Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Tekstitarroja lasiseinässä.

Itä-Suomen yliopistolle jatkorahoitusta kolmeen lippulaivaan

Suomen Akatemia myönsi Itä-Suomen yliopistoon yhteensä yli 5,6 miljoonan euron jatkorahoituksen kolmelle lippulaivahankkeelle. Lippulaivat ovat osaamiskeskittymiä, joilla luodaan tulevaisuuden osaamista ja kestäviä ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin sekä edistetään taloudellista kasvua kehittämällä muun muassa uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Jatkorahoitus on vuosille 2023–2024.

Uusia biologisia lääkkeitä kehittävälle GeneCellNano -lippulaivalle Itä-Suomen yliopisto sai 3,5 miljoonan euron jatkorahoituksen.

Geeni-, solu- ja nanoterapia kroonisten sairauksien hoidossa (GeneCellNano) -lippulaiva kehittää uusia biologisia lääkkeitä eli niin sanottuja ATMP-valmisteita, biomarkkereita ja diagnostiikkaa yleisten kroonisten sairauksien hoitoon. Keskiössä ovat innovaatiot, tuotantotekniikoiden kehittäminen ja tutkimustulosten kaupallinen soveltaminen. Lippulaivaa johtaa professori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopiston A. I. Virtanen -instituutista. Mukana ovat myös Oulun ja Helsingin yliopistot, Aalto-yliopisto sekä Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu.

UNITE-lippulaivan jatkorahoituksena Itä-Suomen yliopistolle myönnettiin 1,36 miljoonaa euroa.

UNITEMetsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutuksella resilienssiä, uusia arvoverkkoja ja merkityksellisiä kokemuksia -lippulaivan tavoitteena on monipuolistaa metsään liittyviä elinkeinoja, edistää metsien terveys- ja hyvinvointivaikutuksia sekä turvata luonnon monimuotoisuus. Lippulaivaan kuuluvat Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osasto, Luonnonvarakeskus, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus sekä Tampereen yliopisto. Konsortiota koordinoi Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osasto, ja vastuullisena johtajana toimii professori Heli Peltola.

Lisäksi Itä-Suomen yliopisto on mukana jatkorahoituksen saaneessa Ilmakehän ja ilmaston osaamiskeskus ACCC-lippulaivassa. Akatemia myönsi Itä-Suomen yliopistolle lippulaivaan 825000 euroa vuosille 2023–2024.

ACCC-lippulaivahankkeessa keskitytään ilmastonmuutoksen sekä heikentyvän ilmanlaadun tutkimukseen. Lippulaivaa koordinoi Helsingin yliopisto, ja Itä-Suomen yliopistossa sen vastuullisena johtajana toimii luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani, professori Kari Lehtinen.

Lisätietoja