Hyppää pääsisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Tilhi syö pihlajanmarjaa. Kuva: Alwin Hardenbol.

Marjan viemää. Päihtynyt siipiveikko - tilhi nauttimassa käyneitä pihlajanmarjoja.

Alwin Hardenbol kansainvälisen valokuvauskilpailun voittoon

Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston tutkijatohtori Alwin Hardenbol on voittanut kansainvälisen BMC Ecology and Evolution -tiedelehden järjestämän valokuvauskilpailun Suhteita luonnossa -sarjassa.

Hardenbolin voittoisa otos esittää lentoon lähdössä olevaa tilheä, jonka nokassa on jäinen pihlajanmarja.

Nyt toista kertaa järjestetyn valokuvauskilpailun varsinaiseksi voittajaksi julistettiin Roberto García-Roa, joka edusti sekä espanjalaista Valencian että ruotsalaista Lundin yliopistoa. Suhteita luonnossa -sarjan lisäksi kisattiin Monimuotoisuus uhattuna -sarjassa, Elämää lähikuvassa -sarjassa sekä Tutkimuksen tohinassa -sarjassa.

Hardenbolin kuvaamalla tilhellä on läheinen suhde pihlajaan sekä etenkin pihlajanmarjoihin, jotka vaikuttavat jopa linnun muuttoreitteihin.

– Tilhet voivat syödä satoja pihlajanmarjoja päivässä: jopa kaksi kertaa oman painonsa verran. Tämä on tietysti pihlajanmarjan siementen leviämisen kannalta otollista, mutta linnuille asia ei ole aivan ongelmaton. Kun marjat kypsyvät, ne alkavat lopulta käydä ja niihin muodostuu etanolia, mikä saa linnut päihtymään ja aiheuttaa toisinaan jopa lintujen kuolemia. Ei olekaan mikään ihme, että tilhien maksa on kehittynyt melko suureksi, jotta se selviäisi niiden tahattomasta alkoholismista, Hardenbol kertoo.

Lisätietoja:

Alwin Hardenbol 

Tilhi syö pihlajanmarjaa. Kuva: Alwin Hardenbol.
Marjan viemää. Päihtynyt siipiveikko - tilhi nauttimassa käyneitä pihlajanmarjoja. Kuvauspaikka: Joensuu.