Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Pyöreitä tarroja lasiseinällä.

Professori Eeva Jokisen jäähyväisluentotilaisuus

  • Juhla
  • Yliopistoyhteisö
Tapahtumapäivämäärä:
Aika:
13:00–15:00
Tapahtumapaikka:
Joensuun kampus, Metria-rakennus, sali M100, sekä verkossa
Lisätietoja:
Yliopistokatu 7
Lisää kalenteriin:

Professori Eeva Jokisen jäähyväisluentotilaisuus pidetään torstaina 13. kesäkuuta alkaen klo 13 Joensuun kampuksella Metria-rakennuksen salissa M100. Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä. 

Tilaisuudessa kuullaan professori Jokisen jäähyväisluento "Ihminen on lätäkkö. Työ ja tunteet toimijuuden jälkeen".

Tilaisuuden muu ohjelma tarkentuu lähempänä ajankohtaa. 

Ilmoittautumiset paikan päällä osallistuville pyydetään kahvitarjoilua varten 31.5. mennessä.

Eeva Jokinen on toiminut Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntapolitiikan professorina vuodesta 2007 lähtien. Sitä ennen hän hoiti naistutkimuksen määräaikaista professuuria Jyväskylässä, toimi akatemiatutkijana, assistenttina ja yliassistenttina Jyväskylän yliopistossa sekä vierailevana tutkijana Utrechtin yliopistossa. Eeva Jokinen oli yhteiskuntatieteiden laitoksen varajohtaja 2014–17 ja johtaja 2018–21. 

Eeva Jokisen tutkimuksen voi jakaa useisiin teemoihin, jotka välillä yhtyvät ja välillä eriytyvät. Varhaisin on työn ja sukupuolen tutkimus: miten työ ja sen merkitys muuttuvat, mikä työ jää näkymättömäksi, miten työn arvo sukupuolittuu, ja miten sukupuoli toimii tavan ja koodin logiikalla (esim. Jokinen 2005: Aikuisten arki; Veijola & Jokinen 2008: Towards a Hostessing Society; Veijola & Jokinen 2018: Coding gender in academic capitalism).  Nämä teemat vahvistettuna ruumiillisuuden teoretisoinnin ja kulttuuritutkimuksen välineillä kantavat Soile Veijolan kanssa rakennettua turismitutkimuksen kokonaisuutta (The Body in Tourism 1994; The Disoriented Tourist: The Figure of the Tourist in Contemporary Cultural Critique 1996; The Death of a Tourist 1998).  

Kolmanneksi kokonaisuudeksi vahvistui prekaarisuuden tutkimus Joensuuhun siirtymisestä lähtien, jonka merkittävimmät julkaisut ovat kollektiivisesti tehdyt Yrittäkää edes! Prekarisaatio Pohjois-Karjalassa 2011 ja Prekarisaatio ja affekti 2015. Neljäs tutkimusteema laajeni työn organisointiin ja johtamiseen: LeanWorkGender-hanke tarttui työn tehostamisoppeihin sosiaali- ja terveyspalveluissa erityisesti sukupuolen ja elämäntaitoja ja tunteita kuluttavassa yhteiskuntamuodossa. Hankkeesta kertoo kirja Gender and Welfare Service Work in Biocapitalism. Lean in Action 2024. 

Eeva Jokisen tutkimuksia luonnehtii ajatus arjen keskeisyydestä yhteiskuntien toiminnassa ja yhteiskuntapolitiikassa. Työtä, äitiyttä, turismia, työnjohto-oppeja ja globaalia kapitalismia voi ja pitää tarkastella siitä näkökulmasta, miten ihmiset tekevät yhdessä elämästä elettävää, tunnettavaa ja asuttavaa.  

Muun muassa suurin osa edellä mainituista julkaisuista löytyy avoimina julkaisuina UEF Connect palvelussa.


Lämpimästi tervetuloa!

Yhteyshenkilö: yliopistonlehtori Helena Hirvonen, helena.m.hirvonen@uef.fi.