Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskus. Kuva Sakari Partanen, Pohjois-Savon hyvinvointialue.

Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskus. Kuva Sakari Partanen, Pohjois-Savon hyvinvointialue.

KYSissä kansainvälinen lääketieteellisen fotoniikan symposiumi 31.10.

Itä-Suomen yliopisto ja Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskus järjestävät 31.10.2023 kansainvälisen lääketieteellisen fotoniikan symposiumin. Symposiumiin osallistuu uraauurtavia lääketieteellisen fotoniikan menetelmiä kehittäviä tutkijoita ja potilaiden parissa työskenteleviä kliinikoita Suomesta ja Japanista. Puhujia tulee Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan lisäksi Chiban, Tokion ja Seikein yliopistoista sekä Tokion maatalous- ja teknologiayliopistosta. Tapahtuma järjestetään Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, jossa Mikrokirurgiakeskus toimii.

Fotoniikkaa hyödynnetään potilaiden hoidossa esimerkiksi fluoresenssiohjatussa kirurgiassa ja fotodynaamisissa hoidoissa. Kirurgiassa potilaalle annostellaan fluoresoivaa lääkeainetta, joka helpottaa suonten ja kudostyyppien kuten kasvainten tunnistamista leikkauksenaikaisesti. Fotodynaamisissa hoidoissa eli valoaktivaatiohoidoissa puolestaan tietyntyyppistä valoa käytetään sairaustilojen, kuten tyvisolusyövän tai silmänpohjanrappeuman hoitoon.

Itä-Suomen yliopistolla on pitkä kokemus yhteistyöstä japanilaisten yliopistojen kanssa. – Tutkija- ja opettajavaihtoa Japanin kanssa on ollut yli kolmen vuosikymmen ajan fotoniikan ja tietojenkäsittelytieteen aloilla. Yhteistyö on johtanut maisteri- ja tohtorikoulutuksen kaksoistutkinto-ohjelmiin ja meneillään on ainutlaatuinen Erasmus Mundus-Japan -yhteismaisteriohjelmakin, kertoo professori, varadekaani Markku Hauta-Kasari luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnasta.

– Mikrokirurgiakeskuksen kanssa tehty yhteistyö on puolestaan mahdollistanut uusia lääketieteellisen fotoniikan tutkimusaiheita ja niihin liittyvää tutkijavaihtoa, yhteisjulkaisuja ja yhteissymposiumeja, jatkaa Hauta-Kasari. 

Fotoniikan kirurgiset sovelluskohteet ovat yksi Mikrokirurgiakeskuksen päätutkimusaiheista. Käynnissä on kirurgiassa käytettävään fluoresenssiin liittyvää perustutkimusta ja kliinistä laitetutkimusta, jossa selvitetään lääkeaineiden optisia ominaisuuksia uusien hoitomuotojen kehittämiseksi. Tutkimus on johtanut muun muassa start up yritys Marginum Oy:n perustamiseen.

–  Yhteistyö hyvinvointialueen, yliopiston ja kansainvälisten teknologian huippuyksiköiden kesken vauhdittaa lääketieteellisen fotoniikan tutkimusta ja antaa edellytyksiä yritystoiminnalle, taustoittaa neurokirurgian dosentti Antti-Pekka Elomaa.

– Tämän kaltaiset tapahtumat ovat innostavia ja valmentavat eri organisaatioita toistensa tarpeisiin. Parhaimmillaan se johtaa osuviin rekrytointeihin, uusiin innovaatioihin ja sitä kautta konkreettisiin hyötyihin potilaille, kertoo vanhempi tutkija Sami Puustinen Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksesta.

Lisätietoja:

Sami Puustinen, sami.puustinen(a)pshyvinvointialue.fi