Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Jari Tiihonen.

Professori Jari Tiihoselle Matti Äyräpää -palkinto

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt professori Jari Tiihoselle Suomen merkittävimpiin lääketieteellisiin tunnustuksiin kuuluvan Matti Äyräpään palkinnon. Tiihonen on tutkimustyöllään vahvistanut psykiatrian ja oikeuspsykiatrian roolia osana lääketiedettä sekä vaikuttanut hoitosuosituksiin. 

Palkinto luovutettiin Duodecimin 141. vuotispäivän symposiumissa Helsingissä 18.11.2022.   

Jari Tiihonen työskentelee Tukholman Karoliinisen Instituutin kliinisen psykiatrian sekä Itä-Suomen yliopiston oikeuspsykiatrian professorina ja Niuvanniemen sairaalan sivutoimisena ylilääkärinä. Laaja-alaista tutkimusta tehneen Tiihosen keskeisiä tutkimuslinjoja ovat satunnaistetut lääketutkimukset sekä farmakoepidemiologia lääkehoitojen vaikuttavuuden tutkimisessa. 

–  Lääkehoitojen vaikuttavuutta tutkittaessa yhdistetään suuria rekisteriaineistoja sairaalahoidoista, reseptien lunastamisesta ja kuolleisuudesta. Tällaiset havainnoivat tutkimukset voivat antaa tärkeää tietoa lääkkeen vaikutuksista, joita ei voida saada satunnaistetuista tutkimuksista, Tiihonen kertoo Duodecimin tiedotteessa. 

Palkintoperusteluissa todetaan, että tutkimustyönsä kautta Tiihonen on vahvistanut psykiatrian ja oikeuspsykiatrian roolia osana lääketiedettä. Lisäksi Tiihosen tutkimusryhmän tulokset ovat vaikuttaneet kotimaisiin ja ulkomaisiin hoitosuosituksiin, esimerkkeinä skitsofrenian Käypä hoito -suositus ja yhdysvaltalaisen American Psychiatric Associationin hoitosuositukset.

– Lääketieteen perimmäinen tarkoitus on auttaa potilasta. On onnistunut olo, jos tietää, että tutkimustulokset ovat vaikuttaneet hoitosuosituksiin ja sitä kautta ainakin jossakin määrin myös hoitokäytäntöihin, Tiihonen toteaa.

Kymmenen viime vuoden aikana Tiihonen tutkimusryhmineen on panostanut myös hermoston toimintaan liittyvään genetiikka- ja kantasolututkimukseen.  

Duodecimin tiedote