Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Puukilainen Esa ja Johanna.

Esa ja Johanna Puukilainen

Kemian opiskelu on aito mahdollisuus päästä ratkaisemaan isoja haasteita

Kemistin työ on globaalien ongelmien ratkaisua ja uusien innovaatioiden kehittämistä. Parhaimmillaan siinä voi yhdistää omat mielenkiinnon kohteensa, kuten opettamisen tai maastohiihdon.

Kemiasta aikoinaan valmistuneiden Johanna ja Esa Puukilaisen mukaan kemian opiskelu on aito mahdollisuus päästä ratkaisemaan isoja haasteita, kuten ilmastonmuutosta. Yhteiskunnan ja maailman kehitys on ollut nopeaa. Väestömäärä kasvaa maapallolla ja luonnonvarat vähenevät, joten on löydettävä tehokkaampia ratkaisuja.

—Kemia liittyy tähän kaikkeen, toteavat Puukilaiset.

—Kemiaa opiskelemalla, ja varsinkin kaksoispätevyyden hankkimalla, varmistat työllisyytesi globaalien haasteiden aikana. Olen itse tästä hyvä esimerkki, kemistin ja opettajan pätevyydet hankkinut Johanna Puukilainen kertoo.

—Kemistin työ ei ole vain ongelmien ratkaisua. Siinä omat mielenkiinnon kohteensa voi yhdistää uraan, mikä on yksi kemian vahvuuksia, lisää Esa Puukilainen, joka toimii Vauhti Speed oy:n toimitusjohtajana.

— Yrityksemme toimintaan kuuluu kemian teollisuutta ja suksivoiteiden valmistusta. Viime aikoina olemme aloittaneet myös Fischerin hiihtovälineiden maahantuonnin ja jakelun.

Puukilaisten yhteinen taival alkoi jo opiskeluaikoina 90-luvulla.

—Tapasimme aikoinaan kemian laitoksella. Olemme siis yksi, mutta emme suinkaan ainut elävä esimerkki siitä, miten kemia yhdistää ihmisiä, Puukilaiset sanovat.

Hiihtourheilussa Suomi on perinteinen hiihtomaa, mutta pieni maa.

Esa Puukilainen

Toimitusjohtaja, Vauhti Speed oy

Hiihto

Uusia innovaatioita etsitään jatkuvasti, ja jos ratkaisu on olemassa, me kemistit se löydetään.

Mika Suvanto

Kemian laitoksen johtaja, professori

Avainsanat