Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Ortodoksinen kuoro.

Käyttömusiikkia – hyvää musiikkia? Johannes Teologin Laulajat konsertoi Joensuussa ja Kuopiossa

Itä-Suomen yliopiston kirkkomusiikin ja teologian opiskelijoiden kuoro, Johannes Teologin Laulajat konsertoi 27. ja 29.11.2022 yliopiston kotikaupungeissa, Kuopiossa ja Joensuussa. Konsertti vie kuulijat ortodoksisen kirkkolaulun käytännön maailmaan tarkoituksenaan herättää pohtimaan, onko jumalanpalveluskäytäntö musiikillisesti eriarvoista verrattuna esimerkiksi konsertteihin ja tarvitseeko näin olla. On kuitenkin selvää, että ilman liturgista käytäntöä ei ortodoksiseen perinteeseen nojautuvaa konserttimusiikkia olisi olemassakaan. 

Konsertit pidetään Kuopion pyhän Nikolaoksen katedraalissa (Sepänkatu 7) sunnuntaina 27.11.2022 klo 17.00 ja Joensuun ortodoksisella seurakuntasalilla (Kirkkokatu 32) tiistaina 29.11.2022, klo 18.00. Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Konsertin ohjelmisto koostuu suurelta osin aikamme ortodoksisesta musiikista vigilia- ja liturgia -jumalanpalveluksista. 

– Ohjelman säveltäjistä haluan nostaa esiin erityisesti ukrainalaissyntyiset Tetiana Iashvilin ja Elena Junekin. Heidän raikkaat ajatuksensa – elävä melodisuus ja hieno harmonian käsittelyn taito – osoittavat, kuinka liturginen perinne voi elää oman aikamme musiikin kautta menettämättä liturgista luonnettaan, kuvailee kuoron johtaja Petri Nykänen.

Konsertin muita säveltäjiä ovat muun muassa suomalaiset Leonid Bashmakov, Mikko Sidoroff ja Timo Ruottinen. Lisää kansainvälistä väriä tuovat taas virolainen Kyrillus Kreek, kanadalainen Roman Hurko sekä yhdysvaltalainen Kurt Sander

Konsertin päätteeksi kuullaan pieni kooste musiikkia joulun odotuksen ajalta. 

Avainsanat