Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

SciFest tiedefestivaali 2023.

SciFestissä leikitään väreillä ja valoilla

Joensuun Tiedeseura ry järjestää yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa 18. SciFest-tiedefestivaalin tällä viikolla Joensuussa yliopiston kampuksella.

Festivaali avaa ovensa kampuksen Educa-rakennuksessa torstaina 23.5 klo 9:00, ja tapahtuma on auki klo 15:00 saakka torstaina ja perjantaina sekä klo 10:00-15:00 lauantaina. SciFest on ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma.

SciFestin tämän vuoden teema ”Värit ja valot” liittyy läheisesti Itä-Suomen yliopistossa tehtävään fotoniikan huippututkimukseen, ja tapahtumassa onkin esillä useita valoon liittyviä työpajoja. Fotoniikan lippulaiva PREIN ja Itä-Suomen yliopisto järjestävät esimerkiksi Light Night -pakopelin, jossa oppilaat voivat ryhmässä ratkoa erilaisia fotoniikan tehtäviä ratkaistakseen pelin. Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen valoa käsittelevissä pajoissa osallistujat pääsevät toimimaan salapoliiseina ratkoessaan eri värisillä valoilla löytyviä salakirjoituksia. Pajoissa tutustutaan valon, värien ja varjojen ominaisuuksiin monella eri tapaa. Itä-Suomen koulun pajassa osallistujat pääsevät rakentamaan oman LED-valon, ja joensuulaisen valotaiteilija Kari Kolan teos ”Playing Colors” on myös ensimmäistä kertaa esillä SciFestissä.

SciFestin ohjelmassa on kaikkiaan yli 20 erilaista työpajaa. Valo-teeman lisäksi näkyvänä osana tapahtumaa ovat erilaiset robotiikan sovellutukset, ja mukana on esimerkiksi Riverian opiskelijoiden rakentama robottikahvila, jossa voi tutustua siihen, kuinka yhteistyörobotti valmistaa kahvin ja tarjoilee sen asiakkaalle nautittavaksi. 

Valoon, väreihin ja robotiikkaan keskittyvän ohjelman lisäksi SciFestin ohjelmassa on myös laajasti muita tieteen ja teknologian aloja. Universumin ihmeisiin pääsee tutustumaan Avaruuspuisto Väisälän planetaariossa, jonka esitykset alkavat lauantain perhepäivänä tasatunnein. Alempaa ilmakehää tutkitaan perjantaina ESERO Finlandin ja Tiedekeskus Heurekan KitSat-satelliittien merkeissä. Oulun Tiedekeskus Tietomaa on lähtenyt tien päälle ja tulee SciFestiin mekaniikkaa ja energiaa käsittelevän työpajansa kanssa. SciFestin ohjelmaa järjestävät tänäkin vuonna yliopiston tutkimusryhmät ja opiskelijat, paikalliset yritykset, koulut sekä järjestöt.

– SciFestin yhteisöllisyys on ollut tänäkin vuonna käsinkosketeltavaa, ja tunnelma välittyy varmasti työpajoissa myös osallistujille. Toivommekin paikalle saapuvaksi paljon innokkaita ja ennakkoluulottomia, kaikenikäisiä osallistujia. Ovet ovat auki koko ajan kaikelle kansalle, ja esimerkiksi lauantain perhepäivässä tekemistä ja näkemistä löytyy varmasti koko perheelle, innostaa Joensuun Tiedeseuran varapuheenjohtaja ja SciFestin ohjelman tuottaja Ilkka Jormanainen.

Joensuun Tiedeseura ry on vuonna 2009 perustettu itäsuomalaista tiedekasvatusta edistävä yhdistys, joka toimii läheisessä yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Vuosittaisen SciFest-tiedefestivaalin lisäksi yhdistys järjestää tiedekerhoja ja suosittuja tiedeleirejä.

 

SciFest 2024 – Värit ja valot

23.-25.5 Educalla, Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella

  • Torstai ja perjantai 23.-24.5 klo 9–15
  • Lauantai 25.5 klo 10–15

Tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin.

Ohjelma: https://www.scifest.fi/ohjelma 

Lisätietoja:

Ilkka Jormanainen, varapuheenjohtaja, Joensuun Tiedeseura ry, ilkka.jormanainen@tiedeseura.fi, 050 375 7289