Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Tietokone, kuva Mostphotos

Mobiiliteknologiaa tansanialaisten mikrorahoituslaitosten ja pienyritysten yhteistyön tueksi

Väitöstyössään MBA William Clifford Gomera suunnitteli ja toteutti mobiilioppimisalustan prototyypin mikrorahoituslaitosten ja pienyritysten tarpeisiin.

Kehitysmaakontekstissa pienten ja mikroyritysten koulutus erilaisten rahoitusinstrumenttien käyttöön on tärkeää taloudellisesti, yhteiskunnallisesti ja poliittisesti.  Vaikka koulutus voi parantaa mikroyritysten asemaa, esimerkiksi pitkät välimatkat, matala koulutustaso ja aikatauluongelmat ovat hankaloittaneet perinteisille opetusmenetelmille perustuvaa koulutusta.  Oikein suunniteltuna mobiiliteknologia mahdollistaa joidenkin noista hankaluuksista ylipääsemisen, ja pystyy näin ollen vähentämään digitaalista epätasa-arvoa erityisesti resurssiköyhissä yhteisöissä.

Tässä tutkimuksessa suunniteltiin ja kehitettiin pienten ja mikroyritysten oppimistarpeita ja rajoitteita huomioiva mobiilioppimisalustan prototyyppi.  Oppimisalusta tarjoaa yrityksille kanavan laadukkaaseen rahoitusinstrumentteihin liittyvään opetussisältöön.  Menetelmänä käytettiin design/kehitystutkimusta, sekä niukan innovaation, designajattelun ja käytettävyysarvioinnin yhdistelmää. 

Tutkimuksen tulokset ovat skaalautuvia ja niitä käytetään köyhyyden vähentämiseen pyrkivässä työssä.  Tutkimus parantaa pienten ja mikroyritysten jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia ja siten edistää niiden kasvua ja kilpailussa selviytymistä.  Tutkimuksen tulokset tarjoavat lähtökohtia ja suunnitteluperiaatteita muille kehittäjä- ja tutkijaryhmille.  Kehitystutkimuksen alalle tutkimus tarjoaa näkökulmia siihen, miten niukan innovoinnin periaattein voidaan tuottaa riittävän hyviä ratkaisuja käytännön ongelmiin.  Lisäksi tutkimus edistää mobiilioppimisen suunnitteluperiaatteita kauppatieteen, erityisesti mikro- ja pienyrittäjien kontekstissa Tansaniassa, ja niitä voi käyttää hyväksi myös muissa kehitysmaaympäristöissä.

MBA William Gomeran väitöskirja The use of mobile technology to enhance the interaction between microfinance institutions and micro businesses in the Tanzanian context tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa 18.12. verkossa. Vastaväittäjänä toimii professori Jenny Aker Tuftsin yliopistosta ja kustoksena dosentti Jarkko Suhonen Itä-Suomen yliopistosta. Tilaisuus on englanninkielinen.

Lisätietoja:  William Gomera, williag (a)student.uef.fi

Väittelijän painolaatuinen kuva

Väitöstilaisuus verkossa

Väitöskirja verkossa