Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Koululaisia.

Kannusta lasta kouluruokailuun

Koululaiset pääsevät tällä viikolla jälleen koulun patojen ääreen. Kesäloman jälkeen voi kestää hetken, että ruokailut alkavat taas sujua. Myös vanhemmat voivat omalla puheellaan ja esimerkillään kannustaa lapsia ja nuoria syömään monipuolisesti päiväkodissa ja koulussa.

Koulu- ja päiväkotiruokailu on ainutlaatuinen suomalainen innovaatio – kaikille lapsille taustasta riippumatta tarjotaan samaa, monipuolista, kestävää ja ravitsevaa ruokaa.

– Kouluruokailussa on mahdollisuus paitsi saada vatsansa täyteen, myös oppia ruuasta sekä kokoontua kavereiden kanssa saman pöydän ääreen, kertoo toiminnanjohtaja Silja Varjonen Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:stä.  

Vaikka valtaosa koululaisista käy kouluravintolassa, moni syö silti liian vähän tai yksipuolisesti.

– Vain joka kymmenes koululainen syö päivittäin suosituksen mukaisen ateriakokonaisuuden. Se on huolestuttavaa, sillä koulu- ja päiväkotiruoka on merkittävä osa lapsen päivittäistä ravintoaineiden saantia, muistuttaa projektitutkija Aija Laitinen Itä-Suomen yliopistosta.  

Koulussa ja päiväkodissa opitaan uusiin makuihin  

Vanhempien kannustuksella on suuri vaikutus koululounaan maistumiseen. Kysy söikö lapsi tai nuori ruokaa ja kenen kanssa söi. Maistuiko ruoka?  

– Päiväkotilaisen kohdalla kannattaa keskustella myös päiväkodin aikuisen kanssa, ja varmistaa että lapsi saa sopivan tuen ruokailuun. Varsinkin pienimmät lapset ovat hyvin eri vaiheissa syömistaitojen harjoittelussa, ja tästä kannattaa jutella avoimesti, muistuttaa varhaiskasvatuksen asiantuntija Taina Sainio Suomen Sydänliitosta.

Koulu- ja päiväkotiruoka voi olla monelle lapselle erilaista kuin kotona tarjottu ruoka.

– Se on suuri rikkaus, kun lapset pääsevät maistelemaan erilaisia ruokia, jotka eivät välttämättä kuulu oman perheen ruokakulttuuriin tai tottumuksiin. Kannusta lasta maistamaan ja kokeilemaan rohkeasti, Laitinen kehottaa.

Älä anna omien kouluruokamuistojen vaikuttaa siihen, miten itse kouluruuasta puhut. Moni asia on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Ole utelias nykypäivän koulu- ja päiväkotiruuasta. Monissa kunnissa kouluruokailuun on mahdollista tutustua esimerkiksi vanhempainilloissa.

Kun palautetta pitää antaa, anna se oikeaan osoitteeseen: ruokapalveluille, rehtorille tai ota asia puheeksi vanhempainyhdistyksessä tai -illassa. Koulu- ja päiväkotiruokaan laitetut rahat ovat lopulta poliittinen päätös, johon myös vanhemmat kuntalaisina voivat vaikuttaa.

Kuvallisia materiaaleja kouluruokailusta: https://maistuvakoulu.fi/maistuva-koulu-materiaalit/kouluruoka-ja-ateriarytmi/
Kuvallisia materiaaleja päiväkotiruokailusta: https://neuvokasperhe.fi/ammattilaiset/monikulttuurinen-ruokakasvatus/

Lisätietoja:

Aija Laitinen
projektitutkija
Itä-Suomen yliopisto
puh. 040 417 4194

aija.laitinen (a) uef.fi
 

Silja Varjonen
toiminnanjohtaja
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
puh. 040 526 8475
silja (a) ruokakasvatus.fi

Taina Sainio
varhaiskasvatuksen asiantuntija
Suomen Sydänliitto, Neuvokas perhe
puh. 040 536 0472
taina.sainio (a) sydanliitto.fi

Itä-Suomen yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen sydänliitto tukevat kuntia, kouluja ja päiväkoteja ruokailun ja ruokakasvatuksen kehittämisessä Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen -hankkeessa maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella 2021–2023. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen avuksi on luotu Maistuva koulu, Neuvokas perhe ja Nykytila.fi -työkalut.