Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Reisiluun luuntiheysmittauksen tuloksia tarkastellaan tietokoneen ruudulta.

Luuntiheys pienenee luultua vähemmän menopaussin jälkeen

Menopaussin ohittaneiden naisten reisiluun kaulan luuntiheys pieneni 25 vuoden seurannassa keskimäärin 10 prosenttia, osoitti tuore Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Kyseessä on maailman pitkäkestoisin seurantatutkimus vaihdevuodet ohittaneiden naisten luuntiheyden muutoksista, ja sen mukaan luun menetys on menopaussin jälkeen huomattavasti vähäisempää kuin aikaisemmista tutkimuksista on päätelty. Naiset, joiden luuntiheys oli seurannan alussa korkein, menettivät prosentuaalisesti eniten luuta verrattuna lähtötilanteeseen.

Kuopion Osteoporoosin Vaaratekijät ja Ehkäisy (OSTPRE) -tutkimus alkoi vuonna 1989, jolloin kaikille silloisen Kuopion läänin alueella asuville 47–56-vuotiaille naisille lähetettiin terveyskysely. Kyselyn sai kaikkiaan 14200 naista. Kyselyt on toistettu viiden vuoden välein.  Lisäksi yli 3000 naisen satunnaisotannalle on tehty viiden vuoden välein luuntiheysmittauksia.  Tutkimus jatkuu edelleen, ja tällä hetkellä menossa ovat jo 30-vuotismittaukset.

Nyt saadut tulokset ovat tutkimuksen 25-vuotisseurannasta ja ne julkaistiin arvostetussa Journal of Bone and Mineral Research -lehdessä. Mukaan otettiin kaikki OSTPRE-tutkimuksen osallistujat, joille oli tehty kaikki seuranta-ajan luuntiheysmittaukset.

– Luuntiheyden keskimääräinen lasku oli pienempää kuin odotettiin aiempien, lyhytkestoisempien tutkimusten perusteella, joissa luun menetysnopeus reisiluun kaulasta on oletettu olevan jopa yli 20 prosenttia. Myös luuntiheyteen vaikuttavia riskitekijöitä oli yllättävän vähän. Merkittävin luun menetykseltä suojaava tekijä oli hormonikorvaushoito. Painonnousu seuranta-aikana suojasi myös luun menetykseltä, kertoo apulaisprofessori Joonas Sirola.

– Nyt julkaistu luuntiheyden pitkäaikaisseuranta tuo merkittävää lisätietoa ja ymmärrystä osteoporoosi- ja luustotutkimukseen ja muuttaa myös käsitystämme ikääntyvien naisten luuston menetyksestä, toteaa professori Heikki Kröger.

Tutkimusartikkeli:

Moilanen, A., Kopra, J., Kröger, H., Sund, R., Rikkonen, T. and Sirola, J. (2021), Characteristics of Long-Term Femoral Neck Bone Loss in Postmenopausal Women: A 25-Year Follow-Up. J Bone Miner Res. https://doi.org/10.1002/jbmr.4444