Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pipetointi.

GeneCellNano-lippulaivan tieteellinen kokous tuo yhteen alan huippututkijat ja yritykset

Uusien biologisten lääkkeiden kuten geeni-, nano- ja soluterapian tuomat mahdollisuudet yleisten kroonisten sairauksien hoitoon ovat monipuolisesti esillä Suomen Akatemian rahoittaman GeneCellNano-lippulaivan ensimmäisessä tieteellisessä kokouksessa Helsingissä 20.–21.4.2022. Kokous tuo yhteen huippututkijoita ja asiantuntijoita Itä-Suomen, Oulun ja Helsingin yliopistoista, Aalto-yliopistosta ja Veripalvelusta, useita alan yrityksiä sekä lippulaivan arvovaltaisen kansainvälisen ohjausryhmän. – Tavoitteena on syventää muun muassa akateemisten toimijoiden ja yritysten yhteistyötä uusien hoitomuotojen kaupallistamiseksi, kertoo lippulaivan johtaja, professori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta.

Biomedicum Helsingissä järjestettävään kokoukseen on tulossa yli 80 osallistujaa Suomesta ja ulkomailta. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan esityksiä. Professori Seppo Ylä-Herttuala ja lippulaivan varajohtaja, professori Seppo Vainio Oulun yliopistosta ovat median tavattavissa keskiviikkona 20.4. klo 10–12. Haastattelupyynnöt toivotaan ennalta osoitteeseen genecellnano (a) uef.fi.

Keskiviikkona 20.4. tutkijat esittävät lyhyitä katsauksia geeni- ja soluterapian sekä nanoteknologian uusiin ratkaisuihin muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja verkkokalvosairauksien hoidossa, syöpädiagnostiikassa ja koronarokotteen tehostamisessa. Torstain 21.4. esityksissä käsitellään FinnGen-hanketta, GeneCellNano-lippulaivassa kehitettävien hoitomuotojen kaupallisia mahdollisuuksia ja yritysten odotuksia.

Vainio kertoo, että esimerkiksi diagnostiikan saralla bioelektroniikan ja laaja-alaisten massaseulontaratkaisujen kehitystyössä käydään vuoropuhelua Oulun alueen elektroniikkayhtiöiden kanssa.

– Koronapandemian takia tieteellistä kokousta on jouduttu lykkäämään kahdesti, joten tapaaminen on kovasti odotettu, kertoo lippulaivan koordinaattorina toimiva tutkimuspäällikkö Anna-Kaisa Ruotsalainen Itä-Suomen yliopistosta.

Geeni-, solu- ja nanoterapia kroonisten sairauksien hoidossa (GeneCellNano) -osaamiskeskittymä kehittää uusia biologisia lääkkeitä eli niin sanottuja ATMP-valmisteita, biomarkkereita ja diagnostiikkaa yleisten kroonisten sairauksien hoitoon. Keskiössä ovat innovaatiot, tuotantotekniikoiden kehittäminen ja tutkimustulosten kaupallinen soveltaminen. Myös kotimaisen koronarokotteen tutkimus ja kehitys kuuluu tähän ohjelmaan. Lippulaiva muodostaa Suomessa alan eturivin tutkijoista, kliinisistä ja kolmannen sektorin toimijoista sekä johtavista yrityksistä ekosysteemin, jolla on edellytykset alan kansainväliseen kärkeen. Yhteistyössä on mukana 30 kotimaista ja ulkomaista yritystä ja laajat tutkijaverkostot EU:ssa, USA:ssa ja Japanissa. GeneCellNano on valittu Suomen Akatemian lippulaivaohjelmaan vuosille 2020–2024.

– Suomi on eturivin maita geeni- solu- ja nanopartikkelien tutkimuksessa. Lippulaiva tehostaa entisestään alan tutkijoiden yhteistyötä ja parantaa mahdollisuuksia uusien innovaatioiden luomiseen ja kaupallisten sovellutusten aikaansaamiseen, Ylä-Herttuala toteaa.

Tutustu tapahtuman ohjelmaan

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Tutkimuspäällikkö Anna-Kaisa Ruotsalainen, p. 050 321 7972, anna-kaisa.ruotsalainen (a) uef.fi, genecellnano (a) uef.fi

GeneCellNano-lippulaivan verkkosivut