Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Group of researchers walking.

Hyvinvointioikeuden keskus jatkaa kasvuaan – nimi muuttuu

Hyvinvointioikeuden keskus kokoaa yhteen ihmisten hyvinvointiin liittyvän oikeustieteellisen tutkimuksen, asiantuntijuuden ja koulutuksen Itä-Suomen yliopistossa. Lähes kolmenkymmenen tutkijan keskuksesta on kasvanut alan merkittävin tutkimus- ja opetuskeskittymä Suomessa. Oikeustieteiden laitoksen yhteydessä toimiva keskus tunnettiin aiemmin nimellä Hyvinvointioikeuden instituutti, ja sen nimi muuttuu Hyvinvointioikeuden keskukseksi 1.2.2022 alkaen.  Yliopistossa on muitakin keskuksia, jolloin nimenmuutos istuu oivallisesti osaksi kokonaisuutta ja on linjassa yliopiston johtosäännön kanssa. 

– Hyvinvointioikeuden tutkimuksen ja opetuksen kehittäminen on ollut laitoksellamme yksi toiminnan painopistealueista viime vuosina. Toiminta on kasvanut lyhyessä ajassa merkittäväksi keskusmaiseksi toiminnaksi, kertoo oikeustieteiden laitoksen johtaja Matti Turtiainen.

Hyvinvointioikeus vastaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin, lainsäädännöllisiin ja yksilön hyvinvointiin liittyviin monialaisiin oikeudellisiin kysymyksiin. Hyvinvointioikeuden keskus on verkottunut sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Keskus on mukana useissa tutkimushankkeissa, joiden ytimessä ovat yksilön hyvinvointiin liittyvät oikeudet ihmisen elämänkulun eri vaiheissa, kuten lapsuudessa ja vanhuudessa. 

– Huomattavaa on myös, että viime syksynä Itä-Suomen yliopisto avasi ensimmäisenä yliopistona Suomessa mahdollisuuden opiskella hyvinvointioikeutta pääaineena, muistuttaa Hyvinvointioikeuden keskuksen johtaja vanhuusoikeuden professori Anna Mäki-Petäjä-Leinonen.  

Hyvinvointioikeuden voi valita pääaineeksi oikeustieteiden laitoksen julkisoikeuden tutkintoihin. Hyvinvointioikeus kiinnittyy useampaan oikeudenalaan, ja hyvinvointioikeudelliset kysymykset usein myös leikkaavat julkis- ja yksityisoikeuden rajapinnan. Hyvinvointioikeudessa korostuu monitieteisyys ja -menetelmäisyys ja sekä tutkimuksessa että opetuksessa panostetaankin monitieteiseen verkottumiseen.

– Toimintamme on kasvanut yhteisen innostuksen ja yhdessä tekemisen kivijalalle. Monitieteisyyden ja -menetelmäisyyden tukemisen strategia sekä erilaisen osaamisen arvostaminen luotsaa Hyvinvointioikeuden keskuksen kehittämistä jatkossakin, tiivistää keskuksen koordinaattori Henna Nikumaa.

Tutustu Hyvinvointioikeuden keskukseen verkko-osoitteessa https://sites.uef.fi/hyvinvointioikeus/

 

Lisätietoja:

Matti Turtiainen, matti.turtiainen@uef.fi, 050 5277015

Anna Mäki-Petäjä-Leinonen, anna.maki-petaja-leinonen@uef.fi, 040 5118841