Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Picture of speech bubbles.

Puhetieteiden ja -teknologian asiantuntijat koolla Joensuussa Fonetiikan päivillä 25.–26.8.

Puhe on paitsi ihmisten välisten kommunikaation tärkein muoto, myös kaikkien perusoikeus riippumatta taustastamme. Joensuun kampuksella järjestetään 25.–26. elokuuta Fonetiikan päivät, jotka kokoavat yhteen laajasti puhetieteiden ja -teknologian asiantuntijoita Suomesta ja lähialueilta. Päivien teemaksi valikoituikin “Puhetta kaikille”. 

Päivillä kuullaan 35 esitelmää, joiden aiheena on laaja kirjo erilaisia tapaustutkimuksia aina uhanalaisten kielten fonetiikasta korpuslingvistiikkaan, puhesynteesistä ääntämyksen tietokoneavusteiseen opetukseen sekä lasten kielten oppimisesta artikulaatioon ja prosodiaan. Esitelmissä kuullaan muun muassa, miten puheen prosodia eli nopeus, selkeys ja sävelkulku muuttuvat varhaisessa Alzheimerin taudissa ja mitkä prosodiset piirteet paljastavat perättömät puhelut hätäkeskukseen. Lisäksi päivillä kuullaan esitelmiä vieraan kielen äänteiden omaksumisesta ja oppimisesta. Ohjelmassa on myös yksi kutsuttu esitelmä. Professori Mathias Walther (Wildau Technical University of Applied Sciences, Saksa) jakaa kokemuksiaan muun muassa puheteknologian teknologiasiirrosta.

Fonetiikan päivät pidetään nyt 35. kerran. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä humanistinen osasto ja tietojenkäsittelytieteen laitos. Fonetiikkaa lähestytään näin useamman eri tieteenalan näkökulmasta. 

Tapahtuman verkkosivut ja tarkempi ohjelma 

Lisätietoja:
Yliopistonlehtori, tapahtuman puheenjohtaja Alexandre Nikolaev, alexander.nikolaev(at)uef.fi, p. 050 471 1565