Ravitsemuspolitiikka terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä, syksy 2023
Avoin yliopisto
- Päivämäärä:
- 4.9.2023 - 20.10.2023
- Laajuus:
- 5 opintopistettä
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio
- Kategoria:
- Ravitsemus ja lääkeala
- Toteutusmuoto:
- Verkko-opetus, Etäopetus
- Hinta:
- 75 € (alv 0%)
Sisältö: ravitsemuspolitiikka Suomessa (normi-, resurssi- ja informaatio-ohjaus; valtakunnallinen ja (maa)kunnallinen taso, kolmas sektori). Ravitsemus-, ruoka- ja ruokailusuositukset eri kohde- ja ikäryhmissä. Kansainvälinen ravitsemuspolitiikka.
Tavoite: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tuntee ravitsemuspolitiikan keskeiset keinot ja toimijat Suomessa ja kansainvälisesti
- osaa esitellä ja selittää Suomessa eri väestöryhmille annetut ravitsemus-, ruoka- ja ruokailusuositukset
- osaa suunnitella ravitsemuspoliittisia toimia edistää tervyttä ja hyvinvointia eri kohderyhmissä ja väestötasolla.
Suoritustapa: Verkko-opinnot Moodlessa. Oppimistehtävät verkossa ja verkkokeskustelut, luentotallenteet ja luennot (saatavilla tallenteet), Moodletentit ja soveltava tehtävä. Tehtävät etenevät tietyn aikataulun mukaisesti. Moodleen on kirjauduttava heti opintojakson alussa.
Opetuksen ajankohta: 4.9.-20.10.2023. Ilmoittautuminen on avoinna 1.8.-4.9.2023.
Huomioithan, että tämä opintojakso on aikataulutettu. Opintojaksolle on ilmoittauduttava viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.
Kirjallisuus:
2. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemuksella-hyvinvointia/
3. Sihto ym. (toim.) Terveyspolitiikan perusta ja käytännöt. THL, 2013 (soveltuvin osin)
4. Ravitsemus-, ruoka- ja ruokailusuositukset (viimeisimmät versiot):
- Suomalaiset ravitsemussuositukset, VRN 2014.
- Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille, THL 2019.
- Terveyttä ja iloa ruoasta - varhaiskasvatuksen ruokailusuositus, THL 2018
- Syödään ja opitaan yhdessä –Kouluruokailusuositus, VRN 2017.
- Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta: ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin, VRN 2019
- Hyvinvointia ja opiskelukykyä ruokailusta – Korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositus, VRN ja KELA, 2021
- Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus. VRN 2020.
- Ravitsemushoitosuositus. VRN ja THL 2023
5. Hughes R, Margetts BM. Practical Public Health Nutrition. Wiley-Blackwell 2011. (https://primo.uef.fi/permalink/358FIN_UOEF/10iob6c/alma9912486253705966) (soveltuvin osin)
6. Muu opintojaksolla ilmoitettava materiaali.
Kirjallisuus- ja lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Opettaja: yliopistonlehtori, dos. Leila Karhunen
Arviointi: 0-5
Edeltävät opinnot: Ravitsemustieteen perusopinnot. Opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä on, että perusopintokokonaisuus on suoritettu kokonaan.
Lisätietoja:
Ohjeet UEF-tunnusten ja opiskelijasähköpostin käyttöönottoon saat ilmoittautumisen jälkeen. Kirjautumisohjeet opintojakson Moodle-oppimisympäristöön lähetetään opiskelijasähköpostiin ilmoittautumisajan päätyttyä, viimeistään opintojakson alkamispäivänä.
Opintojakso kuuluu ravitsemustieteen aineopintoihin.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tuntee ravitsemuspolitiikan keskeiset keinot ja toimijat Suomessa ja kansainvälisesti
- osaa esitellä ja selittää Suomessa eri väestöryhmille annetut ravitsemus-, ruoka- ja ruokailusuositukset
- osaa suunnitella ravitsemuspoliittisia toimia edistää tervyttä ja hyvinvointia eri kohderyhmissä ja väestötasolla.
Yksittäisen opintojakson hinta on 15€ / opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2023-2024.
Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Opiskeluoikeusaika määräytyy opetussuunnitelman mukaisesti kattaen opetuksen ja tentit.
Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä koulutussihteeriin; katso yhteystiedot alta.
Kellonajasta riippumaton
2 kuukautta
Suomi