Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Ruokahävikki.

Ruokaan liittyvä ymmärrys vähentää hävikkiä

Ruuan tuotannolla ja ruokahävikillä on suunnattomat vaikutukset ympäristöön, sillä ruuan elinkaaren aikana muodostuu kolmannes kulutukseemme liittyvistä ympäristöpäästöistä. Ruokaan liittyvät asenteet ovatkin pikkuhiljaa muuttumassa, mutta lisää toimia kuitenkin tarvitaan. Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan nyt, missä määrin ruokahävikkikäyttäytymistä voidaan muuttaa kasvatuksen ja opetuksen avulla.

  • Talous ja yhteiskunta
  • Koulutus ja oppimisympäristöt
  • Teksti Nina Venhe | Kuvat Varpu Heiskanen ja Bettiina Lievonen

Käyttäytymisen muutos ei tapahdu hetkessä, vaan vaatii uusien tietojen ja taitojen hyödyntämistä ruuanvalmistuksessa.

Anna-Liisa Elorinne

Kotitaloustieteen professori

Oppikirjojen sisällöt kertovat myös laajemmasta yhteiskunnallisesta suhtautumisesta ruokahävikkiin.

Milja Pollari

Nuorempi tutkija

Grafiikkaa ruokahävikin määrästä.
Lähde: Luke - Luonnonvarakeskus
Lähikuva mikrofonista studioympäristössä.

Hyi hävikkiä!

Ruokahävikistä puhutaan paljon ja esimerkiksi matkailualalla se on suurin yksittäinen hävikin muoto. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton: monet matkailualan toimijat ovat onnistuneet kääntämään hävikinvastaisen taistelun edukseen. 

Kuuntele podcast Soundcloud-palvelusta: https://soundcloud.com/uniuef/akateeminen-vartti-hyi-havikkia