Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Scenopinus jerei_ JaakkoPohjoismäki

Scenopinus jerei

Tieteelle uusi kärpäslaji Suomesta

Itä-Suomen yliopiston ja Turun eläinmuseon tutkijat ovat julkaisseet ZooKeys-lehdessä virallisen tieteellisen kuvauksen uudelle suomalaiselle kärpäslajille, Scenopinus jerei.

Tämä 4-5 millimetrin kokoinen, hoikka, mustahko kärpäslaji kuuluu verraten alkukantaiseen ja vähälajiseen ikkunakärpästen (Scenopinidae) heimoon. Suvun tunnetuin edustaja on kosmopoliitti ihmisseuralaislaji navettaikkunakärpänen (Scenopinus fenestralis), jonka lisäksi Suomesta on tunnettu aiemmin myös mustaikkunakärpänen (Scenopinus niger).

Ikkunakärpäsiä tunnetaan maailmanlaajuisesti noin 420 lajia, joista suurin osa elää maapallon kuumilla ja kuivilla alueilla. Aavikoiden lajien tapaan myös kotoiset lajimme ovat sopeutuneet elämään kuivissa elinympäristöissä, kuten eläinten pesissä, joissa niiden toukat saalistavat toisia hyönteisiä. Sisätiloihin sopeutunut navettaikkunakärpänen onkin hyötyhyönteinen sen hävittäessä tuhohyönteisiä. Nyt tieteelle uutena kuvattu laji elää metsäympäristöjen lintujen pesäkoloissa ja -pöntöissä. Esiintymispaikkojensa vuoksi lajin suomenkielinen nimi voisikin olla metsäikkunakärpänen. Laji on Suomessa laajalle levinnyt mutta hyvin vähälukuinen. Toistaiseksi metsäikkunakärpänen tunnetaan vain Suomesta, mutta on todennäköistä, että se löytyy myös lähialueilta.

Metsäikkunakärpäsen olemassaolo on tiedostettu jo parikymmentä vuotta. Laji oli ensin väärin määritetty, kunnes kaksisiipistutkija ja Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon digitointikoordinaattori Jere Kahanpää epäili tätä tieteelle tuntemattomaksi. Koska ikkunakärpäset ovat omalaatuinen ja huonosti tunnettu kärpäsheimo, jolla ei ole juuri asiantuntijoita edes ulkomailla, asian selvittely hautautui vuosiksi. Ympäristöministeriön tukeman puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten lajien ja luontotyyppien tutkimusohjelman (PUTTE 2) kannustamana työ on nyt vihdoin saatu päätökseen. Työn ansioista laji varmistui aikaisemmin tuntemattomaksi ja sai samalla tiedeyhteisön hyväksymän lajistatuksen nimineen. Tunnustaakseen Jere Kahanpään keskeisen roolin lajin keksimisessä, lajin tieteelle uutena kuvanneet tutkijat Jaakko Pohjoismäki ja Antti Haarto nimesivät sen Scenopinus jerei’ksi. Lajikuvauksen lisäksi tutkimusjulkaisu sisältää määrityskaavat kaikkien eurooppalaisten ikkunakärpäslajien tunnistamiseen.

Tieteelle ennestään tuntemattomien lajien löytyminen verraten vähälajisesta ja pitkät tutkimukselliset perinteet omaavasta Pohjolasta korostaa sitä, miten huonosti edelleen tunnemme edes paikallisen luonnon monimuotoisuutta. Itä-Suomen yliopisto onkin yhdessä Helsingin, Turun, Oulun ja Jyväskylän yliopistojen kanssa käynnistänyt hankkeen, jossa kehitetään luonnon monimuotoisuuteen liittyvää koulutustarjontaa, ja pyritään näin vastaamaan tulevaisuudenosaamistarpeisiin muun muassa lajintuntemuksen ja uusien lajien määrittämisen saralla.

Linkki: https://zookeys.pensoft.net/article/70085/

Viite: Pohjoismäki J, Haarto A (2021) Scenopinus jerei, a new species of window fly (Diptera, Scenopinidae) from Finland. ZooKeys 1059: 135-156. https://doi.org/10.3897/zookeys.1059.70085

Lisätietoja lajista ja PUTTE2-hankkeesta: Jaakko Pohjoismäki, jaakko.pohjoismaki (a) uef.fi, p. 050 361 0813

Lisätietoja Biodiversiteettikoulutusverkostosta:

Elina Oksanen (hankkeen vastuullinen johtaja, UEF) elina.oksanen (a) uef.fi, 0504331810

Elli Hämynen (koordinaattori, UEF), elli.hamynen (a) uef.fi, 0505053494

Profiilikuva: Jaakko Pohjoismäki

Jaakko Pohjoismäki

Yliopistotutkija

Avainsanat