Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Lapset lukemassa kirjoja.

Kirjallisuuden tärkeä rooli kriisien aikana – Venäjänkielisen kirjallisuuden seminaari 3.–4.11. Joensuussa

Itä-Suomen yliopisto ja Suomi-Venäjä-seuran Joensuun osasto järjestävät yhteisesti venäjänkielisen kirjallisuuden seminaarin 3.–4. marraskuuta yliopiston Agora-rakennuksessa. Seminaarin järjestäjät haluavat muistuttaa tällä tavoin kirjallisuuden kääntämisen merkityksestä kulttuurienvälisen ymmärryksen tuottajana sekä tuoda esille Suomessa asuvien venäjänkielisten kirjailijoiden viimeaikaista tuotantoa. 

– Kirjallisuuden luomat tarinat kiehtovat niin aikuisia kuin lapsia: suomalaiset lapset ovat aina rakastaneet Eduard Uspenskin kirjoja, kuten Fedja-setää – ja venäläiset lapset taas rakastavat Tatua ja Patua. Seminaarimme kannustaakin osaltaan kääntämään kirjoja lapsille ja aikuisellekin myös vaikeina aikoina, apulaisprofessori Marja Sorvari ja SVS:n Joensuun osaston puheenjohtaja Marja Jänis kuvailevat.  

Torstaina 3.11. suomalaista lastenkirjallisuutta venäjäksi kääntänyt Anna Sidorova kertoo lastenkirjallisuuden kääntämisestä tänä päivänä. Perjantaina taas esiintyvät suomentaja Kirsti Era, tutkija Pentti Stranius ja kirjailija Anna Soudakova

Kirsti Era on suomentanut viime vuosina monta merkittävää nykykirjallisuuden teosta, kuten Jelena Tšižovan romaanit Naisten aika (Into, 2018) ja Muistista piirretty kaupunki (Into, 2020) sekä Guzel Jahinan menestysromaanin Suleika avaa silmänsä (Into, 2016). Era kertoo seminaarissa, millaista suomentajan työ on kriisiaikana.

Tutkija Pentti Stranius on toiminut tulkkina suomalais-venäläisissä yhteistyöhankkeissa, ja hän puolestaan valottaa tulkin työtä ja siitä poikinutta tietokirjaa Unohdettu valkokangas (Warelius, 2022).  

Kirjailija Anna Soudakova kertoo työstään kirjailijana ja on Marja Jäniksen haastateltavana perjantaina 4.11. Soudakovalta on ilmestynyt kahden viime vuoden aikana kaksi romaania: paljon huomiota saanut Stalinin vainoja käsittelevä Mitä männyt näkevät (Atena, 2020) ja maahanmuuttajan kokemusta käsittelevä Varjele varjoani (Atena, 2022).

Seminaari on kaikille avoin ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Seminaarin ohjelma 
 

Lisätietoja:
Apulaisprofessori, UEF Marja Sorvari, marja.sorvari(at)uef.fi, p. 050 598 6428 
Puheenjohtaja, SVS Marja Jänis, marja.janis(at)kolumbus.fi