Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pariskunta ravintolassa

Tutkijoiden metabolomiikkayritys maailman kärkeen

Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden perustama metabolomiikka-alan yritys Afekta Technologies nousi maailman viiden kärkeen hiljattain julkaistussa vertailussa. Startup-yrityskenttää globaalisti kartoittava StartUs Insights -palvelu valitsi lupaavimmat metabolomiikan ratkaisuja tarjoavat biotekniikka-alan startupit kaikkiaan 122 yrityksen joukosta eri puolilta maailmaa.

Afekta Technologies tarjoaa aineenvaihduntatuotteiden eli metaboliittien analytiikkaa erityisesti ravitsemus- ja elintarvikealalle. Sen kehittämän Fytovore-palvelun ideana on analysoida kasvipohjaisten elintarvikkeiden fytokemikaalipitoisuuksia ja sitä, miten niihin voidaan vaikuttaa erilaisilla prosessointimenetelmillä. Fytokemikaalit ovat kasvien tuottamia bioaktiivisia yhdisteitä, joita saadaan terveellisestä, kasviperäisestä ruokavaliosta. Yritykset voivat hyödyntää mittaustietoa elintarvikkeiden tuotekehityksessä ja tarjota myös kuluttajille entistä monipuolisempaa tietoa elintarvikkeiden koostumuksesta.

On ilahduttavaa havaita, että konseptimme ja keskittymisemme erityisesti elintarvikkeiden metabolomiikkaan on noteerattu ja nostettu esille tällä tavalla, sanoo Kati Hanhineva, joka kuuluu yrityksen perustajatiimiin. Hän on tehnyt uraauurtavaa tutkimus- ja kehitystyötä elintarvike- ja ravitsemustieteen metabolomiikan parissa ja toimii nykyisin tutkimusjohtajana Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä sekä elintarvikekehityksen professorina Turun yliopiston bioteknologian laitoksella.

Kasvipohjaiset elintarvikkeet vaikuttavat suoliston mikrobiston laatuun ja toimintaan. – Afektan fokuksessa onkin myös metabolomiikka-analytiikan kehittäminen suoliston mikrobiston toiminnan ja terveysvaikutusten analysoimiseksi. Tähän liittyen olemme mukana kohta alkavassa 3DOmics-konsortiossa, kertoo Afektan toimitusjohtaja Olli Kärkkäinen, joka toimii myös yliopistotutkijana Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella.

EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamassa 3DOmics-tutkimushankkeessa kehitettävällä teknologialla tutkitaan suolistomikrobien merkitystä tuotantoeläinten terveydelle ja voidaan osoittaa, millainen ravinto parhaiten suojaa eläimiä taudinaiheuttajilta. Mukana on tutkimuslaitoksia ja yrityksiä 11 maasta.

Tiivis yhteistyö Itä-Suomen yliopiston kanssa on jatkunut yrityksen koko toiminnan ajan, sillä Afekta vuokraa laitteistoja ja tiloja yliopistolta. Molemmat ovat myös mukana EU:n MSCA-rahoitusta saaneessa kansainvälisessä BestTreat-tutkijakoulutusverkostossa, jossa tutkitaan suoliston mikrobiston yhteyttä alkoholista riippumattoman rasvamaksan kehittymiseen. Afektan tutkija Ambrin Babu tekee hankkeessa väitöskirjaa.

Lisätietoja:

Olli Kärkkäinen, olli(at)afekta.com, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/olli.karkkainen/

Kati Hanhineva, kati(at)afekta.com, https://uefconnect.uef.fi/henkilo/kati.hanhineva/

Lue lisää:

Afekta Technologies https://afekta.com/

StartUs Insights: 5 Top BioTech Startups developing Metabolomics solutions https://www.startus-insights.com/innovators-guide/discover-5-top-biotech-startups-developing-metabolomics-solutions/