Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Snellmanian aula Kuopion kampuksella.

WoodSense voitti Start Me Up 2023 -liikeideakilpailun, ColdXRay ja Eco Boards palkittiin Itä-Suomen yliopistosta

Start Me Up -liikeideakilpailun voittajaksi on valittu WoodSense -tuote, jonka valmistaa kosmeettisten ainesosien valmistaja Mielikki Nordic Rääkkylässä.  Voitollaan Mielikki Nordic lunasti 132 500 euron suuruisen palkinnon, joka koostuu rahasta, sijoituksista sekä monipuolisista asiantuntijapalveluista yrityksen kansainvälistymiseen. Lisäksi yritys saa toimitilat vuodeksi Joensuun Tiedepuiston toimitiloista käyttöönsä.

Start Me Up 2023 -pääpalkinto ja muiden kilpailusarjojen palkinnot jaettiin Joensuun Tiedepuistolla järjestetyssä palkintogaalassa 24.5.2023. Pääpalkinnon arvo on 132500 euroa, ja palkintojen kokonaisarvo ylittää 160000 euroa.

WoodSense on täysin uusi funktionaalinen ihonhoidon ainesosa ja konsepti kosmetiikkateollisuudelle, joka pohjaa voimansa Suomen arktisesta luonnosta. Ainesosa yhdistää sekä arktisista sienistä että puusta saatavat uuteyhdisteet yhdeksi luonnolliseksi ainesosaksi, jolla on merkittävä tulehduksia alentava vaikutus. WoodSense on tarkoitettu sisällytettäväksi yhtenä ainesosana kuluttajille tarkoitettujen kosmetiikkatuotteiden lopullisiin formulaatioihin.

Ainutlaatuinen funktionaalinen ainesosa on Mielikki Nordic -tiimin pitkän tuotekehitystyön tulos, josta on vastannut Henri Vanhanen, Marta Cortina Escribano, Petri Kilpeläinen, Jarkko Hellström ja Markku Leppänen. Tiimillä on vahva tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantotausta elintarvike-, puu- ja mikrobitieteen aloilta. Marta Cortina Escribano työskentelee puumateriaalitieteen vierailevana tutkijana Itä-Suomen yliopistossa.

WoodSense -ainesosalle on haettu patenttia, jossa suojataan tuotantomenetelmä, Mielikki Nordicin omistamat arktiset sienikannat sekä uuttotekniikka tulehdusta ehkäisevän tuotteen valmistamiseksi.

Start Me Up -liikeideakilpailun voitto mahdollistaa yrityksen nopeaan kasvuun sekä erityisesti markkinoinnin ja myynnin resurssien kasvattamisen.

– Viime kuukausien aikana olemme saaneet havahtua markkinoiden hyvään vasteeseen WoodSense -tuotettamme ja brändiämme kohtaan. Nyt keskeisintä on kasvattaa myynnin resursseja, mihin kilpailun pääpalkinto antaa meille merkittävän selkänojan, iloitsee Henri Vanhanen.

Kylmäröntgenteknologiaa kehittävälle ColdXRaylle tutkimuslähtöisen liikeidean palkinto

Uuden Tutkimuslähtöinen liikeidea -palkinnon voittajaksi valittiin Itä-Suomen yliopiston tutkimuslähtöinen syväteknologian startup-yritys ColdXRay, joka kehittää kylmäröntgenteknologiaa.

ColdXRay on innovatiivinen ratkaisu kylmäkatodilähteeseen perustuvaan röntgenkuvantamiseen. Useimmat markkinoilla olevat röntgenlaitteet käyttävät vanhaa teknologiaa, joka perustuu kuumafilamenttisiin, termionisiin elektronisäteilijöihin. Vanha röntgenteknologia on rajoittanut kompaktien ja tehokkaampien röntgenlaitteiden kehittämistä markkinoille.

Patentoitu ColdXRayn kylmäkatodiröntgenlähde, joka perustuu grafeenipohjaiseen materiaaliin, mahdollistaa perinteisiä lähteitä pienempien sekä energia- ja kustannustehokkaampien röntgensäteilylähteiden toteuttamisen. Ratkaisu avaa uusia käyttösovelluksia lääketieteen, turvallisuuden ja teollisuustarkastusten aloilla. Se mahdollistaa kompaktit, keveämmät, pidemmän käyttöiän energiatehokkaat röntgenlaitteet, muun muassa kädessä pidettävät ja pöytäröntgenlaitteet.

Voittajatiimin Petr Obraztsov, Alexander Obraztsov, Yuri Svirko ja Sergei Malykhin ovat kokeneita yrittäjiä, insinöörejä ja tutkijoita, joilla on syvää asiantuntemusta röntgentekniikasta ja tuotekehityksestä. He ovat saaneet menestyksekkäästi päätökseen teknologian kehityssuunnitelman ensimmäisen vaiheen ja ovat siirtymässä ColdXrayn kaupallistamiseen.

Nanoscalen ECO Boards vei voiton opiskelijasarjassa

Opiskelijasarjan voittaja on Nanoscale Oy:n ECO Boards, jonka ovat kehittäneet Itä-Suomen yliopiston tutkija Wujun Xu ja Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelija Junyan Chen.

Parempaan sisäilmaan sähkö- ja päästövapaita Eco Boards -levyratkaisuja kehittävä Nanoscale Oy palkittiin 3 000 euron palkinnolla. Yrityksen kestävän kehityksen ECO-levytuotteet, kuten seinälevyt, korjaavat huoneiden ja tilojen sisäilman kosteusongelmat yhdistämällä suomalaisia kasviperäisiä metsätuotteita ja kehittynyttä nanoteknologiaa.

Eco Boards -levytuotteilla on erittäin korkea kosteudenhallintakyky. Levyt vähentävät huoneilmasta kosteutta ja epäpuhtauksia, kuten formaldehydin ja typen oksidit, ainutlaatuisella prosessillaan. Korkea ilmankosteus aiheuttaa tiloissa oleviin esineisiin ja rakenteisiin hometta sekä sähköisiin laitteisiin kondensoitunutta vettä ja metallien korroosiota. Levyillä voidaan ohjata sisäilman kosteutta automaattisesti ilman ylimääräisiä käyttö- ja ylläpitokustannuksia. Verrattuna vastaaviin kilpailijoiden tuotteisiin, Eco Boardsin etuna on alhainen energiankulutus, tehokkuus ja kestävät raaka-aineet. Lisäksi tuote on myös kierrätettävä ja päästötön.

Virallinen testaus tuotteen kosteudenhallintakyvystä on jo suoritettu ja testaus ilman epäpuhtauksien poistamiskyvystä on parhaillaan käynnissä. Eco Boardsin ensimmäiseksi kohdemarkkinaksi on tunnistettu Kiina, jonne prototyyppi on jo lähetetty virallisiin testeihin. Aasian maissa, kuten Kiinassa ja Japanissa, sisäilman kosteus on korkea erityisten ilmasto-olosuhteiden vuoksi, mikä aiheuttaa ruosteen, homeen ja veden tiivistymisongelmia rakenteissa ja kalustuksessa niin asuintaloissa, julkisissa rakennuksissa, museoissa kuin taidegallerioissa. Kosteus- ja homevaurioituneista rakenteista sisäilmaan kertyy mikrobiperäisiä epäpuhtauksia, joita Eco Boards -levyillä ehkäistään.

Tiedotteen lähde: Business Joensuu

Lisätietoja

Business Joensuu

Tomi Haring, toimitusjohtaja, Start Me Up -tuomariston puheenjohtaja, p.0400 380 130, tomi.haring@businessjoensuu.fi

Kirsi Svärd, yritysvalmentaja, p. 050 475 4136, kirsi.svard@businessjoensuu.fi

Janne Pakarinen, yritysvalmentaja, p.050 575 8859, janne.pakarinen@businessjoensuu.fi

ColdXRay

Petr Obraztsov, p. 050 463 5749, petr.obraztsov@uef.fi

Jyrki Saarinen, professori, fysiikan ja matematiikan laitoksen johtaja, Itä-Suomen yliopisto, p. 050 595 4348, jyrki.saarinen@uef.fi

ECO Boards, Nanoscale Oy

Wujun Xu, toimitusjohtaja ja perustajajäsen, p. 040 355 2348, env.xuwj@gmail.com

Junyan Chen, p. 041 721 0069

Jyrki Saarinen, professori, fysiikan ja matematiikan laitoksen johtaja, Itä-Suomen yliopisto, p. 050 595 4348, jyrki.saarinen@uef.fi