Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Yleiskuvaa toimistolta.

Tutkijat ja osuuskuntien johtajat vetoavat ministereihin osuustoiminta-opetuksen lisäämisen puolesta

104 osuustoimintayrityksen ylimmän johdon edustajaa sekä 24 tutkijaa ja 15 järjestöjohtajaa vetoavat opetus- ja kulttuuriministereihin, että osuustoiminta saataisiin vahvemmin mukaan suomalaiseen kouluopetukseen. Syynä on yhteinen huoli siitä, että osuustoiminnallisten yritysten edustama yritys- ja talousmalli näkyy koulujärjestelmässä nyt erittäin huonosti. Vetoomus luovutettiin tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkoselle ja opetusministeri Li Anderssonille syyskuussa.

– Osuustoiminnan idean ymmärtäminen on tärkeää, sillä yritysmuoto tarjoaa sekä globaalisti että kansallisesti monia mahdollisuuksia lisätä taloudellista toimeliaisuutta ja parantaa elämänlaatua. Lisäksi osuuskunnat ovat meidän suomalaisten yhteistä ankkurivarallisuutta, toteaa johtamisen professori Anu Puusa Itä-Suomen yliopistosta.

Sijoittajaomisteisuus tarvitsee vaihtoehtoja

Suomalaisten osuustoimintayritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi viime vuonna kahdeksalla prosentilla, yli 35 miljardiin euroon. Kyseessä ovat käyttäjäomisteiset yritykset, joiden omistajina on yli 90 prosenttia suomalaisista aikuisista.

– Yrityksiin ja talouteen liittyvät koulusisällöt käsittelevät nykyisin asioita lähtökohtaisesti sijoittajaomisteisten yritysten näkökulmasta. Vetoamme muutoksen puolesta: osuustoiminnan olisi tultava lapsille ja nuorille tutuksi tasavertaisesti muiden yritysmallien kanssa, muistuttaa osuustoiminnan keskusjärjestö Pellervon toimitusjohtaja Mari Kakko.

Kyse ei ole vain yrittäjyyskasvatuksesta vaan osuustoiminnan merkityksen ja sen arvojen sekä periaatteiden opettamisesta ikäkaudelle sopivalla tavalla esiopetuksesta aina korkea-asteelle saakka.

– Korkea-asteella osuustoiminnan tutkimus on toistaiseksi melko vähäistä ja teoriat nojaavat yksityis- tai sijoittajaomisteisten yritysten kontekstissa tehtyihin havaintoihin. Myös tähän tulee saada muutos, koska osuuskunnat eroavat perustavaa laatua olevalla tavalla näistä yrityksistä, esimerkiksi toiminnan tarkoituksen osalta, kuvaa tilannetta Anu Puusa.

Vetoomuksessa muistutetaan, että osuuskunta on keskeinen ihmiskeskeinen yritys. Toimintamalli tukee sellaisia YK:n periaatteita kuten rauha, turvallisuus, ihmisoikeudet, ympäristönsuojelu ja sukupuolten välinen tasa-arvo.

Osuuskunta on yleinen mallin niin kuluttaja-, tuottaja-, työ kuin erilaisten infrapalveluiden tarjoajana. Osuuskunta tarjoaa työkaluja käsitellä aikamme globaaleja megatrendejä: ilmastonmuutosta, jakamistaloutta ja digitalisaatiota. Se edistää yhteisöllisyyttä, paikallisuutta ja vastuullisuutta.

Lisäksi osuustoiminta tarjoaa matalan kynnyksen yrittäjyyteen. Se on monessa tapauksessa hyvä tapa työllistää itse itsensä. Yhteisöllinen ja joustava yritysmuoto sopii yhteisyrittämisen malliksi kaikille aloille.

– Osuustoiminnalla olisi jälleen paljon annettavaa kriiseistä selviytymiseen. Siksi lapsille ja nuorille tulee antaa valmiudet sen käyttämiseen osana omia ratkaisuja hallita elämää. Tieto tuo mahdollisuuksia, vetoomuksessa muistutetaan.

Pellervon uutinen

Lue vetoomus

Katso allekirjoittaneet

Lisätiedot:

Professori Anu Puusa, 050 442 3376, anu.puusa(at)uef.fi