoisia tieteen-ja tutkimusalan opintoja.
- Opintoihin voidaan hyväksyä muiden tiedekuntien ja tohtoriohjelmien kursseja sekä kesäkouluja, seminaareja tai muita suoritteita, mikäli nämä tukevat tutkimustyötä. Lisäksi muiden kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen (ja korkeakoulujen) tai verkostojen, joihin UEF kuuluu (esim. YUFE) järjestämiä tieteen- ja tutkimusalan opintoja voidaan sisällyttää opintoihin. Pääohjaaja arvioi suoritteiden soveltuvuuden opintokokonaisuuteen.
- Tieteen- ja tutkimusalan opinnot voivat sisältää myös seuraavia suoritusmuotoja:
- Väitöskirja- /lisensiaatintutkielman alan tieteellinen kirjallisuus (tieteen teoria ja metodologia), esseet sovituista aiheista ja/tai kirjallisuuden tenttiminen UEF ohjaajalle (max. 5 op)
- Osallistuminen kansainvälisiin tieteellisiin kokouksiin (oma posteri tai suullinen esitelmä, 1 op/esitys) (max. 3 op)
Täydentävät opinnot (tukevat jatko-opintojen aikana tarvittavia valmiuksia, jäävät tutkinnon ulkopuolelle)
- tutkinnon edellyttämien valmiuksien saavuttamiseksi tutkinto-opiskelijalta voidaan edellyttää täydentäviä opintoja. Täydentävien opintojen laajuus voi olla korkeintaan 60 opintopistettä (yhden vuoden työmäärä), eikä niitä sisällytetä tutkintoon.
Olemme koonneet väitöskirjatutkijan tietopankin Kamu-verkkopalveluun, josta löydät kattavasti tietoa tohtorikoulutuksen eri vaiheisiin:
- Tohtorikoulutuksen aloittaminen
- Tohtorikoulutukseen liittyvät opinnot
- Kansainvälistyminen tohtorikoulutuksessa
- Ohjaus ja tuki tohtorikoulutuksessa
- Väitöstutkimuksen tueksi
- Tohtorikoulutuksen rahoitus
- Väitöskirjatutkijan hyvinvointi ja vapaa-aika
- Väittelylupa ja väitöskirjan tarkastaminen
- Väitöskirjan julkaiseminen
- Väitöstilaisuus ja karonkka
- Tohtoritutkinnon valmistuminen
- Lisensiaatintutkinto
- Tohtorin ura ja alumnitoiminta
Ajankohtaista
Väitöstutkimuksia
Tulevat väitöstilaisuudet
-
12
Syys
2024
-
13
Syys
2024
-
13
Syys
2024
-
13
Syys
2024
Lisätietoja tohtoriohjelmasta
Ota yhteyttä lumeto@uef.fi.