Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

rokotteen antaminen

Rokotuspalvelut laajenevat apteekkeihin – Itä-Suomen yliopisto vastaa henkilökunnan koulutustarpeeseen

Lakimuutos tuo joustavuutta, kun apteekkien henkilökunta voi tarjota rokotuspalveluita jatkossa.

Rokotuspalveluiden saatavuutta ja hyvinvointialueiden resurssipulaa helpotetaan uudella lakimuutoksella, joka mahdollistaa apteekkihenkilökunnan tarjoamat rokotuspalvelut. Uudistus mahdollistaa esimerkiksi sen, että ulkomaan matkalle suuntaava asiakas voi ostaa apteekista samalla hepatiittirokotteen ja rokotuspalvelun.

Uudistuksen myötä apteekkien farmaseuttien ja proviisorien rokotusosaaminen nousee ensiarvoisen tärkeäksi. Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen keskus tarjoaa yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa apteekkien henkilökunnalle rokotusosaamisen täydennyskoulutuksen. Koulutus on muotoiltu apteekin palvelupolkuun sopivaksi ja perustuu uusimpaan asiantuntijatietoon ja -taitoon.

– Apteekkihenkilökunnalle suunnattu rokotuspalveluiden koulutus on verkko-opetusta ja sisältää yhden lähipäivän, jossa harjoitellaan rokottamista. Koulutus on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa. Samalla kehitämme uutta kliinisen farmasian osaamisaluetta Suomeen ja uusia toimenkuvia farmasian ammattilaisille, kertoo koulutusta koordinoiva lääkealan suunnittelija Juha Marjala Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen keskuksesta.

Valtakunnalliseen apteekkarikyselyyn vastanneista 193 apteekkarista 73 prosenttia kannatti farmaseuttisen henkilökunnan rokotusoikeuden mahdollistamista Suomessa. Lisäksi apteekkareista 87 prosenttia arvioi, että vähintään yksi heidän henkilökunnastaan olisi kiinnostunut rokotusosaamisesta. Suomessa toimii lähes 830 apteekkia, joten rokotuspalvelu mahdollistaa palvelun hyvän saatavuuden ja joustavuuden. Samalla koulutustarve on mittava.

Juankosken apteekkari Outi Pirinen pitää apteekkien rokotepalvelua hyvänä lisänä julkisen terveydenhuollon palveluille, mikäli apteekkien resurssit mahdollistavat lisäpalvelun. Näin asiakas voisi saada rokotteen nopeasti ja vaivattomasti lähipalveluna.

– Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen keskuksen tarjoama rokotekoulutus kuulostaa mielenkiintoiselta ja monipuoliselta. Rokotusosaamisen varmistamiseksi on hyvä, että palvelua harjoitellaan yhdessä lähikoulutuksena, Pirinen sanoo. 

Jatkuvan oppimisen keskuksen johtajan Tero Karjalaisen mukaan rokotuspalveluiden koulutus on hyvä esimerkki yliopiston täydennyskoulutusten kyvystä reagoida nopeasti muuttuviin osaamistarpeisiin.

– Rokotuspalveluiden muutoksen kaltaisissa systeemisissä muutoksissa myös yliopistollisen jatkuvan oppimisen yhteiskunnallinen vaikuttavuus korostuu, Karjalainen sanoo.

Lisätietoja:

Lääkealan suunnittelija Juha Marjala, Itä-Suomen yliopiston jatkuvan oppimisen keskus, juha.marjala@uef.fi, p. 050 449 5192

Avainsanat