Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Tietojärjestelmän suunnittelu, kevät 2024

Avoin yliopisto
smart for good
Laajuus:
5 opintopistettä
Kampus tai kaupunki:
Joensuu, Kuopio
Kategoria:
Teknologia ja digitalisaatio
Toteutusmuoto:
Lähiopetus, Verkko-opetus
Hinta:
-
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Kurssin jälkeen opiskelija osaa

  • määritellä keskeisiä tietojärjestelmien suunnitteluun liittyviä termejä sanastojen (kuten ISO Online Browsing Platform ja Unified Compliance Framework) avulla,
  • selittää, miksi tietojärjestelmien suunnittelussa tarvitaan erilaisia näkymiä ja näkökulmia sekä (viite)kehyksiä,
  • soveltaa mallinnusnotaatioiden (kuten ArchiMate ja Unified Modeling Language) elementtejä, kuten käyttäytymis- ja rakenne-elementtejä, tietojärjestelmien suunnittelussa,
  • soveltaa tietohakemistokuvauksia käsitteellisen ja loogisen tason tietojen tarkastelussa,
  • hyödyntää erilaisia työprosesseja (kuten Agile ja CMMI), kun kehitettäviä ominaisuuksia allokoidaan kehitysprojektin tehtäviksi, ja
  • määritellä esi- ja jälkiehdot, kun tarkennetaan kehitettäviä ominaisuuksia.

Erilaiset (viite)kehykset auttavat kuvaamaan kohdealueen rakenteen ja määrittelevät keskeiset termit sekä auttavat kuvaamaan kohdealueen rakenteeseen kuuluvia elementtejä (tai entiteettejä) ja niiden välisiä suhteita (puhutaan metamalleista) – opetellaan hyödyntämään erilaisia sanastoja, standardeja ja kehittämiseen tarkoitettuja viitekehyksiä ja kuvauksia sekä opetellaan tekemään erilaisia tietojärjestelmän suunnitteluun kuuluvia kaavioita esimerkiksi ArchiMate-notaatiota tukevalla Archi-työkalulla tai UML-notaatiota tukevilla Visio-malleilla. Erilaiset kehitysalustat, kuten Azure DevOps, tarjoavat erilaisia työprosesseja (kuten Agile) – opetellaan allokoimaan tuotteen kehitysjonon ominaisuuksia esimerkiksi Azure DevOpsin avulla.

Erityisesti kurssilla opetellaan suunnittelukuvausten sisällön ristiriidattomuutta alkaen epiikkimäisestä aiheesta, tarkentuen käyttäytymis- ja rakenne-elementteihin ja edelleen tietohakemisto- ja operaatiokuvauksiin, jotka tukevat sovelluskehitystä ja muuta tietojen hyödyntämistä esimerkiksi raportoinnissa.

Suoritustavat: harjoitustehtävät ja tentti. Kurssi opetetaan 8.1.–8.3.2024 ja se vaatii viikoittaista läsnäoloa Kuopiossa tai Joensuussa; kurssi on osallistumispaikasta riippumatta samanlainen. Tarkemman aikataulun näkee opinto-oppaasta.

Toteutustavat: luennot 32 t (16*2 t), tutoriaalit 14 t (7*2 t), luentotentti (4 t) ja omatoiminen työskentely 90 t.

Oppimateriaali: luentomateriaali ja muu aineisto Moodle-oppimisympäristössä. Luentokohtaiset aihekoostevideot tuotetaan opettajan toimesta Moodleen. Suunnittelutyökaluja kuten Archi (työpöytäsovellus) ja Azure DevOps (selainsovellus) voi tarvittaessa käyttää yliopiston virtuaalityöpöydän kautta.

Kirjallisuuden hankinta-/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun. Vuoden 2023 aikana aloitetut tietojenkäsittelytieteen opinnot ovat maksuttomia; ilmoittautuminen on aloittamista.

Tietojenkäsittelystä, tietokoneista ja alan opetustehtävistä kiinnostuneet, tietojenkäsittelytiedettä sivuaineeksi tai täydennyskoulutukseksi tarvitsevat.

Vuoden 2023 puolella aloitetut (ilmoittaudutut) tietojenkäsittelytieteen opinnot ovat maksuttomia. Vuoden 2024 puolella aloitetut maksavat normaalin hinnan 15 e/op.

Päiväopetus
Suomi

Ilmoittaudu

Avoin yo: Tietojärjestelmän suunnittelu, Kuopio, kevät 2024

Ilmoittautuminen alkaa:
2023-12-08 09:00
Ilmoittautuminen päättyy:
2023-12-31 23:59

Ilmoittaudu

Avoin yo: Tietojärjestelmän suunnittelu, Joensuu, kevät 2024

Ilmoittautuminen alkaa:
2023-12-08 09:00
Ilmoittautuminen päättyy:
2023-12-31 23:59