Tohtorinhatun hankkiminen

Promovendien on itse hankittava tohtorinhattu. Itä-Suomen yliopiston tohtoripromootioissa käytetään tieteenalakohtaisia värejä: tohtorinhattu on musta kaikilla muilla aloilla paitsi lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtoreilla tummanvihreä, teologian tohtoreilla violetti ja oikeustieteen tohtoreilla tummanpunainen. Tohtorinhatun samettiseen nauhaan kiinnitetään kullattu tunnus (embleemi, yleisesti puhutaan myös lyyrasta). Myös teologian alan tohtorinhattuun kiinnitetään tohtorintunnus.

Itä-Suomen yliopistossa tohtorintutkinnon suorittaneet hankkivat vuoden 2014 alusta lähtien tohtorinhattuunsa Itä-Suomen yliopiston embleemin. Ne, jotka ovat hankkineet hatun jo aiemmin Joensuun yliopistossa tai Kuopion yliopistossa käytössä olleilla embleemeillä, voivat käyttää niitä. Halutessaan embleemin saa myös vaihtaa. Embleemiä valmistaa toistaiseksi Saurum Oy ja sitä on saatavilla tohtorinhattujen valmistajien kautta.

Hattu kannattaa tilata ajoissa, koska se valmistetaan perinteisesti mittojen mukaan käsityönä. Yleensä mitat otetaan hattuliikkeessä. Lisäohjeita mittojen ottamisesta voi kysyä hatun valmistajalta.

Promootiossa on mahdollista käyttää myös lainattua tohtorinhattua. Lainahattua käytettäessä täytyy kuitenkin ottaa huomioon edellä mainitut ohjeet tieteenalakohtaisista väreistä ja tohtorin tunnuksesta. Hatun täytyy olla sopivan kokoinen, jotta se asettuu hyvin promovendin päähän promootioaktissa.

Hatun valmistajia

Tohtorinhatun valmistajia on useita. Perinteisen Wahlmanin hattuliikkeen ja kotimaisten modistien rinnalle on tullut uusia yrityksiä. Hatun valmistajissa on eroja käytettävien kankaiden, valmistusmaan, työtapojen ja hattujen hintojen osalta.

Tässä joidenkin tohtorinhattujen valmistajien yhteystietoja:

•    Hattuliike E. R. Wahlman Oy (Helsinki), www.wahlman.fi. Mittauspäivä Kuopiossa tammikuussa. Tohtorinhatun normaalihinta 745 €, josta promootioon osallistuville - 10 % alennus, jolloin hinnaksi jää 670 €. Tarjous voimassa 1.9.2019-31.1.2020.
•    Hattuateljee Lyolène (Helsinki), modisti Kirsti Valtonen www.tohtorinhattu.net
•    Hattuateljee Memmu Lankila (Helsinki), www.tohtorinhattu.eu. Hinta promootioon osallistuville UEFin tohtoreille 635€
•    Hattuliike Kristiina, modisti Kristiina Kivelä (Turku), hattukristiina.suntuubi.com. Hinta promootioon osallistuville UEFin tohtoreille 595€ / 645€
•    Ab Melanders Hattfabrik Oy (Helsinki), www.melandershattfabrik.fi. Hinta promootioon osallistuville UEFin tohtoreille 619 €
•    Tohtorinhatut Harvest EB www.doctoralhats.harvesteb.com. Promootiotilaus 31.12. mennessä 590e, sen jälkeen 605e. Useita mittausyhteistyöliikkeitä Suomessa.

Hattujen mittauspäiviä Kuopion kampuksella

Hattujen valmistajia on syksyn ja kevään kuluessa tulossa paikalle myöhemmin ilmoitettavina ajankohtina.