Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Susi metsässä

Pertti Rannikon artikkeli suden salametsästyksestä ehdolla Vuoden Tiedekynä -palkintoon

Karjalan tutkimuslaitoksen emeritus professorin Pertti Rannikon artikkeli Suden salametsästys ja vaikenemisen kulttuuri on ehdolla Vuoden Tiedekynä -palkintoon.

Koneen Säätiön myöntämä 25000 euron palkinto valitaan tänä vuonna ympäristötieteen alalta, ja ehdokkaita on kahdeksan. Kilpailuun ilmoittautui noin sata tieteellisissä lehdissä tai artikkelikokoelmissa ilmestynyttä julkaisua.

Rannikko artikkeli on julkaistu Oikeus-lehdessä (Oikeus, 49/1 (2020) 74-93). Esiraadin mukaan ”analysoimalla tärkeää oikeustapausta 2010-luvun lopulta Rannikko tutkii sitä, mielletäänkö suden salametsästys rikokseksi, ja toteaa, että salametsästykseen suhtautuminen on ehkä muuttumassa.”

Vuoden Tiedekynä -kilpailuun tänä vuonna tarjotuissa teksteissä korostuivat ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä seurannut globaali kriisi ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen. Myös ihmisen ja luonnon rajapintoja käsiteltiin julkaisuissa monipuolisesti.

– Tarjotut tekstit olivat ympäristötieteellisestä painotuksesta huolimatta selkeästi monitieteellisiä. Suuri osa suomenkielisistä ympäristötieteellisistä julkaisuista sijoittuu ihmistieteiden ja ympäristötieteen väliseen maastoon, ja yhteiskuntatieteelliset metodit olivat myös näissä tarjotuissa artikkeleissa vahvasti läsnä, kertoo Koneen Säätiön tiedejohtaja Kalle Korhonen.

Korhosen ja toimittaja Riikka Suomisen muodostama esiraati valitsi ehdokaslistalle kahdeksan artikkelia ja julkaisua. Valittujen ehdotusten joukosta voittajan valitsee yhteiskuntapolitiikan professori emerita Marja Järvelä. Voittaja julkistetaan tiistaina 18.5.

Vuoden Tiedekynä -palkinto jaetaan vuosittain tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty erityisen ansiokkaasti. Sen tarkoituksena on tukea suomenkielistä tieteellistä kirjoittamista ja nostaa sen arvostusta. Palkinto myönnetään vuorovuosin humanistisen, yhteiskuntatieteellisen ja ympäristötieteellisen kirjoittamisen aloilla. Palkinto jaetaan tänä vuonna yhdennentoista kerran.

Tiedotteen lähde: https://koneensaatio.fi/25-000-euron-vuoden-tiedekyna-palkinnosta-kilpailee-kahdeksan-ehdokasta-ymparistotieteen-alalta/