Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Geokätkö metsässä.

Tutkimustietoa metsästä pelillisyyttä hyödyntäen

Pirkanmaan metsiin on avautunut kaksi pelillisyyttä hyödyntävää tutkimusreittiä. Itä-Suomen yliopiston UNITE Geokätkö-projektissa kerätään tietoa ihmisten metsämieltymyksistä, sekä testataan mobiiliteknologiaan ja pelillisyyteen perustuvaa tutkimusaineiston keruumenetelmää geokätköjen avulla.

UNITE Geokätkö-projektissa väitöskirjatutkija Philip Chambers tutkii metsiin ja metsäsuunnitteluun liittyvää pelillistämistä, projektitutkija Tuulikki Halla tutkii ihmisten metsäsuhteita ja metsäkokemuksia, ja tutkijatohtori Harri Silvennoinen tutkii metsäluonnon ympäristöarvostuksia ja virkistyskäyttöä.

Projektin kaksi ensimmäistä tutkimusreittiä avattiin vuosi sitten Pohjois-Karjalassa. Niiltä saatujen kokemusten avulla tutkimusreittiverkosto laajenee nyt Tampereelle Hervantaan, sekä Ylöjärven ja Ikaalisten alueille Seitsemisen kansallispuistoon.

Tutkimuspolku sisältää 7–11 geokätköä. Jokaisella geokätköllä on mahdollista vastata geokätkön ympäristöä ja pelillisiä elementtejä koskeviin tutkimuskysymyksiin suomeksi tai englanniksi. Tutkimukseen osallistuminen ja vastaaminen ovat täysin vapaaehtoista, kätköt voi siis kiertää myös ilman tutkimukseen osallistumista. Kaikki vastaukset ovat arvokkaita tutkimukselle.

– Tutkimuksessa selvitetään, miten ihmiset kokevat erilaiset ja eri tavoin käsitellyt metsäympäristöt. Tutkimustieto auttaa ymmärtämään sitä, miten ihmiset kokevat metsäluonnon ja reagoivat sen muuttumiseen, kertoo Tuulikki Halla Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osastolta.

– Metsäsuunnittelussa eri näkökulmien yhteensovittaminen on tärkeässä roolissa. Teknologia ja pelillistäminen mahdollistavat kustannustehokkaita tapoja tavoittaa sidosryhmiä ja kartoittaa heidän metsiin liittyviä tavoitteita ja toiveita – ja tässä tutkimuksessa testaamme yhtä menetelmää eli geokätköilyä, sanoo Philip Chambers Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osastolta ja Tampereen yliopiston pelillistämisen tutkimusyksiköstä.

UNITE Geokätkö-tutkimusprojekti on osa Suomen Akatemian UNITE-lippulaivaa, jossa tutkitaan metsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutusta. Lippulaivaa koordinoi Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osasto ja siinä on mukana myös Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan Gamification Group -pelillistämisyksikkö.

Tutkimusprojektia on tehty yhteistyössä Suomen Latu ry:n jäsenyhdistyksen Geonautit ry:n kanssa. Pirkanmaan reitit on suunniteltu yhdessä maanomistajien Metsähallituksen ja Tampereen kaupungin kanssa.

Geokätköily on maailmanlaajuisesti suosittu harrastus. Geokätköjä on miljoonia 190 eri maassa. Geokätköjä etsitään puhelimeen ladattavan Geocaching-sovelluksen tai GPS-laitteen kanssa. Suomessa aktiivisia geokätköilyn harrastajia on kymmeniä tuhansia.

Pirkanmaan tutkimusreitit sijaitsevat arvokkailla luonnonsuojelu- ja virkistyskäyttöalueilla, joten niillä on tärkeä huomioida vastuullinen ja luontoa kunnioittava liikkuminen.

Lisätietoja:

Philip Chambers, nuorempi tutkija, philip.chambers(at)uef.fi, puh. 050 430 5421 (englanniksi)

Tuulikki Halla, nuorempi tutkija, tuulikki.halla(at)uef.fi, puh. 040 7373 904 (suomeksi)

Harri Silvennoinen, tutkijatohtori, harri.silvennoinen(at)uef.fi (suomeksi)

Avainsanat