Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Joensuun kaupungin Ylisoutajan silta, kuvaaja Lev Karanov.

Miten kieli ja keho toimivat vuorovaikutuksessa? Miten suomi vaikuttaa suomenruotsin kielioppiin? – Ruotsin kielen tutkijoiden konferenssi Joensuussa 4.–5. toukokuuta

Ruotsin kielen tutkijat Suomesta ja Ruotsista kokoontuvat Itä-Suomen yliopistoon Joensuuhun Svenskan i Finland -konferenssiin 4.–5. toukokuuta. Konferenssin teema on kielen rajat eli ”Gränser i språket – Språket över gränser”. Konferenssiesitelmien keskeisiä aiheita ovat kielen oppiminen ja arviointi, monikieliset vuorovaikutuskäytänteet ja ruotsin kieli työelämässä. 

Konferenssissa on kaksi pääpuhujaa, joista toinen on Tampereen yliopiston professori Camilla Lindholm. Hän lähestyy esitelmässään kielellistä mukauttamista siitä näkökulmasta, miten kieli ja keho yhdessä toimivat resursseina vuorovaikutuksessa. Miten esimerkiksi eleet, katse ja kehon asento vaikuttavat merkityksen luomiseen? Voidaanko kehon tarjoamia kommunikatiivisia resursseja pitää osana kieltä? 

Toinen pääpuhuja on Helsingin yliopiston professori Jan Lindström, joka puhuu kielikontakti-ilmiöstä puhekielen kieliopin ja suomenruotsin näkökulmasta. Miten kielikontakti suomeen vaikuttaa suomenruotsin puhekielen kielioppiin? Miten esimerkiksi suomen “eiku” esiintyy suomenruotsissa itsekorjauksissa? 

Konferenssi on järjestyksessään kahdeskymmenes, ja se järjestetään vuorotellen eri yliopistoissa Suomessa. Konferenssi tarjoaa tärkeän tilaisuuden keskustella ruotsin kielen ajankohtaisesta tutkimuksesta. Osa esitelmistä työstetään artikkeleiksi, jotka julkaistaan konferenssin samannimisessä julkaisusarjassa.  

Konferenssin ohjelma
 
Lisätietoja: 
Ruotsin kielen apulaisprofessori Jaana Kolu, jaana.kolu(at)uef.fi, 050 472 8276.

Avainsanat