Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

EKG-mittaus kaulakoru-EKG:llä.

Kaulakoru-EKG tunnistaa sydämen rytmihäiriön

Kuopiolaistutkijoiden kehittämä kaulakoru-EKG auttaa tunnistamaan luotettavasti eteisvärinän. Mittalaite kulkee korussa mukana ja potilas voi tehdä sillä EKG-mittauksen omatoimisesti. Tutkijoiden mukaan omatoiminen rytminseuranta helpottaa myös oireettomien tai satunnaisesti oireilevien rytmihäiriöiden havaitsemista.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkijoiden perustama terveysteknologiayritys Heart2Save kehittää ratkaisuja sydämen rytmihäiriöiden jatkuvaan seurantaan. Koruvalmistaja Saurumin kanssa yritys tuo myyntiin maailman ensimmäisen kaulakoru-EKG:n. Kokonaisuuteen kuuluu koruun upotettu helppokäyttöinen mittalaite ja automaattinen EKG-analyysipalvelu.

– Oireettoman tai satunnaisesti oireilevan eteisvärinän tunnistaminen vaatii toistuvaa rytminseurantaa. Kaulakorussa mittalaite kulkee luontevasti mukana. Se täyttää lääkinnällisen laitteen vaatimukset ja muotoilulla halutaan varmistaa, että se on myös mieluisa käyttää, toteaa Heart2Saven toimitusjohtaja, ensihoitolääkäri Helena Jäntti.

Eteisvärinä on yleisin pitkäkestoinen rytmihäiriö, joka lisää muun muassa aivoinfarktin vaaraa. Eteisvärinän varhainen diagnosoiminen ja hoidon aloittaminen pienentää kuitenkin merkittävästi riskiä.

Alustavia tutkimustuloksia kaulakoru-EKG:stä esiteltiin keväällä Euroopan kardiologisen seuran ESC:n kongressissa. Niiden mukaan laite tuottaa laadukasta EKG-mittausdataa, josta sekä kardiologit että automaattinen AiVoni-analyysipalvelu pystyivät luotettavasti tunnistamaan eteisvärinän.

Tuloksia esitteli lääketieteen kandidaatti Elmeri Santala, joka tekee Jäntin ohjauksessa aiheesta väitöskirjaa.

Kaulakoru-EKG on tulossa markkinoille tuotenimellä AiVoni <3 Lumoava.

Lisätietoja:

Helena Jäntti, CEO, Heart2Save,+358 40 553 8438  helena.jantti (a) heart2save.com

www.heart2save.com