Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Ravitsemustieteen perusteet, kevät 2025

Avoin yliopisto
smart for good
Päivämäärä:
7.1.2025 - 4.3.2025
Laajuus:
5 opintopistettä
Kampus tai kaupunki:
Kuopio
Kategoria:
Ravitsemus ja lääkeala
Toteutusmuoto:
Verkko-opetus
Hinta:
100 € (alv 0%)
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Sisältö: Ihmisen ravitsemuksen perusteet. Energia ja energiaravintoaineet, vitamiinit, kivennäisaineet, muut ruoan sisältämät aineet. Ravintoaineiden tehtävät ihmisen ravitsemuksessa. Ravinnontarve. Ravitsemussuositukset. Ravinnonsaannin arviointi, ruoka-ainetaulukot ja -tiedostot.

Tavoitteet:

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

  • osaa selittää energia- ja suojaravintoaineiden ja muiden ruoan sisältämien aineiden vaikutukset elimistössä pääpiirteittäin
  • osaa selittää eri ravintoaineiden tärkeimmät lähteet, tarpeen ja suositukset
  • osaa laskea ja tulkita eri ravintoaineiden tarpeen ravitsemussuosituksia hyödyntäen
  • osaa käyttää elintarvikkeiden ravintolaskentaohjelmaa

Suoritustapa: Verkko-opinnot Moodlessa; luentotallenteet ja oppimistehtävät sekä verkkotentti. Tehtävät etenevät tietyn aikataulun mukaisesti. Moodleen on kirjauduttava heti opintojakson alussa.

Opetuksen ajankohta: 7.1.-4.3.2025. Ilmoittautuminen on avoinna 5.8.-30.12.2024.

Huomioithan, että tämä opintojakso on aikataulutettu. Opintojaksolle on ilmoittauduttava viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.

Kirjallisuus: Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (Kirjaa voi lukea sähköisesti oppiportin kautta omilla käyttäjätunnuksilla, edellyttää opinto-oikeuden.) Luentomateriaalit ja muu Moodlessa oleva oheismateriaali.

Kirjallisuus- ja lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.

Opettaja: yliopisto-opettaja Liisa Tammela

Arviointi: 0-5. Opintojakson arvosana muodostuu tenttiarvosanasta asteikolla 0-5. Opintojakson hyväksyminen edellyttää myös oppimistehtävien hyväksyttyä suorittamista ilmoitettujen aikataulujen puitteissa.

HUOM. Huomioithan, että Ravitsemustieteen perusteet -opintojakso on pakollinen edeltävä opintojakso Ravitsemus ja elintavat 5 op ja Syömisen sosiokulttuuriset ulottuvuudet 5 op-opintojaksoille.

Lisätiedot:

Ohjeet UEF-tunnusten ja opiskelijasähköpostin käyttöönottoon saat ilmoittautumisen jälkeen. Kirjautumisohjeet opintojakson Moodle-oppimisympäristöön lähetetään opiskelijasähköpostiin ilmoittautumisajan päätyttyä, viimeistään opintojakson alkamispäivänä. Oppimistehtävät etenevät tietyn aikataulun mukaisesti, joten kirjaudu opintojakson oppimisympäristöön heti opintojakson alussa. Ensimmäisen oppimistehtävän palautus on n. viikon sisällä opintojakson alkamisesta.

Opintojakso kuuluu ravitsemustieteen perusopintojen lisäksi kansanterveystieteen ja terveysliikunnan perusopintoihin sekä terveyden edistäminen ja terveystieto -perusopintojen valinnaisiin opintojaksoihin.

Ravitsemustieteen opiskelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden täydentää ammatillista osaamista ja asiantuntijuutta työelämässä ja sopii esim. opettajille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, liikunnan ja urheilun parissa toimiville, ruokapalvelualalla ja elintarviketeollisuudessa toimiville sekä kaikille ravitsemuksesta, terveydestä ja omasta hyvinvoinnista kiinnostuneille. Opinnot soveltuvat hyvin myös sivuaineeksi/osaksi tutkintoa esim. sosiaali-, terveys- ja liikuntatieteiden opiskelijoille.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija

  • osaa selittää energia- ja suojaravintoaineiden ja muiden ruoan sisältämien aineiden vaikutukset elimistössä pääpiirteittäin
  • osaa selittää eri ravintoaineiden tärkeimmät lähteet, tarpeen ja suositukset
  • osaa laskea ja tulkita eri ravintoaineiden tarpeen ravitsemussuosituksia hyödyntäen
  • osaa käyttää elintarvikkeiden ravintolaskentaohjelmaa

Yksittäisen opintojakson hinta on 20€ / opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2024-2025.

Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Opiskeluoikeusaika määräytyy opetussuunnitelman mukaisesti kattaen opetuksen ja tentit.

Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.

Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä koulutussihteeriin; katso yhteystiedot alta.

Kellonajasta riippumaton
2 kuukautta
Suomi

Ilmoittaudu

I Ilmoittautumaan pääset oheisesta painikkeesta. Siirryt ilmoittautumispalveluun, jossa opinto on avattu tutustumista varten. Lisää se opintokoriin. Voit halutessasi lisätä opintokoriin myös muita opintoja, ennen kuin jatkat ilmoittautumaan. 

II Siirry tunnistautumaan Suomi.fi-palveluun, täydennä omat tietosi ilmoittautumislomakkeelle, vahvista ilmoittautuminen ja maksa opinnot.  

Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen hinnastoon sekä maksu- ja perumisehtoihin

III Ilmoittautumisen käsittelyaika on pääasiallisesti 2-5 arkipäivää, maksimissaan 10 arkipäivää. Ilmoittautumisen käsittelyn päätteeksi saat järjestelmän lähettämän viestin, joka sisältää linkin opintojen aloitusohjeisiin. Tutustu ohjeisiin huolellisesti. 

Jos et ole opiskellut Itä-Suomen yliopistossa, saat lisäksi käyttäjähallinnan UEF-tunnuksen aktivointiohjeen. Jos sinulla on jo UEF-tunnus, vaihda tunnuksesi salasana. 

Tunnuksesi saa käyttöoikeudet opiskeluoikeuden alkaessa.  

Mikäli et saa viestejä, tarkista sähköpostisi roskapostikansioja tarvittaessa ota yhteyttä avoimeen yliopistoon. 

Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä opintoasiansihteeriin; katso yhteystiedot alla. 

Ilmoittautuminen alkaa:
2024-08-05 09:00
Ilmoittautuminen päättyy:
2024-12-30 23:59