Hyppää pääsisältöön

Sähkökatkoihin varautuminen yliopistossa

Koronarokote

LL Johanna Palmroth, väitös 17.2.2023: HPV-infektioiden luonnollinen kulku ennen ja jälkeen HPV-rokotusten

Naistentautien ja synnytysten alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella.

Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia?

Ihmisen papilloomavirus (HPV) -infektioiden luonnollinen kulku ennen HPV-rokottamista ja HPV -rokottamisen vaikutus eri HPV -tyyppien esiintyvyyteen sekä mahdollisen HPV -tyyppikorvautuvuuden ilmaantumisen tutkiminen. On tärkeää tietää, onko viruksilla luontaista kilpailua keskenään ja miten kansallinen HPV-rokoteohjelma tulee vaikuttamaan rokotteeseen kuulumattomien HPV-tyyppien ilmaantumiseen ja esiintyvyyteen. Kun rokottamisen myötä rokotteeseen sisältyvien HPV-tyyppien esiintyvyys tulee merkitsevästi vähenemään, on tärkeä selvittää, ilmaantuuko uusia HPV-tyyppejä näiden tilalle (tyyppikorvautuvuus). Tämä antaa tietoa mm. siihen, kuinka HPV-rokotettujen kohdunkaulaseulonta tulisi tehdä jatkossa.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot?

Sairastettu HPV-infektio ei suojannut uusilta HPV-tartunnoilta vaan ajan myötä seropositiivisuus useammalle suuren riskin (hr) HPV:lle kasaantui, mikä on merkki sairastetusta hrHPV -infektiosta. Selvää, johdonmukaista merkkiä tyyppikorvautuvuudesta ei todettu, ainoastaan hrHPV 51:n esiintyvyyden todettiin nousevan toistetusti HPV-rokotuksen jälkeen. On silti mahdollista, että tyyppikorvautuvuutta tullaan toteamaan, kun HPV-rokotteiden sisältämien HPV-tyyppien ilmaantuvuus ja esiintyvyys laskee rokoteohjelman myötä.

Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?

HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä ja suurin osa infektoituu useammalla eri HPV-tyypillä. HPV-rokottaminen on tehokasta ja turvallista. Tutkimustulos antaa pohjaa sille, kuinka jatkossa HPV-rokotettujen kohdunkaulasyövän seulontaa tulisi muuttaa.

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tutkimusmenetelmät ja -aineistot?

Yhden julkaisun aineistona oli KYSissä aiemmin tehty seurantatutkimus HPV-infektioon sairastuneilla naisilla. Toinen aineisto pohjautui Suomen FMC (Finnish Maternity Cohort) -seerumipankkiin, minne lähes kaikki suomalaiset raskaana olevat naiset ovat luovuttaneet seeruminäytteensä. Kahden julkaisun aineistot olivat osa kansainvälistä HPV-rokotetutkimusaineistoa, jossa Suomi myös mukana, ja yhden aineisto perustui ainoastaan Suomessa tehtyyn, paikkakuntasatunnaistettuun HPV-rokotetutkimukseen.

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Palmrothin väitöskirja Natural History of Multiple Human Papillomavirus Infections Pre- and Post -Vaccination (Ihmisen papilloomavirus (HPV) -infektioiden luonnollinen kulku ennen ja jälkeen HPV-rokotusten) tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Maija Jakobsson Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Marjo Tuppurainen Itä-Suomen yliopistosta.

Väitöstilaisuus

Väittelijän kuva

Väitöskirja

Lisätietoja:

LL, Johanna Palmroth, johanna.palmroth(a)pshyvinvointialue.fi, 0503313707

Avainsanat