Hammaslääketieteen yksikkö on yksi lääketieteen laitoksen neljästä yksiköstä. Kuopion hammaslääkärikoulutuksesta valmistuu suun alueen terveyden edistämisen, sairauksien ennalta ehkäisyn, diagnostiikan ja hoidon ammattilaisia. Korkeatasoiseen tutkimukseen perustuva koulutus tähtää potilaan kokonaisvaltaiseen hoitoon. Panostamme koulutuksessa myös erityisesti moniammatilliseen tiimityöhön.
240
Opiskelijaa
50
Henkilöstöä
100
Työllistymisprosentti
Koulutus
Hammaslääkärin peruskoulutus kestää 5,5 vuotta (330 op) ja johtaa hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon. Korostamme opintojen alkuvaiheesta lähtien suun terveydenhuollon ja hammaslääkärin roolia osana kokonaisvaltaista terveydenhuoltoa. Meiltä valmistuvat hammaslääkärit ovat purentaelimen ja suun alueen terveyden edistämisen, sairauksien ennalta ehkäisyn, diagnostiikan ja hoidon asiantuntijoita, jotka tarvittaessa ohjaavat potilaan myös muiden terveydenhuollon ammattilaisten hoitoon.
Koulutus jakautuu prekliiniseen ja kliiniseen vaiheeseen. Prekliinisessä vaihessa kahden ensimmäisen vuoden aikana paneudutaan perustietoihin ja taitoihin pitkälti lääketieteen teoreettisten opintojen pohjalta. Kliinisessä vaiheessa kolmannesta vuodesta eteenpäin edetään teorian ohella simulaatioharjoittelusta potilastyöhön opetusklinikassa.
Koulutuksen loppuvaiheessa viidennen vuoden jälkeen opiskelijat suorittavat puolen vuoden syventävän käytännön harjoittelun terveyskeskuksissa.
Koulutusohjelmat
Tutkimus
Hammaslääketieteen opetus perustuu korkealaatuiseen tutkimukseen. Teemme kansainvälisen tason tutkimusta rekrytoimalla alan osaajia tutkijoiksi ja opettajiksi sekä kouluttamalla omista opiskelijoista tutkijoita.
Yksikkömme on mukana valtakunnallisessa suun terveystieteiden tohtoriohjelmassa (FINDOS). FINDOS-verkostoon kuuluvat kaikki Suomen hammaslääketieteen koulutusyksiköt, Kuopion lisäksi Helsinki, Oulu ja Turku. FINDOS järjestää muun muassa valtakunnallisia tutkijakoulutusseminaareja ja tutkijakoulutuspäiviä, joita verkoston tohtorikoulutettavat voivat hyödyntää teoreettisena koulutuksena tohtorin tutkintoon.
Hammaslääketieteen yksikön korkeatasoisen tutkimustyön tavoitteena on suusairauksien syntymekanismien selvittäminen ja niiden ehkäisyn ja hoidon kehittäminen. Uusi tutkimustieto pyritään siirtämään viipymättä terveydenhuollon käyttöön.
Ajankohtaista
Uutiset
Tapahtumat
Potilaaksi opetusklinikalle
- Ota yhteyttä oman kuntasi suun terveydenhuollon ajanvaraukseen
- Ilmoita hammashoitokäynnillä terveyskeskuksessa toiveesta päästä potilaaksi opetusklinikalle
- Opetuspoliklinikan potilaana saat hoidon potilasmaksussa 20 % alennusta terveyskeskustaksan mukaisesta hinnasta
Opetusklinikan vastaanottotyöskentelyyn sisältyy opetusta: suun tutkimuksen, diagnoosin ja hoidon suorittamisen tarkastaa aina hammaslääkäriopettaja. Hoitosuunnitelma kustannusarvioineen laaditaan yhteistyössä potilaan kanssa. Opetustehtävän vuoksi opetusklinikalla tapahtuvaan hammashoitoon on varattava normaalia enemmän aikaa. Vaativissa toimenpiteissä hoitotoimenpiteen voi tarvittaessa suorittaa opettajana toimiva erikoishammaslääkäri opiskelijan avustamana.
Potilastoimiston yhteystiedot
- avoinna ma-to klo 8-15, pe klo 8-13
- puh. 044 7179 501 ja 044 7179 502 (soittoajat ma-pe 8-11 ja 13-14)
- puh. 044 7179 512 (vastaaja auki 24h)
- käyntiosoite: Kuopio, Yliopistonranta 1 C
(Canthia-rakennus, D-porras, 4. kerros)

Yhteystiedot
Postiosoite
Itä-Suomen yliopisto
Hammaslääketieteen yksikkö
PL 1627
70211 Kuopio
Käyntiosoite
Yliopistonranta 1 C, Canthia, B-porras