Hyppää pääsisältöön

Koronavirustilanne Itä-Suomen yliopistossa

vanha talo

Karjalaisen kulttuurin kirjo avautuu Karjalankieliset rajalla -kirjassa – etäjulkistustilaisuus 26.2. klo 13–14

  • Kielet ja kulttuurit

Karjalan tutkijoiden uutuuskirja Karjalankieliset rajalla tarkastelee monitieteisen kulttuurintutkimuksen keinoin ylirajaista Karjalaa, karjalankielisiä Suomessa sekä kielivähemmistöjä Venäjän Karjalassa.

Kirja julkaistaan etäjulkistustilaisuudessa perjantaina 26.2. klo 13–14. Tilaisuus pidetään Zoom-kokouksena verkko-osoitteessa https://uef.zoom.us/j/65850921952. Tervetuloa kuuntelemaan ajankohtaista tietoa Karjalan tutkimuksesta!

Karjalankielisiä elää molemmin puolin Suomen ja Venäjän rajaa. Karjalankieliset, samoin kuin heidän lähinaapurinsa vepsäläiset ja lyydiläiset, ovat rajalla myös siinä mielessä, että perinteiset vähemmistökielten puhujayhteisöt ikääntyvät ja vähenevät. Silti uusiakin kielen käytön muotoja nousee esiin. Karjalankieliset rajalla tuo tuoreita tulkintoja ja näkökulmia Suomen ja lähialueiden itämerensuomalaisia ja karjalaisia koskevaan keskusteluun.

– Perinteisesti karjalan kielen status on ollut epämääräinen, ja nyt natiivikielenpuhujien väistyessä on vastuunkantajia etsittävä koulutetuista ja kielenkäyttäjinä aktiivisista sukupolvista. Uusimmat vähemmistökielten ympäristöt löytyvät tiedotusvälineistä, sosiaalisesta mediasta, musiikista ja lasten kielipesistä. Niiden avulla voidaan luoda arvoa karjalaiselle perinnölle ja kielen säilymiselle, sanoo kirjan toimittaja, professori Pekka Suutari Karjalan tutkimuslaitokselta.

Kirjassa tutkijat Itä-Suomen ja Helsingin yliopistoista luotaavat muun muassa rajakarjalaisuuden identiteettiä, murrehaastattelupuheita, karjalan ja vepsän kielen muutosta, karjalankielistä musiikkia, median etnisyyskäsityksiä, karjalankielisiä radiouutisia, vepsänkielistä mediaa ja lyydin puhujia. Näkökulmat vaihtelevat karjalaisuuden määrittymisestä mediaan ja kielenelvyttämiseen.

Kirjan julkaisee Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura, ja sitä myy Tiedekirja.

Lisätietoja:

Pekka Suutari, professori, Karjalan tutkimuslaitos, Itä-Suomen yliopisto, pekka.suutari@uef.fi, p. 050 414 5898

Tutustu karjalan kielen ja kulttuurin tutkimukseen Itä-Suomen yliopistossa:

Karjalan tutkimuslaitos: https://www.uef.fi/fi/yksikko/karjalan-tutkimuslaitos

Humanistinen osasto: https://www.uef.fi/fi/yksikko/humanistinen-osasto

Karjalankieliset rajalla -tutkimusryhmä: https://uefconnect.uef.fi/tutkimusryhma/karjalankieliset-rajalla/

Karjala ja kielikontaktit -tutkimusryhmä: https://sites.uef.fi/karjala/