Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Mies työskentelee mikroskoopilla.

Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskus on ammattilaisten, tutkijoiden ja yritysten kohtaamisalusta

Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskus on uusimpaan leikkaussalitekniikkaan kouluttautuvien ammattilaisten, tutkijoiden ja yritysten kohtaamispaikka. TKI-infrastruktuuri mahdollistaa tarkkuutta vaativien teknisten kirurgisten taitojen harjoittelun ja alan innovaatioiden kehittämisen tiiviissä vuorovaikutuksessa kliinisten ammattilaisten kanssa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, osana Pohjois-Savon hyvinvointialuetta. Uusimman leikkaussalitekniikan lisäksi Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen laitteistoon kuuluvat muassa säädettävä hyperspektrikamera, mikroskoopin katseenseurantajärjestelmä, VR-käyttöliittymiä, leikkausvideoiden hallintajärjestelmä ja tehotietokoneita sovelluksia varten.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sijaitseva, vuonna 2017 perustettu Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskus tarjoaa palveluita niin sairaanhoidon ammattilaisille, teknologiayrityksille kuin tutkimustyöskentelyä varten. Tarkkuutta vaativaa kirurgisten taitojen harjoittelua toteutetaan aidoilla instrumenteilla, yksinkertaistettuja malleja ja biologisia kudoksia käyttäen. Mikrokirurgiakeskuksen toimintaa on kehitetty Pohjois-Savon liiton ja Euroopan Unionin Aluekehitysrahaston tuella.

Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen tiloihin kuuluu toimenpidesuunnitteluhuone, märkälaboratorio, kuivasimulaatiotila ja kokoustila. Yhteistyökumppaneiden on mahdollista varata myös työhuonetilaa. Tutkijoille tilat tarjoavat puitteet monipuoliseen akateemiseen tutkimukseen. 

– Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen laitteisto edustaa alan viimeisintä teknologiaa ja yhtenä keskeisenä suuntana toiminnassa on pyrkimys olla mukana myös tuotekehityksessä. Olemme saaneet osallistua usean startup-yrityksen tuotekehitystyön tukemiseen. Rajoitetusti teemme myös laitetestaamista Mikrokirurgiakeskuksen toimintana. Lisäksi muun muassa Savonian kanssa yhteistyössä on suunniteltu ja toteutettu kustomoituja 3D-simulaatiomalleja. 3D-printatun mallin avulla voidaan tarkastella esimerkiksi aivoaneurysman sijaintia aivovaltimossa, kertoo Mikrokirurgiakeskuksen johtaja Antti Huotarinen.

Uusimman leikkaussalitekniikan lisäksi tutkimuslaitteistoon kuuluu muun muassa säädettävä hyperspektrikamera, mikroskoopin katseenseurantajärjestelmä, VR-käyttöliittymiä, leikkausvideoiden hallintajärjestelmä ja tehotietokoneita sovelluksia varten. Keskuksessa järjestetään vuosittain myös kansainvälisiä kirurgisen lääkintäteknologian kursseja. Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen keskeisiä palveluja ovat tuotekehitys- ja testauspalvelut, koulutus sekä tutkimus.

– Tilat soveltuvat esimerkiksi teknologiayrityksille tuote-esittelyjen järjestämiseen sekä tuotekehitystyöskentelyyn. Tuote-esittely keskuksen tiloissa mahdollistaa ammattilaisten perehdyttämisen uusien teknologioiden ja laitteiden käyttöön. Laite voi päästä edelleen kliiniseen ja operatiiviseen käyttöön, testauksen ja tuotekehityksen kautta. Aito sairaalaympäristö ja suora kontakti loppukäyttäjiin tarjoaa välittömän palautteen sekä tiedon teknologian kehittämistarpeista, mainitsee Ahmed Hussein, keskuksen kliininen koordinaattori.

Mikrokirurgiakeskuksen johtaja Antti Huotarinen ja kliininen koordinaattori Ahmed Hussein esittelevät AESCULAPin eksoskooppia, joka on Mikrokirurgiakeskuksen uusimpia laitteita.
Mikrokirurgiakeskuksen johtaja Antti Huotarinen ja kliininen koordinaattori Ahmed Hussein esittelevät AESCULAPin eksoskooppia, joka on keskuksen uusimpia laitteita.
Mikrokirurgiakeskuksen ja ortopedian yhteishankinta, artroskopiasimulaattori, joka mahdollistaa niveltähystystoimenpiteiden harjoittelun. Kuvassa olkapään leikkausten, kuten kiertäjäkalvon leikkauksien harjoitteluun sopiva moduuli.
Mikrokirurgiakeskuksen ja ortopedian yhteishankinta, artroskopiasimulaattori, joka mahdollistaa niveltähystystoimenpiteiden harjoittelun. Kuvassa olkapään leikkausten, mm. kiertäjäkalvon leikkauksien harjoitteluun sopiva moduuli.