Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Poika rikkoo kananmunan.

Suojaako muna muistia – tutkijoilta tiedeartikkeli lapsille

  • Teksti Ulla Kaltiala | Kuvat Raija Törrönen

Kananmuna päivässä ei näytä sen enempää ehkäisevän kuin edistävänkään muistihäiriöitä. Se voi kuitenkin olla muuten hyödyksi aivojen toiminnalle, kertovat Itä-Suomen yliopiston ravitsemustutkijat lapsille suunnatussa Frontiers for Young Minds -tiedelehdessä.

Taustalla on väitöskirjatutkija Maija Ylilaurin väitöskirjaan liittyvä tutkimus, jonka tulokset julkaistiin alun perin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. – Sain vinkin, että tutkijat voivat tarjota julkaisuistaan juttuja lasten tiedelehteen. Lähetin heille tiivistelmän ja he kiinnostuivat aiheesta, Ylilauri kertoo.

Kouluikäisille suunnattuun Frontiers for Young Minds -lehteen kirjoitetaan alkuperäisestä tieteellisestä artikkelista lapsille ymmärrettävä versio. Kuten oikeassa tiedelehdessä, artikkelin laatu varmistetaan vertaisarvioinnilla, mutta arvioijina toimivat lapset. – Meillä oli 12-vuotias arvioija, joka antoi oikein sympaattista palautetta. Hänen kommenttiensa perusteella esimerkiksi sananvalintoja muokattiin helpommiksi.

Moni kyselee, onko kananmuna hyvä vai huono elintarvike ja pitäisikö sen syömistä jotenkin rajoittaa.

Maija Ylilauri

Väitöskirjatutkija

Maija Ylilauri.