Tältä sivulta löydät tietoa koronavirustilanteen aiheuttamista järjestelyistä Itä-Suomen yliopistossa. Tietoa opiskelusta, opetusjärjestelyistä ja opiskelijavaihdosta koronatilanteen aikana on koottu opiskelijoiden Kamu-verkkopalveluun.
Kaiken toiminnan lähtökohtana on varmistaa turvallinen työskentely ja opiskelu yliopistossa. Tämä edellyttää vastuullista toimintaa meiltä kaikilta.
Kampusten kaikki ovet ovat avoinna entiseen tapaan, ja kaikkien kampuksella kävijöiden (opiskelijat, henkilöstö, vierailijat) on noudatettava seuraavia perusohjeita:
- Tule kampukselle vain terveenä.
- Pese kädet heti kampukselle tultuasi sekä säännöllisesti usean kerran päivässä. Käsidesiä käytetään, kun käsien peseminen ei ole mahdollista.
- Pidä 2 metrin turvaväli muihin.
- Käytä maskia kaikissa tiloissa, joissa on kerralla useampia henkilöitä, myös luennoilla.
- Älä kättele äläkä halaa muita.

Tärkeät koronavirusuutiset ja -tiedotteet
Opiskelijan ja työntekijän tukikanavat
Ohjeita
Itä-Suomen yliopiston henkilöstö voi työskennellä kampuksilla siten, että yliopiston tiloissa työskentelevien henkilöiden määrä ei ylitä puolta normaalista. Kyse on hybridimallista, jossa etä- ja lähipäivistä sovitaan esimiehen kanssa. Esimiehet koordinoivat asiaa yksiköissä.
Yksikön johdolla on oltava tieto kampuksella kulloinkin työskentelevistä henkilöistä. Riskiryhmäläiset jäävät kuitenkin edelleen etätöihin ja heidän osaltaan paluu linjataan myöhemmin. Kokoukset suositellaan pidettävän etänä aina, kun se on mahdollista ja etäkokouksissa kannustetaan laittamaan kamera päälle oman puheenvuoron ajaksi.
Mikäli työntekijän kanssa samassa taloudessa asuvalla esiintyy koronavirustaudin oireita ja on riskiä koronavirustartunnasta (mm. altistus, matkustaminen tms. seikka), suositellaan työntekijän jäävän etätyöhön, kunnes henkilön koronavirustestin tulos valmistuu tai oireet väistyvät. Alle 10-vuotiaiden lasten osalta työntekijällä on oikeus myös tilapäiseen hoitovapaaseen sen ehtojen mukaisesti (lisätietoa tilapäisestä hoitovapaasta löytyy Heimosta, edellyttää UEF-kirjautumista).
Itä-Suomen yliopiston edellä mainittu suositus hybridimallin mukaisesta työskentelystä ja etäkokouksista on voimassa kevätlukukaden 2021.
Henkilökunnan etätyöskentelyn ohjeet löydät Heimo-verkkopalvelusta (edellyttää UEF-kirjautumista).
Itä-Suomen yliopisto suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa tiloissa, joissa on kerralla useampia henkilöitä, myös luennoilla. Aiemmin suositus koski vain tilanteita, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.
Itä-Suomen yliopisto tarjoaa kasvomaskit kampuksillaan opiskeleville ja työskenteleville opiskelijoilleen ja henkilöstölleen, ja maskeja on saatavilla kampusrakennusten pääauloissa.
Henkilöstön jäsenille maskit tarjotaan myös työmatkoille, jotka tapahtuvat julkisilla liikennevälineillä tai kimppakyytejä hyödyntäen. Kodin ja työpaikan välillä kulkemiseen yliopisto ei tarjoa maskeja.
Opiskelijoiden harjoitteluissa noudatetaan harjoittelupaikan (kuten sairaalan) omia turvallisuusohjeita.
Yliopiston tarjoamat kasvomaskit ovat tarkoitettu kampuksella käytettäviksi, eivät siis yksityiskäyttöön.
Yliopiston kasvomaskisuositusta päivitetään tarvittaessa valtakunnallisten suositusten mukaisesti.
Yliopiston hankkimat kasvomaskit ovat kirurgisia suu-nenäsuojuksia (tyyppi II).
KASVOMASKIEN JA TARVIKKEIDEN TILAAMINEN
- Yksiköt tilaavat kasvomaskit keskitetysti yliopiston varastosta virastomestareiden kautta (virastomestarit-joensuu@uef.fi tai virastomestarit-kuopio@uef.fi)
- pakkauskoot ovat 50 kpl ja 10 kpl
- 10 kpl paketit on tarkoitettu ensisijaisesti työmatkoille mukaan otettavaksi
- Virastomestareiden varastossa on myös kertakäyttöliinoja, joita voi tilata. Siivouspalvelujen kautta voi pyytää kuituliinoja ja yleispuhdistusainetta.
KASVOMASKIN KÄYTTÖOHJE
- Puetaan päälle puhtain käsin.
- Ei kosketeta käytön aikana.
- Riisutaan nauhoista ottamalla kiinni puhtain käsin ja poistetaan käytöstä, minkä jälkeen pestään kädet.
Lisäohjeita:
Näin käytät kasvomaskia (THL / PDF)
Kirurgisen suu-nenäsuojuksen käyttö (Uskalla Auttaa Koulutuspalvelut / Youtube-video)
Lisätietoja suosituksesta:
COVID-19@uef.fi
Koronavirustestaus tapahtuu julkisen terveydenhuollon kautta. Tartuntatautilain mukaan koronavirustestaus on julkisen terveydenhuollon tehtävä ja vain sitä kautta hoidetaan altistuneiden jäljitys ja mahdolliset karanteeniin asettamiset.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla on listattu koronaviruksen oireita.
Itä-Suomen yliopisto suosittelee, että kaikki koronavirustaudin oireista kärsivät ottaisivat yhteyttä julkiseen terveydenhuoltoon matalalla kynnyksellä ja hakeutuisivat testiin. Niin ikään yliopisto suosittelee Koronavilkku-sovelluksen käyttöä henkilöstölleen ja opiskelijoilleen.
Jos saat altistumishälytyksen Koronavilkusta:
- Jää etäopiskelemaan tai etätyöhön
- Ota yhteyttä terveysviranomaisiin ja hakeudu tarvittaessa koronatestiin
- Negatiivisella koronatestituloksella ja oireettomana voit palata kampukselle
Kuinka toimitaan, kun kampuksella olleella henkilöllä ilmenee koronatartunta?
Koronatartunnan saanut henkilöstöön kuuluva:
- jää karanteeniin terveysviranomaisten määräyksellä,
- ilmoittaa lähijohtajalleen mahdollisesta sairauspoissaolostaan ja karanteenistaan yliopiston normaalin ohjeistuksen mukaan (karanteeniajalta haetaan Kelan tartuntatautipäivärahaa työnantajalle, koska henkilölle maksetaan palkkaa) ja
- auttaa terveysviranomaisia jäljitystyössä.
Koronatartunnan saanut opiskelija tai muu yliopistoyhteisöön kuuluva:
- jää karanteeniin terveysviranomaisten määräyksellä ja
- auttaa terveysviranomaisia jäljitystyössä.
Terveysviranomaiset aloittavat koronatartunnan saaneen kanssa altistuneiden jäljityksen ja määräävät myös heidät karanteeniin. Terveysviranomaiset johtavat prosessia ja ohjeistavat yliopistoa mm. tilojen puhdistamisessa.
Yliopisto auttaa terveysviranomaisten pyytäessä jäljitystyössä toimittamalla listat tartunnan saaneen kanssa yhtä aikaa samoissa tiloissa olleista. Nämä tiedot tulee löytyä yksiköstä tai opettajalta. Työsuojelu auttaa tarvittaessa selvitystyössä ja terveysviranomaisten määrittämissä toimissa.Yliopistolla on myös lakisääteinen velvollisuus luetteloida koronavirukselle työssä altistuneet henkilöt.
Opiskelijan terveyttä koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä (JulkL 24 §).
Lain yksityisyyden suojasta työelämässä mukaan työntekijän terveydentilaa koskevia tietoja saavat käsitellä vain ne henkilöt, jotka näiden tietojen perusteella valmistelevat tai tekevät työsuhdetta koskevia päätöksiä taikka panevat niitä toimeen. Työnantajan on nimettävä nämä henkilöt tai määriteltävä tehtävät, joihin sisältyy terveydentilaa koskevien tietojen käsittelyä. Tietoja käsittelevät henkilöt eivät saa ilmaista näitä tietoja sivulliselle työsuhteen aikana eikä sen päättymisen jälkeen. Lisätietoa sairauspoissaoloista ja työntekijän terveydentilaa koskevien tietojen käsittelystä löytyy Heimosta (UEF-kirjautuminen vaaditaan).
Muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee nyt, että myös kaikki kotimaan matkustus tulisi rajoittaa vain välttämättömään. Itä-Suomen yliopiston koronavirusohjeistus on päivitetty vastaamaan THL:n suositusta: kaikki matkustus niin kotimaassa kuin ulkomaille on rajoitettu vain välttämättömään. Lisäksi omaehtoisen karanteenin pituutta on nostettu 10 päivästä 14 päivään.
Työmatkustusta korkean koronavirusriskin maihin tulee pääsääntöisesti välttää aina. Työmatka voi kohdistua korkean riskin maahan ainoastaan erittäin painavista syistä, ja matkan välttämättömyys yliopiston työtehtävien hoidon kannalta tulee arvioida tarkasti esimiehen kanssa.
Arvioinnissa tulee huomioida, että yliopiston matkavakuutus ei korvaa riskimaassa tapahtuvasta koronavirukseen sairastumisesta aiheutuvia kuluja, jotka maasta riippuen voivat nousta hyvinkin korkeiksi. Lue vakuutusyhtiö Protectorin tiedote matkavakuutuksesta ja koronaviruksesta.
Välttämättömät vierailut ulkomailta ovat sallittuja (opponentit, vierailevat tutkijat, ulkomailta saapuvat opiskelijat, jne). Korkeamman koronailmaantuvuuden maista saapuvien vierailijoiden on pysyttävä poissa yliopiston tiloista 14 vuorokauden ajan Suomeen saapumisestaan. Tämä on hyvä ottaa huomioon matka- ja tutkimussuunnitelmissa.
Henkilökuntavaihdot (sekä lähtevät että saapuvat) ovat sallittuja kevätlukukaudella 2021 yliopiston, THL:n ja ulkoministeriön sekä vaihtokohteiden maiden ja oppilaitosten ohjeita noudattaen.
Suomen hallitus tarkastelee maahantulon rajoituksia noin kahden viikon välein, ja viimeisin tieto rajoituksista ja suosituksista löytyy valtioneuvoston verkkosivuilta. Katso maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa. Riskimaista palaavien tulee jäädä THL:n ohjeiden mukaiseen karanteeniin.
Terveysturvallisuustoimet
Matkustajille, jotka tulevat Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maista, suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella negatiivisella koronavirustestillä.
Suomessa asuva voi korkean ilmaantuvuuden maasta palatessaan lyhentää 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia menemällä koronatestiin heti Suomeen saavuttuaan lentokentällä tai satamassa ja toiseen testiin kotipaikkakunnalla aikaisintaan 72 tuntia ensimmäisen testin jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia kotona.
Matkustajille, jotka eivät asu Suomessa, suositellaan koronatestiä alle 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Toiseen testiin voi mennä Suomessa aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia majoituskohteessa. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri voi määrätä karanteenin. Karanteenia jatketaan, kunnes on parantunut.
Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista paitsi niihin maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.
Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.
Määräys on voimassa ajalla 23.3.2021–22.4.2021 ja se koskee sekä Joensuuta että Kuopiota.
Aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti molemmilla kampuksilla 22.4. asti kaikki opetus ja tapahtumat on järjestettävä siten, että yhdessä tilassa on kerrallaan enintään 20 henkilöä.
Kevätlukukaudella 2021 lähiopetusta järjestetään mahdollisuuksien mukaan ja ensisijaisesti syksyllä 2020 aloittaneille opiskelijoille.
Opiskelijavaihdot ovat sallittuja kevätlukukaudella 2021 yliopiston, THL:n ja ulkoministeriön sekä vaihtokohteiden maiden ja oppilaitosten ohjeita noudattaen. Koska koronatilanne saattaa muuttua nopeastikin, tulee vaihtoa suunnittelevien myös varautua mahdollisiin muutoksiin. Itä-Suomen yliopisto on päättänyt keskeyttää vaihto-opiskelijoiden vastaanottamisen ulkomailta kevään ajaksi koronavirustilanteen vuoksi. Keskeytys jatkuu 31. heinäkuuta 2021 saakka.
Tarkempaa tietoa opiskelusta, opetusjärjestelyistä ja opiskelijavaihdosta löydät Kamusta.
Suurin osa kampusten palveluista on avoinna (osassa rajoitetut aukioloajat). Kaikissa tiloissa on noudatettava turvavälejä ja yliopiston antamia hygieniaohjeita.
Kampuskirjastojen palveluista löytyy tietoa kirjaston verkkosivuilta.
Itseopiskelutilat ja ATK-luokat sekä Opparin asiakaspalvelutiskit ja service deskit Joensuussa ja Kuopiossa ovat avoinna. Myös opintohallinnon asiakaspalvelupisteet ovat avoinna tarkemmat tiedot aukioloajoista löytyvät Kamusta.
Kampuksen ravintolat palvelevat sekä opiskelijoita että henkilökuntaa. Ravintolakohtaiset aukioloajat ja ravintoloiden ruokalistat löytyvät ravintoloiden omilta sivuilta. Hallituksen päätös sulkea ravintolat asiakkailta koskee nyt myös Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Savoa, ja näin ollen myös yliopiston kampuksilla toimivia ravintoloita. Hallituksen päätöksen mukaisesti ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet on pidettävä suljettuna asiakkailta 18.4.2021 saakka niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä epidemian kiihtymisen katkaisemiseksi. Noutoannosten mukaan myyminen on kuitenkin sallittua myös sulun aikana.
Siivouspalveluissa noudatetaan TTL:n ohjeita.
Sykettä-liikuntapalvelut tarjoavat tällä hetkellä vain etätunteja. Fyysistä läsnäoloa vaativien tuntien järjestäminen alkaa koronavirustilanteen ja aluehallintoviranomaisen päätösten niin salliessa.
Ainejärjestötoiminta on käynnistynyt.
Riskiryhmien rokottaminen koronavirusta vastaan on alkanut julkisessa terveydenhuollossa. Kun oma rokottamisvuorosi tulee, voit käydä ottamassa rokotteen työajalla. Vielä ei tiedetä, tuleeko rokote mahdollisesti myöhemmin saataville työterveyshuollon kautta. Mikäli näin tapahtuu, asiasta tiedotetaan erikseen.
Lisätietoa Suomen rokotusohjelmasta ja -järjestyksestä löydät THL:n verkkosivuilta.
Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.
Määräys on voimassa ajalla 23.3.2021–22.4.2021 ja se koskee sekä Joensuuta että Kuopiota.
Aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti molemmilla kampuksilla 22.4. asti kaikki opetus ja tapahtumat on järjestettävä siten, että yhdessä tilassa on kerrallaan enintään 20 henkilöä.
Yliopiston järjestämissä tilaisuuksissa henkilömäärä on rajoitettu 20 henkilöön. Tämä koskee kaikkia yliopiston omia tilaisuuksia, mukaan lukien opetus ja väitöstilaisuudet. Lue väitöstilaisuuksia koskeva ohjeistus. 20 henkilön rajoitusta sovelletaan myös ISYY:n ja ainejärjestöjen tilaisuuksissa.
Yliopiston tiloja ei vuokrata opiskelijoille vapaa-ajan iltatilaisuuksiin loppuvuoden aikana. Ainejärjestöjen virallisiin kokouksiin tiloja voi varata kokoontumisrajoitusten ja turvallisuusohjeiden puitteissa.
Yliopisto ottaa vastaan myös ulkopuolisia tilavarauksia. Ulkoisissa tilavarauksissa noudatetaan kansallisia ohjeita, alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksia ja AVIn määräyksiä.
Itä-Suomen yliopiston tilat ja varauslomakkeet.
Terveydenhuollon kuormituksen vähentämiseksi työntekijät voivat jäädä sairauslomalle seitsemän perättäisen vuorokauden ajaksi omalla ilmoituksellaan ja esimiehen luvalla ilman lääkärintodistusta. Samaa sääntöä sovelletaan tilanteisiin, joissa työntekijän lapsi sairastuu.
Työterveyshuolto Terveystalolla on normaalisti käytettävissä etätyön aikana niille, joilla työterveyshuollon käyttöoikeus muutoinkin on. Olemme avanneet lääkäri-chatin 24/7, jotta etäyhteys lääkäriin on mahdollinen myös viikonloppuisin. Lääkärien livevastaanotot eivät ole auki sopimuksessamme edelleenkään viikonloppuisin.
Myös Terveystalon hoitaja-chat on nyt Itä-Suomen yliopiston henkilökunnan käytössä. Hoitaja-chatin kautta voi hoitaa asioita, jotka eivät välttämättä vaadi lääkärin huomiota. Palvelu on saatavilla 24/7.
Yliopisto ei ole avannut koronatestausta Terveystalon kautta. Julkinen sairaanhoito hoitaa testaukset omilla säännöillään. Muistathan, että koronaa epäiltäessä minnekään ei saa mennä soittamatta ensin. Koska tilanne on poikkeuksellinen, on tärkeää seurata THL:n tiedotteita ja ymmärtää, että terveydenhuolto palvelee nyt kiireellisyysjärjestyksessä. Taataan yhdessä se, että kiireisestä apua tarvitsevat sitä saavat.
Koronavirustilanne voi aiheuttaa ahdistavia tunteita. Yliopiston opiskelijat voivat kääntyä YTHS:n puoleen ja henkilökunta voi olla yhteydessä Terveystaloon.
Kamuun on lisäksi koottu kattava lista erilaisista auttavista tahoista.
Suomessa voimassa olevat koronavirusrajoitukset ja -suositukset löytyvät kootusti valtioneuvoston verkkosivuilta.
THL:n sivuilta löydät lisätietoa ajankohtaisesta koronavirustilanteesta ja koronaviruksen aiheuttamista oireista ja suojautumisesta.
THL:n sivuilta saat tietoa myös koronaviruksen vaikutuksista matkustamiseen.
Valtakunnallinen ja maksuton koronavirusta koskeva puhelinneuvonta toimii numerossa 02 9553 5535. Neuvonta on auki arkisin kello 08–21 ja lauantaisin kello 09–15. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tarjolla on myös chat-toiminto. Palvelussa tarjotaan yleistä tietoa koronaviruksesta. Kyseessä ei ole terveysneuvonta. Lisätietoa valtakunnallisesta koronavirusneuvonnasta valtioneuvoston verkkosivuilla.
Onko sinulla kysyttävää koronavirustilantesta Itä-Suomen yliopistossa?
Voit kääntyä seuraavien sähköpostiosoitteiden puoleen. Muistathan kuitenkin, että moniin kysymyksiin saat helpoiten vastauksen omalta esimieheltäsi tai opettajaltasi.
- Yleiset koronavirustilanteeseen liittyvät kysymykset: COVID-19@uef.fi
- Kansainvälisiin asioihin liittyvät kysymykset: international@uef.fi
- Yleiset opintoihin liittyvät kysymykset: opiskelu@uef.fi
- Teknisiin asioihin liittyvät kysymykset: servicedesk@uef.fi