Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

UEF liput lipputangoissa

Oikeustieteiden laitos 20 vuotta

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitos täyttää 20 vuotta. Laitoksen toiminta käynnistyi 1.8.1998.

Kahdessa vuosikymmenessä laitoksesta on kasvanut työ- ja tutkimusyhteisö, jossa työskentelee tällä hetkellä 90 tutkijaa ja opettajaa, joista 19 on professoreita, ja jotka julkaisevat vuosittain lähes 300 julkaisua. Oikeustieteiden laitoksen tutkimuksellisia ja koulutuksellisia vahvuusalueita ovat ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeus, empiirinen oikeustutkimus ja hyvinvointioikeus.

Laitoksen 20-vuotisjuhlissa tiistaina 18.12. juhlapuheen piti oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Juhlassa julkistettiin selvitys oikeustieteiden laitokselta valmistuneiden työllistymisestä. Selvityksen mukaan laitokselta valmistuneet työllistyvät hyvin, kokevat tutkinnoistaan olleen hyötyä työllistymisessä ja ovat yleisesti tyytyväisiä suorittamiinsa tutkintoihin. Työllistymisselvityksessä kartoitettiin oikeustieteiden laitokselta vuosina 2012–2018 valmistuneiden työllistymistä ja näkemyksiä tutkinnon soveltuvuudesta työmarkkinoille. Kaikki selvitykseen vastanneet kertoivat olevansa työelämässä.

Itä-Suomen yliopistossa annetaan sekä oikeustieteellisen alan (oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkinnot) että juridiikan erityisalueille pätevöittävää lakiasiantuntijakoulutusta (hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinnot). Julkisoikeuden HTK- ja HTM-tutkintoja on voinut suorittaa pääaineena syksystä 1997 alkaen. Oikeustieteellisen alan koulutus käynnistyi syksyllä 2013.

Tähän mennessä laitokselta on valmistunut 50 tohtoria ja 959 maisteria.

20-vuotisjuhlassa jaetun oikeustieteiden laitoksen vuoden gradupalkinnon sai HTM Sami Nevalainen gradustaan ”Keskeiset kyberrikokset Suomen oikeusjärjestyksessä”. Nevalaisen gradu on poikkeuksellisen laaja ja perinpohjainen katsaus oikeuspoliittisesti kiinnostavaan teemaan: kyberrikoksiin. Nevalainen luo gradussaan mallin, jolla kyberrikoksia voidaan systematisoida, ja esittää tämän sellaisia visualisointeja hyödyntäen, että keskeiset tutkimustulokset hahmottuvat helposti myös aihepiiriin vihkiytymättömälle lukijalle. Huolellisesti kirjoitettu gradu vastaa laajuutensa ja teoreettisen syvyytensä puolesta lisensiaatintutkimusta.

Asianajotoimisto Surakka Oy:n vuoden 2018 stipendin sai oik. yo. Olli Tirri. Vuosittain jaettava 1 000 euron suuruinen stipendi annetaan siviilioikeuden opinnoissa kunnostautuneelle oikeustieteen ylioppilaalle. Tirri on suorittanut opintojaan nopeassa aikataulussa keskimääräistä paremmalla opintomenestyksellä. Tirrin ON-tutkielman aihe ”Luonnollinen henkilö kilpailuoikeudelliseen vahingonkorvaukseen oikeutetun asemassa” oli keskimääräistä vaativampi. Ansiokkaan tutkielman lisäksi Tirri on osoittanut valinnan tehneiden siviilioikeuden opettajien mukaan kypsää akateemista ja oikeustieteellistä keskustelutaitoa, erityistä oppimishalua ja motivaatiota itsensä kehittämiseen.

Selvitys oikeustieteiden laitokselta vuosina 2012–2018 valmistuneiden työllistymisestä -raportti löytyy verkosta osoitteesta http://www.uef.fi/fi/web/oikeustieteet/tyollistyminen

Lisätietoja: oikeustieteiden laitoksen johtaja, professori Tapio Määttä, puh. 050 575 1589, tapio.maatta(at)uef.fi