Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Alhaaltapäin kuvattu lasiseinäinen rakennus, puita pilkistää ylhäältä.

Kestävyysmurroksen tohtorikoulutus käynnistyy Suomessa

Itä-Suomen yliopisto johtaa kestävyysmurroksen tutkimukseen keskittyvää ainutlaatuista tohtorikoulutuspilottia, jossa koulutetaan Suomeen 40 tohtoria lähivuosien aikana. Mukana pilotissa on 10 yliopistoa yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa. Tohtorikoulutus käynnistyy syksyn 2024 aikana.

Pilotin tutkimus kohdentuu yhteiskunnan eri osa-alueilla tapahtuviin murroksiin, kun etsitään ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen sekä luonnonvarojen kestävään käyttöön ja hallintaan. Tutkimuskohteina ovat esimerkiksi kansalaisten elämäntavat, planetaarinen hyvinvointi ja terveys, tuotanto ja kulutus, hallinta ja oikeus sekä kulttuurinen muutos.

– Tutkimuksemme on ratkaisukeskeistä. Yhteiskunnassamme tarvitaan tosiasioihin perustuvia ja eettisesti virittyneitä ratkaisuja, jotka lisäävät kansalaisten luottamusta hyvään tulevaisuuteen, kertoo tohtorikoulutuspilottia johtava Arto O. Salonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on yhteistyössä Suomen Akatemian kanssa myöntänyt kestävyysmurroksen tohtorikoulutuspilottiin 10,2 miljoonaa euroa. Tohtorikoulutuspilottiin valittavat jatko-opiskelijat palkataan suoraan pilotissa mukana oleviin yliopistoihin.

Tohtorintutkinto antaa valmiudet toimia itsenäisenä tutkijana tai vaativassa asiantuntijatyössä akateemisella tai muulla työelämäsektorilla. Pilotin tavoitteena on, että väitöskirja voidaan saattaa esitarkastukseen kolmessa vuodessa tohtoriopintojen aloittamisesta. 

Lisätietoja kestävyysmurroksen tohtorikoulutuspilotista antaa pilotin akateeminen johtaja professori Arto O. Salonen sekä pilottiin osallistuvien yliopistojen vastuuprofessorit, jotka löytyvät alla olevasta tutkimusteemojen listauksesta. Teemojen esitystapa on suuntaa-antava. Tosiasiallisesti tutkimusteemat kietoutuvat toisiinsa, sillä kestävyysmurros on luonteeltaan tieteidenvälinen ilmiö.