Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

Tervo-Niemelä Kati henkilökuvassa.

Kati Tervo-Niemelä käytännöllisen teologian professoriksi

  • Yliopistoyhteisö

Muuttuvan uskonnollisuuden tutkija

– Yksinkertaisesti sanottuna tutkimusteni kohde on arjen teologia, tiivistää tuore käytännöllisen teologian professori Kati Tervo-Niemelä tutkimusintressejään.

Kiinnostuksesta arkeen kielivätkin Tervo-Niemelän julkaisut. Hän on lähestynyt muuttuvaa yhteiskuntaamme muun muassa kirkon työntekijöiden, seurakuntalaisten, kirkosta eronneiden, rippikouluikäisten ja median näkökulmasta. Punaisena lankana kaikissa luonnollisesti uskonnollisuus.

– Tutkimusalueeni on hyvin ihmisläheistä ja arkeen liittyvää. Parhaillani teen tutkimusta kuolemanpelosta ja erityisesti siitä, miten eri tavoin uskonnollisuus voi olla yhteydessä kuolemanpelkoon – sekä sitä synnyttävänä että siltä suojaavana.

Tervo-Niemelä kuvailee haluavansa tuoda ilmi sen, miten uskoa tuodaan todeksi ja millaisena se näyttäytyy erilaisille ihmisille. Myös kirkon työntekijöiden asenne omaan ammattiinsa ja siihen, mitä he haluavat työnsä kautta antaa seurakuntalaisille, kiinnostaa häntä.

– Teologiakin pitäisi nähdä alati muuttuvana asiana, alati elävänä ja arjessa rakentuvana. Maailma ja yhteiskuntamme muuttuu niin nopeaa vauhtia, ettei teologiaakaan pidä ajatella paikallaan pysyvänä käsitteenä.

Kirkko on parhaillaan haastavassa tilanteessa.

– Uskonnollisiin yhteisöihin kuuluminen ei ole enää itsestään selvää, joten kirkonkin on etsittävä itselleen uudenlainen rooli. Se muutos on kiinnostava tutkimuskohde.

Tervo-Niemelä teki aikanaan väitöskirjansa teologien uravalinnoista ja heidän kutsumustietoisuudestaan. Sillä tiellä hän kokee yhä olevansa.

– Pidän itse siitä, että voin liikkua muidenkin tieteiden rajapinnoilla. Omat tutkimukseni lähestyvät teologian alan tutkimuskysymyksiä sosiologisesta, kasvatustieteellisestä ja psykologisesta näkökulmasta.

Käytännöllisen teologian laaja tutkimuskenttä antaakin mahdollisuuden operoida monenlaisten tutkimuskysymysten parissa.

– Ja tämä on mahdollista erittäin hyvin tästä professorin tehtävästä käsin, etenkin täällä Itä-Suomen yliopiston teologian osastossa, jossa tehtävää ei ole rajattu niin tarkasti kuin suuremmissa yliopistoissa.

Tervo-Niemelä kertoo olevansa myös intohimoinen opettaja.

– Kyllä suurimmat odotukseni liittyvät uudessa työssäni erityisesti opetustyöhön sekä tutkimusten ohjaamiseen. Täällä on juuri sopivankokoinen opiskelijayhteisö, ja odotan todella paljon, että pääsen täällä opetustöihin pian mukaan.  


Tervo-Niemelä pitää 14. toukokuuta Joensuun kampuksella professuriesitelmän aiheesta Uskonto, elämänkaari ja kohtaaminen muuttuvassa yhteiskunnassa.

Kati Tervo-Niemelän painolaatuinen nimityskuva: https://kuvapankki.uef.fi/A/UEF+kuvahakemisto/12926?encoding=UTF-8

Painolaatuinen haastattelukuva: https://kuvapankki.uef.fi/A/UEF+kuvahakemisto/12931?encoding=UTF-8 

Lisätietoja:
Kati Tervo-Niemelä, kati.tervo-niemela(at)uef.fi, p. 050 325 3876


Kati Tervo-Niemelä

Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professori 1.3.2018–
S. 1972 Seinäjoki

Teologian tohtori 1999 Helsingin yliopisto

Tärkeimmät tehtävät

  • Helsingin yliopiston kirkkososiologia ma. professori (2015-2017)
  • Kirkkossosiologian yliopistonlehtori (2012-2015; 2017-2018)
  • Kirkon tutkimuskeskuskeskuksen tutkija (2000-2012)