Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

UEF-tunnus.

Armotonta menoa -elokuvan kutsuvierasnäytös ja paneelikeskustelu Kuvakukossa 6.4.

Tuotantoyhtiö Road Movies ja Itä-Suomen yliopisto järjestävät Armotonta menoa -elokuvan kutsuvierasnäytöksen ja ikääntyneiden palveluihin pureutuvan paneelikeskustelun Kino Kuvakukossa Kuopiossa keskiviikkona 6. huhtikuuta. Susanna Helken ohjaama palkittu dokumentaarinen lauluelokuva kertoo suomalaisen vanhushoivan tilasta, hoivatyöntekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla.

– Vanhushoivan kriisi on toistuvasti noussut uutisotsikoihin aina 1990-luvulta asti. Halusin elokuvan keinoin tehdä näkyväksi juurisyytä siihen, miksi mikään ei muutu. Hoivan etiikan sekä tehokkuuden ja säästämisen välinen yhteensovittamattomuus on elokuvan villakoiran ydin, Susanna Helke kertoo.

Elokuvassa seurataan kaavilaisia eläkeläisiä, hämeenlinnalaista lähihoitaja Tiinaa sekä vanhushoivan digiloikkaa Helsingissä. Elokuvan kuorolaulut on säveltänyt Anna-Mari Kähärä hoivatyöntekijöiden lähettämiin kirjeisiin perustuen. Itä-Suomen yliopiston emeritaprofessori Marja Vaarama osoittaa elokuvassa, miten vaikeaa hoivan moraalin ja kauppiasmoraalin yhteensovittaminen on. ”Me olemme kestävyysvaje”, eläkeläiset laulavat Kaavin maisemissa. Marja Vaarama muistuttaa, miten kansallinen puhe kestävyysvajeesta syntyi. Vaarama on mukana elokuvan päätteeksi järjestettävässä paneelikeskustelussa, jonka haastattelijana toimii dekaani Sari Rissanen Itä-Suomen yliopistosta.

– Ikääntyneiden palvelut ovat keskeinen osa hyvinvointialueiden palveluja ja nyt murrosvaiheessa on halutessamme mahdollista murtaa entisiä käytänteitä ja kulttuureita ikääntyneiden elämänlaadun parantamiseksi. Paneelissa pureudutaan kysymyksiin siitä, mikä pitäisi muuttua ja miten Pohjois-Savon ikääntyneiden palveluissa unohtamatta muutoksen toimeenpanoa sekä johtamisen että talouden kysymyksenä, Sari Rissanen toteaa.

Marja Vaaraman ja ohjaaja Susanna Helken lisäksi paneelikeskusteluun osallistuu Itä-Suomen yliopiston tutkijoita sekä Pohjois-Savon hyvinvointialueen päättäjiä ja asiantuntijoita.
Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja -elokuva 6.4. kello 18.00 Kino Kuvakukko Kuopio (Vuorikatu 27). Paneelikeskustelu Ikääntyneiden palvelut – Miten kokemus ja tutkimustieto saadaan hyvinvointialueilla päätöksenteon pohjaksi alkaa elokuvan päätyttyä.

Paneelikeskustelun osanottajat:
•    Susanna Helke, elokuvan ohjaaja, professori, Aalto yliopisto
•    Reetta Kettunen, vastuuvalmistelija, Ikääntyneiden palvelukokonaisuus, Pohjois-Savon hyvinvointialue
•    Ismo Linnosmaa, sosiaali- ja terveystaloustieteen professori, Itä-Suomen yliopisto
•    Riitta Raatikainen, Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja
•    Markku Siponen, Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen
•    Marja Vaarama, sosiaalityön emeritaprofessori, Itä-Suomen yliopisto

Lisätietoja:
Dekaani Sari Rissanen, puh. 040 594 3774, sari.rissanen(at)uef.fi
Ohjaaja Susanna Helke, puh. 050 448 9889, susanna.helke(at)aalto.fi