Yhteiskuntatieteelliset opinnot perehdyttävät yhteiskunnan eri puoliin ja tehtäviin sekä tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia opiskella eri oppiaineita.
Asiakas- ja potilasturvallisuuden opinnot ovat monitieteinen kokonaisuus, jossa perehdytään asiakas- ja potilasturvallisuuden osa-alueisiin ja toimijoihin, laadukkaaseen ja turvalliseen hoitoon ja palveluihin eri organisaatioissa sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämiseen moniammatillisista näkökulmista. Opinnot soveltuvat asiakas- ja potilasturvallisuuden parissa työskenteleville ammattiryhmille, kuten sairaanhoitajille, lääkäreille, sosiaalityöntekijöille, farmaseuteille ja proviisoreille, oikeustieteen toimijoille, asiakas- ja potilasturvallisuudesta vastaaville, yksiköiden johtajille sekä kaikille asiakas- ja potilasturvallisuudesta kiinnostuneille. (Sanna Nissinen, Kukka-Maaria Kokkonen)
Filosofiaa on sanottu kaikkien tieteiden äidiksi, koska jokainen erityistiede on aikanaan ollut osa filosofiaa ja itsenäistynyt vasta sitten, kun on kyennyt omilla tutkimusmenetelmillään hankkimaan tosiasiatietoa maailmasta. Filosofia ei tutki tosiasioita vaan niiden löytämiseen käytettäviä metodeja, niiden ymmärtämiseen tarvittavia käsitteitä ja niitä koskeville käsityksille esitettyjä perusteita. Filosofia on siten ajattelua koskevaa ajattelua. (Maarit Kankaanpää, Veera Kiiski)
Historia-alan koulutuksen yleisenä tavoitteena on kasvattaa opiskelijoita arvioimaan kriittisesti tieteessä ja muussa julkisuudessa esitettäviä menneisyyttä ja nykypäivää koskevia käsityksiä. Koulutuksen sisällöllisiin tavoitteisiin kuuluvat historiallisten kehityslinjojen hallinta sekä historiatieteen oman oppihistorian tuntemus. (Iina Airaksinen, Sanna Vikla)
Maantieteen tutkimus- ja opetustoiminnan lähtökohtana ovat yliopiston alueellisesti suuntautuneet vahvuusalueet, alueellinen kehitys ja yhdyskunnat, Itä-Suomeen ja raja-alueille kohdistuva monitieteinen tutkimus sekä ympäristö- ja maaseutututkimus. Niitä tarkastellaan maailmanlaajuisessa yhteydessä ja maantieteelle ominaisista teoreettisista lähtökohdista, jolloin alueelliseen tutkimukseen kytkeytyy luontevasti laajempi kansainvälinen näkökulma. (Krista Reiman, Sanna Vikla)
- Maantieteiden ja ympäristöpolitiikan perusopinnot 25 op
- Maantieteen aineopinnot (aineenopettaja) sivuaineopiskelijalle 35 op
Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opinnot on tarkoitettu niille, joita kiinnostaa johtaminen sosiaali- ja terveysalalla. Opinnot painottuvat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä kokonaisuuteen, taustateorioihin ja ohjaukseen sekä niiden merkitykseen sosiaali- ja terveyspalvelujen johtamisessa, organisoinnissa ja päätöksenteossa. Opinnoista saa valmiuksia toimia sosiaali- ja terveysalalla johto-, asiantuntija- ja suunnittelutehtävissä. (Pia Koponen, Mari Berg)
Sosiaalipedagogiikka tuo pedagogisen näkökulman sosiaaliseen työhön tarkastelemalla kansalaisuuteen, kansalaisyhteiskuntaan, yhteisöjen ja yhteisöllisyyden tukemiseen sekä yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen, syrjimiseen ja syrjäytymiseen liittyviä teemoja. Sosiaalipsykologia tutkii ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja ryhmäprosesseihin liittyviä ilmiöitä ja tarjoaa välineitä ymmärtää ihmisten arkipäivän ilmiöitä yhteiskunnallisissa yhteyksissään. Sosiologia tarjoaa näkökulmia siihen, miten yhteiskunnallinen hyvinvointi tai pahoinvointi muodostuvat, miten koulutus- ja työmarkkinat sekä erilaiset organisaatiot ja ryhmät toimivat, tai kuinka yhteiskunnan rakenne ja kulttuuri muuttuvat. Sosiaalitieteiden opinnot muodostavat monitieteisen kokonaisuuden, joka perehdyttää opiskelijan sosiaalipedagogiikan, sosiaalipsykologian ja sosiologian tieteenaloihin. Yhteiskuntapolitiikassa perehdytään yhteiskunnan toimintaan, sen kehitykseen ja vaikuttamiskeinoihin sekä analysoidaan yhteiskunnallisten päätösten vaikutuksia. (Maarit Kankaanpää, Veera Kiiski)
- Sosiaalipedagogiikan perusopinnot 25 op
- Sosiaalipsykologian perusopinnot 25 op
- Sosiaalipsykologian aineopinnot 35 op
- Sosiologian perusopinnot 25 op
- Sosiaalitieteiden perusopinnot 25 op
- Yhteiskuntapolitiikan perusopinnot 25 op
Sosiaalityö oppiaineena yhdistää ihmistä ja hänen elämäntilannettaan koskevan tiedon laajempaan ymmärrykseen yhteiskunnasta. Sosiaalityössä korostuvat ihmisten sosiaalisten oikeuksien, toimintaedellytysten ja elämänotteen vahvistaminen. (Helka Pukarinen, Seija Okulov)
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon opinnoissa perehdytään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmään, sen tiedonhallintaan ja johtamiseen, tiedonhallinnan keskeisiin teorioihin ja menetelmiin, tietosuojaan ja turvaan sekä niiden soveltamiseen käytännössä. Sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan tiedonhallinnan asiantuntijoita, joilla on alan sisällön tuntemusta ja tietoteknistä osaamista. (Pia Koponen, Kukka-Maaria Kokkonen)
Terveystaloustieteen opinnot tutustuttavat alan keskeisten elementtien kuten tehokkuuden, tuottavuuden, oikeudenmukaisuuden ja taloudellisen organisoinnin kysymyksiin sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä palvelujärjestelmän toimintaan kokonaisuutena. Opinnot soveltuvat niin sosiaali- ja terveysalalla jo toimiville asiantuntijoille ja alasta kiinnostuneille. (Pia Koponen, Mari Berg)
Ympäristöpolitiikassa perehdytään ihmisen ja ympäristön suhteeseen, kontekstuaalisuuteen ja paikallisuuteen ihmisen ja luonnon kohtaamisessa, poliittisiin ja sosiaalisiin näkökulmiin ympäristökysymyksissä, ilmastopolitiikan, vihreän talouden ja luonnonvarojen kestävän hallinnan perusteisiin sekä ympäristön ja yhteiskunnan suhteen jatkuvaan muutokseen. (Krista Reiman, Sanna Vikla)
Ilmoittautuminen ja opintomaksut
Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen ilmoittautumiseen ja opintomaksuihin. Ilmoittautuminen opintoihin tapahtuu Opintopolussa.
Ohjaus ja neuvonta











Jatkuva oppiminen sosiaalisessa mediassa
Tutustu Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen ajankohtaisiin virtauksiin ja alkaviin koulutuksiimme sosiaalisen median kanavissamme. Seuraa meitä Facebookissa, Twitterissa, LinkedInissä ja YouTubessa, osallistu keskusteluun ja kehitä kanssamme tulevaisuuden oppimista!