Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Hammaslääketieteen simulaatio-oppimisympäristö

Uusi hanke selvittää taustamusiikin hyötyjä hammaslääketieteen opiskelussa

Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen yksikössä tutkitaan parhaillaan taustamusiikin vaikutusta opiskelijoiden työskentelyyn.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että hoitokoneiden aiheuttama melu saattaa häiritä opiskelijoita. Taustamusiikki puolestaan saattaa parantaa tyytyväisyyttä ja tuotteliaisuutta käsillä olevassa tehtävässä. Taustamusiikilla on myös havaittu yhteys hermostuneisuuden vähenemiseen stressaavissa tilanteissa. Lääketieteellisen opetuksen alalla musiikin vaikutusta oppimiseen ja ymmärrykseen on tutkittu hyvin vähän, mutta esimerkiksi klassisen musiikin kuuntelun on havaittu voivan edistää teknisten kirurgisten taitojen omaksumista.

Uudessa tutkimushankkeessa verrataan taustamusiikin ja sen puuttumisen vaikutusta hammaslääketieteen opiskelijoiden hermostuneisuuden tasoon, keskittymiskykyyn ja suoriutumiseen prekliinisellä hammaslääketieteen kurssilla. Kurssin aikana opiskelijat harjoittelevat hammaslääketieteellisiä toimenpiteitä fantom- eli harjoituspäillä.

–  Alustavien tulosten perusteella taustamusiikista on hyötyä näissä harjoituksissa. Opiskelijoiden näkemyksiä taustamusiikin käytöstä selvitetään vielä kyselyllä, ja heidän suoriutumistaan taustamusiikin aikana ja ilman sitä arvioidaan laadullisella mittarilla. Tällaista tutkimusta ei ole tietääksemme ennen tehty hammaslääketieteen opetuksesta, kertoo kliininen opettaja Jukka Leinonen.

Hanketta esitellään videolla, jolla kuullaan myös hammaslääketieteen opiskelijoiden ajatuksia taustamusiikin käytöstä. Katso video alta!