Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pilviä taivaalla.

Litium on tehokkain lääke kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla sairaalahoitoon joutumisen riski on pienin, jos lääkityksenä käytetään litiumia, osoittaa tuore tutkimus. Psykoosilääkkeet puolestaan ovat tehokkaampia pitkävaikutteisina injektioina kuin suun kautta otettuina. Itä-Suomen yliopiston ja Karoliinisen instituutin toteuttaman tutkimuksen tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on tyypillistä masennus- ja maniavaiheiden vuorottelu. Hoidossa käytetään yleensä joko mielialaa tasaavia lääkkeitä tai psykoosilääkkeitä. Litiumia pidetään tehokkaimpana mielialan tasaajana. Toistaiseksi on kuitenkin niukasti tutkimustietoa eri lääkkeiden tehosta pitkäaikaisessa käytössä.

Tutkimuksessa seurattiin yli seitsemän vuoden ajan yli 18 000 suomalaispotilasta, jotka olivat aikaisemmin olleet sairaalahoidossa kaksisuuntaisen mielialahäiriön vuoksi. Jokaista potilasta käytettiin omana verrokkinaan eli lääkkeen käyttöjaksoa verrattiin lääkkeettömään jaksoon samalla potilaalla.

Riski joutua uudelleen sairaalahoitoon oli pienin litiumlääkityksen aikana. Riski oli litiumia käytettäessä 30 prosenttia pienempi kuin ilman lääkitystä. Pitkävaikutteisina injektioina annostellut psykoosilääkkeet olivat myös tehokkaita. Riski joutua sairaalahoitoon oli pitkävaikutteisia injektioita käytettäessä 30 prosenttia pienempi kuin käytettäessä samoja psykoosilääkkeitä suun kautta. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa tavallisin tablettimuodossa otettava psykoosilääke, ketiapiini, vähensi sairaalaan joutumisen riskiä vain seitsemän prosentin verran.

– Litiumia on viime vuosina määrätty potilaille entistä vähemmän, mutta näiden tulosten perusteella sen pitäisi olla edelleen ensisijainen lääke kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Pitkävaikutteiset injektiot ovat tehokas vaihtoehto potilaille, joille litium ei sovi, toteaa professori Jari Tiihonen.

Tutkimusta rahoitti sosiaali- ja terveysministeriö.

Lisätietoja:

Professori Jari Tiihonen, jari.tiihonen (a) ki.se, p. +358 50 341 8363

LT Markku Lähteenvuo, markku.lahteenvuo (a) niuva.fi, p. 0295 242 347

Tutkimusartikkeli:

Real-World Effectiveness of Pharmacologic Treatments for the Prevention of Rehospitalization in a Finnish Nationwide Cohort of Patients With Bipolar Disorder. Markku Lähteenvuo, Antti Tanskanen, Heidi Taipale, Fabian Hoti, Pia Vattulainen, Eduard Vieta, Jari Tiihonen. JAMA Psychiatry, online 28 February 2018, doi:10.1001/jamapsychiatry.2017.4711.